Разберете как трябва да се пуска пералнята, за да я запазите най-дълго

6174
Разберете как трябва да се пуска пералнята, за да я запазите най-дълго
Снимка: iStock/Guliver

И най-качественият бранд пералня машина няма да ви служи достатъчно дълго за парите, които сте платили, ако не боравите правилно с нея и не съблюдавате ръководството за употреба, правилата на производителя, както и редица общи правила, част от които вероятно сте чували, но не смятате, че са от ключова важност и ги пренебрегвате често. За да не се налага да ремонтирате уреда или да закупувате нов в период на финансова криза, изчетете внимателно съветите ни как се пуска пералнята и ги следвайте. Уредът ще ви се отплати.

Как се пуска пералнята, за да удължите живота ѝ?

1.       Правилен монтаж

Когато закупите нов уред, съществено важно е да бъде монтиран правилно. Грешка в монтажа и спестяване на средства от него в стил „това ще си го направя сам“, когато нямате опит, могат да ви изиграят лоша шега и уредът да се повреди преди да сте му се порадвали. Специално за пералнята машина е важно и да бъде отлично нивелирана, както и монтирана на равна и твърда повърхност.

Какво да правим със старата пералня - ТОП идеи

2.       Често пране

Ако имате много пране, което е малко над капацитета на пералнята, разделете го на части и пуснете два пъти машината. Пренатоварването е опасно. Отговорът на въпроса как се пуска пералнята, за да я съхраним по-дълго в изправност, в случая е често. Не пропускайте да проверите колко тежат дрехите, които слагате в машината, както и какъв е капацитетът на програмата, която е нужна за съответните дрехи. Много често потребителите забравят, че максималното натоварване е в зависимост от цикъла на пране, не допускайте тази грешка. Пренатоварването на машина може да доведе до спиране на програмата за пране, незадоволителен резултат от  центрофугирането и дори до повреда на уреда.

3.       Грижа

Почиствайте, подсушавайте, поддържайте. За да ви служи дълго един уред, той се нуждае от правилните грижи. Изваждайте дрехите веднага, щом са изпрани, ако не са напълно сухи, както и не пропускайте да оставите вратата на машината отворена поне за час, за да изсъхне и да се проветри. Правете това след всяко пране. Само внимавайте да не забравите, че вратичката е отворена и да не я счупите без да искате, минавайки покрай нея. Влажните дрехи, стоящи с дни в пералнята, могат да ви изненадат неприятно с мухъл в машината ви. Неприятно, нали?

Почиствайте системно филтъра, проверявайте уплътнението, почиствайте отделенията за прах и омекотител и не пестете от препарати за котлен камък и грижа за пералнята ви машина. Те не са създадени случайно, а защото са необходими.

Колко прах се слага в пералнята - не допускайте повече грешки

4.       Повишено внимание

Бързате и пропускате, че най-същественият отговор на въпроса как се пуска пералнята машина е внимателно. Невниманието може да ви струва изправността на уреда. Проверявайте джобовете на дрехите, внимавайте за брошки по ризите, сложете сутиена и други дрехи, които имат елементи,способни да счупят стъклото, в специални пликове за пране. Погледнете и здраво закрепени ли са копчетата на дрехите ви. Понякога висящо копче, което е на път да падне, се откъсва именно в машината по време на пране и може да ви създаде сериозни проблеми и дори да причини повреда на уреда. Не бързайте и не блъскайте дрехите просто от коша в барабана, работете с повишено внимание, разгледайте ги една по една. Това ще ви спести средства, време и нерви по-късно.

5.       Следвайте ръководството за употреба и грижа

Четете, търсете информация, консултирайте се с производителя или търговеца, с познати, които ползват същата машина. Колкото по-добре информирани сте как се пуска пералнята, за да удължите живота ѝ, толкова по-дълго ще ви служи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници