Забравете за котления камък в тоалетното казанче – хит сред домакините през 2023

11673
Забравете за котления камък в тоалетното казанче – хит сред домакините през 2023
Снимка: iStock

Почистването на котления камък и превантивните мерки против образуването му са рутинна грижа и дейност на повечето домакини що се отнася за ваната, мивката, бойлера или пералнята машина. Малко от добрите къщовници обаче се сещат за котления камък в тоалетното казанче и за опасностите, които създава. Макар да е безвреден и да се среща естествено в природата, попаднал на грешното място, което е тоалетното ви казанче, банята и уредите в мокрите помещения, той създава риск от аварии и щети, свързани с тях.

Защо се образува котлен камък?

Изсипете това в пералнята и ще забравите за котления камък и лошата миризма

Твърдата вода и дори прахът с течение на времето водят до образуването на котлен камък и мръсотия в пералнята. Това е и причината за по...

За да разберете как да почистите котления камък и как да се предпазите от него, следва първо да сте запознати с причините за образуването му. Натрупването на котлен камък се причинява от отлагане на калциев карбонат, който водата оставя след себе си, докато се изпарява. В зависимост от твърдостта на водата е възможно проблемът да е осезаем при вас или напротив – почти незабележим. При варовита вода натрупването на котлен камък е ускорено и се нуждаете от по-често почистване, както и от информация как да не позволите образуване на котления камък в тоалетното казанче.

Защо котленият камък е опасен?

Реално сам по себе си варовикът е безвреден, но, когато се натрупа, прави уреда или тоалетната ви да изглеждат стари, мръсни и неподдържани. Още по-опасен е варовикът вътре в уредите, тъй като може да доведе до голяма повреда и необходимост от стабилна сума, за да се справите с проблема и отстраните щетите и неизправностите, предизвикани от варовика. Ако котленият камък в тоалетното казанче е тънък слой, най-вероятно единствено е нелицеприятен, но не е опасен за функционирането на самото казанче. Ако обаче оставите варовика да продължи да се натрупва, то вероятността от повреда на казанчето е реална. Нуждаете се от ефективно и работещо средство за почистването му, преди да е станало късно.

Как да почистите котления камък в тоалетното казанче

Всеки водопроводчик ще ви каже как да почистите пералнята от котлен камък

Признаци, че пералнята има котлен камък: Нещата след измиване имат неприятна миризма на плесен. Възможно е самата машина да мирише л...

За да се справите с проблема, не може просто да разчитате на препаратите за тоалетна чиния, защото реално те не попадат в казанчето. Изпробвайте следните методи и домашни средства, станали хит:

  • Бял оцет – изсипвате го в казанчето и оставяте да престои няколко часа, след което пускате водата, за да изчете, изпразвате казанчето и го изтривате с гъба, също напоена с бял оцет. Може да повторите процедурата няколко пъти до пълно изчистване на казанчето. Използвайте четка за упорите наслагвания и петна.
  • Още по-голям хит в мрежата е употребата на кола, която вместо в чашата ви се оказва в тоалетното казанче, за да изчисти котления камък без остатък. Изсипете няколко чаши кола директно в казанчето, като предварително намалите съдържанието му на вода, изчакайте час-два и пуснете да изтече. Упорити петна, които колата не е съумяла да премахне, следва да изтъркате с четка и лимонов сок. Не е особено приятно занимание, но работи безотказно, а все пак ароматът на лимон е и приятен за разлика от препаратите в търговската мрежа, предназначени за почистване на котлен камък.

Как да се справите трайно с котления камък в тоалетното казанче?

Ако сте се уморили да почиствате уредите и тоалетната, заложете на модерна и иновативна превенция, която  е хит в мрежата – система, която омекотява водата, като добавя сол или калий към нея. Тази система се инсталира точно там, където водата влиза в дома ви, и не е нито най-лесното, нито най-икономичното решение, но резултатите си заслужват и решава трайно проблема не само с котления камък в тоалетното казанче, но и с останалите уреди в дома ви. В дългосрочен план подобна система се изплаща, тъй като осигурява чиста вода без варовик и по този начин удължава живота на бойлера и пералнята ви, позволява ви да спестите време и средства от ремонти или покупка на нови, а понякога успешно ви предпазва и от авария и всички, свързани с нея щети. Системата се нуждае от поддръжка и от бюджет за инсталиране, но всеки похарчен лев се изплаща във времето и реално пестите.

Ако живеете в апартамент, не може да откриете във вашия район подобна система, твърде скъпа е за вас и не може да си я позволите или срещате други трудности, има и по-евтин начин – превенция с оцет, смесен с лимонов сок. Всяка седмица изсипвайте в тоалетното казанче този коктейл и след като постои, го изпразвайте, пускайки водата. Тази смес не позволява натрупването на котлен камък и така си спестявате досадното търкане, загуба на време и риска да пропуснете момента за почистване и котленият камък вече да е причинил щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com