Кои са най-мръсните места и предмети в кухнята ? Почиствайте ги редовно !

11692
Кои са най-мръсните места и предмети в кухнята ? Почиствайте ги редовно !
Снимка: iStock

Голяма част от жените прекарват доста време в кухнята, където приготвят вкусни ястия за себе си и своето семейство. Кухнята и банята са двете помещения в дома, където се задържа най-много мръсотия, бактерии и вредни микроорганизми. В кухнята се съхраняват и приготвят хранителни продукти, които са благоприятна среда за развитие на различни микроорганизми. Също така топлината и влагата правят тяхното размножаване доста по-лесно.

Има няколко места и неща в кухнята, където има доста повече бактерии в сравнение с другите. Кои са те ?

Сушилникът – доста домакини забравят да почистват сушилника за съдове редовно. Смятат, че щом там има само чисти чинии и прибори, то няма какво да му се чисти. Водата и влагата обаче, които постоянно са там, са основа за развитие на микроорганизми.

Пластмасовите кутии – там, където съхранявате своите плодове и зеленчуци, обикновено е място, което лесно се замърсява. В хладалника това е пластмасово чекмедже, което се намира най-отдолу. Почиствайте го ежеседмично, защото пресните продукти го замърсяват изключително лесно. Същото важи и за останалите пластмасови кутии и купи, където съхранявате пресни продукти. Почиствайте редовно и фруктиерите у дома.

Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага

Отварачката за консерви – спомняте ли си кога за последно сте я измили хубаво ? Този сравнително често използван уред, особено през зимата, може да се окаже един от най-мръсните предмети в кухнята. Почиствайте добре отварачката след всяко нейно използване, за да избегнете задържането на микроорганизми.

Дървени шпатули – обикновено те имат дребни цепнатини и пукнатини, в които лесно навлизат остатъци от храна и бактерии. Почиствайте ги след всяко използване, само изплакването не върши работа.

Стойката за ножове – голяма част от домакините я чистят рядко. В нея се поставят мокри ножове, които се отцеждат. Водата и влагата в стойката помага за растежа на бактериите. Затова всеки път, когато слагате нож в нея, те се замърсяват, без да виждате и всъщност ножовете ви не са толкова чисти, колкото си мислите.

Местата в хладилника, където съхранявате месо и пресни продукти – там, където са пресните продукти като плодове, зеленчуци, разопаковани млечни продукти и сурово месо, има голямо количество бактерии. Те се размножават и могат да доведат до редица здравословни проблеми. Затова ви съветваме редовно да дезинфекцирате това място, а не само когато размразявате и измивате целия хладилник.

За бързо и лесно почистване на кухнята използвайте следните продукти:

Топла сапунена вода - топлата вода с мек сапун е чудесен начин да почистите повърхности като маси и плотове, кухненски уреди и прибори. Намокрете гъба или кърпа в топла сапунена вода и избършете замърсените повърхности.

7 трика за идеално чист дом

Оцет - смесете равни части оцет и вода и може да почистите плочките, фурната и кухненския смесител.

Сода бикарбонат – това е много добър абразивен продукт и почистващ агент. Направете паста, като смесите сода с малко количество вода и след това почистете тенджери, тигани и всякакви замърсени повърхности.

Лимонов сок – ефикасен е за отстраняване на неприятни миризми и почистване на всякакви мазнини и петна. Може да изчистите кухненския плот с половинка лимон, да добавите няколко капки лимонов сок към сапунената вода или да използвате лимонов сок за почистване на микровълнова печка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com