Всяка домакиня трябва да знае този трик за почистване на пералнята

73480
Всяка домакиня трябва да знае този трик за почистване на пералнята
Снимка: iStock/Guliver

Пералнята е един от тези уреди, за които не се замисляме много често, а още по-рядко включваме в списъка с неща за почистване у дома. И как иначе – пъхаме вътре мръсните дрехи и перилни препарати и след час-два изваждаме прането чисто и ухаещо на свежест.

Сещаме се да обърнем по-специално внимание на този уред чак когато се появи технически проблем, или неприятна миризма от барабана. Но, ако често отделяме по малко време за почистването на пералнята можем да предотвратим появата на мухъл и неприятна миризма, и да поддържаме живота на машината по-дълго.

Почистване на пералня отвътре с оцет и сода

Този метод за почистване на пералня отвътре е много лесен и не изисква почти никакво усилие от ваша страна. Ще имате нужда от:

2 чаени чаши оцет

¼ чаена чаша сода

¼ чаена чаша вода

гъба за чистене

малка чиста купичка

Инструкции:

Сложете содата в купичката и добавете водата. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Изсипете содената каша в отделението за перилен препарат на пералнята. Вземете оцета и го излейте в барабана на машината. Изберете дълъг цикъл на пране и най-високата възможна температура. Затворете врата и пуснете пералнята. При това почистване на пералня отвъртре содата и оцетът вършат чудеса – премахват варовикови наслоявания и наченки на мухъл. 

Почистване на мухъл и премахване на неприятни миризми

Ако сте изтървали момента и има поява на мухъл, или лоша миризма може да почистите пералнята по следните начини:

Измиване на гуменото уплътнение: Най-често причината за неприятна миризма в пералнята се дължи на остатъци застояла вода в уплътнението на вратата. Понякога дори точно в гумата се образува мухъл. Добавете малко препарат за миене на чинии в купа с гореща вода. С помощта на гъба, изчистете гуменото уплътнение на пералнята. Изплакнете с разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1.

Премахване на миризми с помощта на сода за хляб: Понякога дори и след измиване има остатъчна неприятна миризма по уплътнението на пералнята. Направете гъста паста от сода за хляб и вода и намажете гумата. Оставете сместа да престои няколко часа и изчистете с влажна гъба.

Добавяне на оцет към прането: Ако миризмата е слаба, добавете кафена чаша бял дестилиран оцет към дрехите. Оцетът ще премахне миризмата, както от прането, така и от пералната машина.

Как да предотвратите появата на мухъл и лоша миризма

Защо не трябва да използваме омекотител за дрехи?

Омекотителят придава несравнима мекота и дълготрайно ухание на дрехите. Но оказва се, че използването му не е никак добра идея.  ...

За да запазите пералянта чиста по-дълго време можете да направите следното:

Подсушаване на уплътненето: след всяко пране подсушете гумата със суха, чиста кърпа, за да избегнете образуването на мухъл.

Оставяйте пералнята отворена: След всяко пране оставяйте вратичката на машината отворена за половин-един час. Така и последната останала вода ще се изпари и няма да се появи неприятна миризма.

Изваждайте прането веднага: Не оставяйте мокри дрехи да престояват твърде дълго в барабана – всякакъв вид влага благоприятства появата на мухъл и лоши миризми. Ако предпочитате да ползвате нощен режим на пране се опитайте да прострете дрехите веднага след като станете сутринта. Другият вариант е, ако машината ви позволява това, да я настроите да се включи в последните часове на нощния режим. Така, дрехите ще стоят вътре по-малко време.

Тези начини за почистване на пералня ще ви помогнат да се справите с варовикови наслоявания, мухъл и миризма на застояло. Не забравяйте от време на време да почиствате машината външно, с помощта на сапун и вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com