Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпушване на мивката ще бъде песен с този разтвор от сода за хляб и оцет

27 ноември 2022, 13:22 часа

От време на време всеки има проблем със запушване на мивката и канализационната тръба. Ако канализацията е запушена, не е необходимо да викате водопроводчик. Опитайте се да се справите сами, импровизирани средства ще дойдат на помощ, а именно трапезен оцет и сода за хляб.

Най-често се замърсява мивката в кухнята. Ако водата изобщо не преминава по канализацията, тогава най-вероятно ще трябва да се въоръжите и да я почистите с него.

Как да се отпуши мивката със сода бикарбонат и оцет?

Почистване на тръби със сода бикарбонат и оцет

Когато се появят първите наченки на замърсяване в мивката, трябва да се предприемат спешни мерки за почистване, в противен случай запушването напълно ще блокира изтичането по канализацията. Първите признаци на запушване са:

  • В близост до мивката има неприятна миризма.
  • Водата започна бавно да тече в канала.

5 хитри начина за отпушване на канал

Как да изчистим канализационните тръби?

Почистването на канализационните тръби може да се извърши без използването на специални химикали. На помощ ще дойдат обикновените домашни средства, със сигурност всяка домакиня ги има. За да се отървете от омразната утайка в канализационната тръба ще помогнат най-обикновените и евтини хранителни продукти: сода и оцет.

Преди почистване ще трябва да се отървете от натрупаните отпадъци в сифона. Този елемент на мивка се използва за събиране на отпадъци - остатъци от храна, мазнини, измити от прибори за хранене. Предпазвате по този начин апартамента и от неприятна миризма, проникваща от канализацията. С тази задача отлично се справя водната брава, която се намира в извивката на сифона. За да се извърши бързо и ефективно почистването на този елемент, той трябва да може да се сваля.

Почистват се канализационните тръби със сода и оцет, за да се отърват от по-малките утаени частици. За един дренажен отвор ще ви трябва:

  • Сода бикарбонат - половин кутия.
  • Оцетът - около 100 мл.
  • Вряща вода в чайник.
  • Парче плат за запечатване на дренажния отвор.

Отпушване на канала за секунди. С тази съставка няма да ви се налага да звъните на водопроводчик!

След като подготвите всички компоненти, можете да продължите директно към почистването. Изпълняваме следните стъпки:

- Оцетна сода за отстраняване на запушвания. Сухата сода на прах трябва да се изсипе директно в дренажния отвор. Не е необходимо да се разрежда с вода или друга течност.

- След това изсипете около 100 мл оцет в канала. За предпочитане е да го загреете малко. За да направите това, поставете съд с оцет в микровълнова фурна или в гореща вода.

- След това незабавно запушете дренажния отвор с подготвен парцал, така че химическата реакция, която се образува след смесването на двете вещества, да не излезе навън, а да се разпредели през канализационната тръба.

Най-лесният начин за отпушване на канала само със сапун

- За да може утайката в канализацията да започне да се разтваря, този разтвор трябва да се държи половин час. През това време кипнете вода в чайника.

- В края на процеса на почистване парцалът се отстранява и врящата вода, всичко, което е в чайника, бавно се излива.

Ако процедурата по почистване е завършена и водата все още отива лошо в канализацията, това означава, че запушването не е напълно елиминирано и е необходима повторна манипулация.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес