X
 
 

Балсамираното тяло на Йосиф Сталин е извадено от Мавзолея на Ленин

10052 2
Балсамираното тяло на Йосиф Сталин е извадено от Мавзолея на Ленин
Снимка: iStock/Guliver
Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев. Първоначално е построен от дърво във формата на куб само за 6 дни след смъртта на Владимир Ленин за неговото погребение. През пролетта на същата година е издигнат пак дървен мавзолей, като са пристроени трибуни. В сегашния си вид – от железобетон, с тухлени стени и облицовка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир, е построен през 1929-1930 г.

Първите 2 саркофага за тялото на Ленин са по проект на архитекта Константин Мелников. По време на Великата отечествена война тялото е евакуирано в Тюмен от юли 1941 до април 1945 г., след което то е поместено в саркофаг по проект на А. Шчусев и скулптора Борис Яковлев.

Хуан Карлос I става крал на Испания

Хуан Карлос заема престола два дни след смъртта на Франко, на 22 ноември 1975 г. Според испанската конституция от 1978 година, кралят ...

През 1953 г. тук е поставено и тялото на Йосиф Сталин. На 30 октомври 1961 г. е постановено тялото на Сталин да бъде махнато от почетното му място в мавзолея на Ленин заради „сериозни нарушения на учението на Ленин“ и е погребано близо до стената на Кремъл с обикновен гранитен паметник.

От построяването му мавзолеят е използван като трибуна, на която се появявали ръководителите на Съветската държава и са наблюдавали тържества, шествия и паради на Червения площад. До октомври 1993 г. на входа на мавзолея е бил Пост №1 на почетния караул, сменящ се всеки час по камбанения сигнал на Кремълските куранти. (Постът е възстановен – но пред Гроба на неизвестния воин в Александровската градина, през декември 1997 г.)

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Педерастията в Кремълториума не започва с Путлер:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97575/Komunizam-i-homoseksualizam!-Kremalskata-troika/
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Балсамираното тяло на Йосиф Сталин е извадено от Мавзолея на педераса Ленин, чийто сушен гъз остава там и до ден днешен, за да има руските крепостни селяни на кого да се кланят!