Забравете за котления камък в тоалетна чиния – ето как

4522
Забравете за котления камък в тоалетна чиния – ето как
Снимка: iStock

Котленият камък, причината за която е твърдата вода, богата на минерали, е не само сред най-големите врагове на пералнята, бойлера, кафемашината ви, водещ до риск от повреда на уреда, но ви създава и досадни домакински задължения, свързани с почистването му от фугите, плочките в банята, съдовете, по които остава като издайнически петна, както и от тоалетната чиния, където трайно се настанява.

Ако обаче живеете в район, в който чешмяната вода е твърда, няма много какво да направите освен да се въоръжите с препарати, предпазващи уредите от вредното му въздействие, както и хитри трикове как например лесно да почистите котления камък в тоалетната чиния.

Рискове от котления камък

Докато котленият камък върху съдове, плочки и в тоалетната чиния е досаден, но е и оказващ пряко влияние върху функционирането им, то този в електроуредите скъсява много по-бързо живота им и намалява ефективността на пречистващите препарати. Сапунът например е много по-малко ефективен в твърда вода.

Натрупването на котлен камък в някои уреди като бойлера ще доведе и до повишаване на сметката ви за електроенергия, тъй като нагряващите водата елементи ще се нуждаят от повече време, за да си свършат работата при наличието на котлен камък върху тях. Всичко това прави усилията да се справите с котления камък и да не го допуснете или да го отстраните, ако вече се е натрупал, напълно оправдани.

Забравете за котления камък в тоалетното казанче – хит сред домакините през 2023

И макар да не може да развали тоалетната ви чиния или да увеличи сметката ви за ток, нарушавайки семейния бюджет и планирането на разходите ви, то той няма място в санитарните ви помещения. Почистването му не е винаги лесно, но с нашите трикове и съвети ще спестите време и усилия и ще се насладите на ефективни и блестящи резултати с минимални усилия и без скъпи почистващи препарати.

Котленият камък в тоалетна чиния – как да се избавим от него

  • Може да почистите котления камък в тоалетната чиния, без да се нуждаете от скъпи препарати и без да прекарате почивния си ден в мокрите помещения. Нуждаете се от бял оцет, известен с почистващите си свойства, надминаващ по своята ефективност много специализирани препарати за почистване. Всичко, което трябва да направите, е да го изсипете в тоалетната чиния, стараейки се да попадне навсякъде и особено там, където виждате варовик, и да си направите кафе, което бавно да изпиете през следващия час – време, за което белият оцет ще свърши мръсната работа вместо вас. В случай, че варовикът се е натрупвал по-дълго време, не сте го почиствали скоро или знаете, че е по-упорит, може да изсипете оцета вечерта преди деня за почистване, като така ще има на разположение цялата нощ, за да действа по отстраняването на котления камък в тоалетната чиния. Може и просто да му отделите повече време за действие през деня – 4-5 часа ще бъдат достатъчни, но имайте предвид, че през това време тоалетната не трябва да се използва, поради което при необходимост от дълъг престои  на оцета в нея, препоръчваме да предпочетете нощта за целта.
  • След като престои, вземете четката за тоалетна или гъба с телче и търкайте енергично, но не много силно местата, на които има варовик. Когато търкате, важно е първо да нанесете оцет или вода върху мястото и да бъдете много внимателни, за да не надраскате повърхността на тоалетната.
  • След като варовикът видимо бъде изтрит от тоалетната ви чиния, пуснете водата  няколко пъти, за да отмиете и него, и оцета.

Това е всичко. Имате чисто нова тоалетна с минимални усилия и 0 лв. вложени в препарати.

С какво най-бързо се чисти котлен камък от тоалетна чиния?

Котленият камък в тоалетна чиния – как да не позволим да се натрупва

Превенцията и недопускането да се натрупа котленият камък в тоалетната чиния със сигурност е по-добрия и разумен избор, отколкото отделянето на време за почистване. Възможна е употребата както на препарати, създадени, за да работят против образуването и натрупването на котлен камък в уредите, така инвестиране в битова омекотителна инсталация, която се монтира след водомера и омекотява водата в цялото жилище, което всъщност е и по-работещо и разумно решение, тъй като то ще предпази от котлен камък не само пералнята машина, но и целия ви дом включително съдовете, ваната, тоалетната чиния, фугите в банята и прочие, с което ще улесни делника ви, минимизирайки необходимостта от почистване.

В кои области на страна е най-твърда водата?

Ако знаем отговора на този въпрос, ще можем да предприемем превантивни мерки, без да се налага да се развали уред, за да разберем, че причината е котления камък. Най-твърда е водата в областите Ямбол, Плевен, Монтана, Русе, Варна, а с умерена твърдост е тази  в Пловдив, Стара Загора и Хасково – именно това са местата, на които  крайно необходимо да предприемете мерки против котления камък.

Мека е водата в Бургас, Сливен, Шумен, Троян, Панагюрище, а изключително мека – в Сандански, Благоевград, Смолян, Кърджали, Перник, Кюстендил, София и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com