Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

5479
Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

1977 г.

Уран е седмата планета по отдалеченост от Слънцето и третата по големина в слънчевата система. Тя е открит още през 1781 г. от английския астроном Уйлям Харшел. Диаметърът на Екватора й е 51 800 км. Обикаля на средно разстояние от Слънцето 19,2 AU (2.87 билиона км.) за 84,07 години със средна скорост 6.81 km/s. Масата на Уран е 14,56 земни маси или 8.686e+25 кг. Средната плътност на планетата е по-голяма от тази на Юпитер и Сатурн 1,29 g/cm^3. Тя прави едно пълно завъртане около оста си за 17 часа и 14 мин. Уран и Венера са единствените планети, които се въртят около оста си в посока обратна на останалите. Уран се върти по ос, която лежи практически в равнината на неговата орбита. Затова планетата продължително време обръща към Слънцето ту единия, ту другия от полюсите си. Ускорението на повърхността на Уран е близко до земното - 7,77 m/sec^2, въпреки че масата му е значително по голяма.

Атмосферата на Уран се състои от 83% водород 15% хелий 2% метан. Метанът в горната част на атмосферата поглъща червената светлина и предава на планетата синьо-зелен цвят. На планетата духат ветрове със скорост от 40 до 160 м/сек. Като те почти винаги са насочени към посоката на въртене на планетата.

Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон

Александър Греъм Бел е северноамерикански учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, осно...

Уран има пръстени. Те са открити от група учени на НАСА на 10 март 1977 г., когато е наблюдавано преминаването на диска на планетата пред звезда. По-късно, през 1986 г., пръстените са фотографирани от “Войджър-2”. Те се различават от тези на Юпитер и Сатурн. Пръстените са съставени главно от ледени топчета и дебелината им не надвишава 100 метра. Засега за Уран са известни 13 пръстена. Разстоянието между отделните пръстени е изпълнено с силно разредена прахообразна материя.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Роден е Константин Константинов, български музиколог.

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...