Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага

20541
Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага
Снимка: iStock

Мухълът в дома ви влияе негативно на качеството на въздуха и прави средата нездравословна и дори опасна за членове на семейството ви. Влагата не е единствената причина за поява на мухъл по стените на стаята. Мухълът се формира след обилно разрастване колониите на определени гъбични микроорганизми, като влажната и топла среда подпомага това разрастване, което прави появата на мухъл по стените проблем, по-характерен за дъждовните месеци и при пролетното топене на снеговете.

За да предпазите себе си и семейството си от здравословни проблеми, свързани с мухъла – инфекции, интоксикации, алергии, астма, белодробни заболявания и др., важно е да не позволявате петната с мухъл да се разрастват и появяват отново по стените ви. Редица  препарати са специално създадени за целта, като може да разчитате при по-дребни проблеми с мухъла и на домашно приготвени такива. Не бива да отлагате почистването обаче, ако видите черен мухъл.

Пригответе си най-доброто домашно средство срещу мухъл – ето как

Защо е толкова опасен този черен мухъл?

Наричат черния мухъл тих убиец и това не е случайно. Той живее върху влажни, богати на целулоза повърхности като фазер, гипсокартон, което прави домовете ни и негов естествен дом. Обикновено предпочита и твърде влажни домове, резултат от наводнения или от проблеми с водопровода и течащи тръби.

Важно е да изгоните неприятеля извън стените на жилището си колкото е възможно по-бързо, тъй като е опасен. За здрави хора без алергии и без хронични заболявания може да е малко пресилено да го наричаме тихия убиец, но за деца, възрастни, хронично болни, хора, страдащи от алергии, както и при продължителен контакт с него, той е точно това. Опасностите, които поражда, са свързани с:

  • активиране, по-чести и по-драматични прояви на заболяването при хора, страдащи от дихателни алергии или от астма,
  • сърбеж, зачервяване, кожни обриви, сълзене на очите и хрема, сочещи активна алергия,
  • симптоми от страна на дихателната система – кашлица, кихане, хрипове, възпалено гърло и запушен нос,
  • увеличен риск за хората с респираторни алергии,
  • невъзможност имунната система да се справи при пациенти с понижен поради причини от различно естествено имунитет. 

Всички, страдащи от алергии и дихателни проблеми, ще усетят по-осезаемо, остро и тежко отрицателните ефекти от черен мухъл, оставен непочистен. За здрави индивиди симптомите и засягането зависят от индивидуалната чувствителност и степента на експозиция. Някои хора могат да получат леки симптоми, докато други могат да имат по-тежки реакции.

Възможно е и хора, които в началото не са имали неприятни симптоми при излагане на черен мухъл, да ги изпитат по-късно – при натрупване и продължителна експозиция. Токсичните ефекти са редки, но се появяват именно при дълго съжителство с черния мухъл. Те могат да включват неврологични симптоми, като главоболие, световъртеж, проблеми с паметта, затруднено концентриране и умора.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

Появи ли се черен мухъл, запретвайте ръкави веднага и не отлагайте. Но как да го почистите?

Как да почистим черен мухъл от стените и мерки за безопасност

Преди да стартирате почистване, изведете от стаята семейството си и домашните любимци. Като мерки за безопасност очила, дихателна защита, ръкавици – колкото повече, толкова по-добре, по-защитени ще бъдете, за да не вдишате частички от мухъла. Осигурете прочистване на въздуха, като отворите прозорците и вратите, за да става течение. За самото почистване нямате нужда от скъп препарат – белина с вода се оказва чудесен, работещ и ефективен метод за почистване на черен мухъл. Добавете една чаша белина към един галон вода и я нанесете върху мухъла. Това е достатъчно, за да действате и да защитите дома си от дългите пипала на черния мухъл.

Какво друго е важно да знаете при почистването? Хитри трикове и съвети

- Не пръскайте стената, а я мокрете с кърпа. Ако пръскате местата с черен мухъл, капчиците ще се сблъскат със спорите му и ще ги разнесат из цялата стая, което ще ги направи по-лесни за вдишване и по-трудни за унищожаване.

  • Не смесвайте препаратите, за да не направите беля. Смесването на белина с амоняк например води до токсични изпарения, които са много по-опасни от всяка плесен.
  • Задължително защитете поне дихателната си система и очите.
  • Не забравяйте да изсушите обработваните стени. Как ще го направите, вие ще решите – дали с директна топлина,  дали чрез изсушаване на слънце или с отоплителен уред, включен в стаята, е без значение. Но ако оставите стените влажни, мухълът отново ще се настани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com