X
 
 

Български самолет от Полет LZ101 на ТАБСО катастрофира край Братислава

6201 6
photo of Български самолет от Полет LZ101 на ТАБСО катастрофира край Братислава
Снимка: Gettyimages

1966 г.

Полет LZ101 на ТАБСО е открит през 1948 г. и е първият международен маршрут на българската национална авиокомпания ТАБСО (предшественик на Авиокомпания „Балкан“).

Свързва София с Будапеща, Прага и Източен Берлин. От 1962 г. полетът се обслужва от тогавашния флагман на авиокомпанията – самолет „Ил-18Б“.

В четвъртък 24 ноември 1966 г. самолет, извършващ такъв полет, катастрофира край Братислава, столицата на Словашката социалистическа република (тогава съюзна република във федеративната Чехословашка социалистическа република), причинявайки смъртта на всичките 82 души на борда.

Катастрофата остава най-сериозната в историята на Словакия.

В деня на катастрофата полет LZ101 се обслужва от ИЛ-18Б с регистрация LZ-BEN. Самолетът е произведен през януари 1964 г. под заводски номер 7101 и е приет от ТАБСО на 22 число същия месец. Към деня на катастрофата не е имал произшествия и е бил поддържан според регламентите на производителя.

Екипажът е летателен състав от 5 летци и 3 стюардеси под ръководството на командир Любомир Тодоров Антонов. Командирът е на 41 години и има нальот от 11 959 часа. Той е сред най-старшите командири на Ил-18 в ТАБСО, като придобива бревет за този тип самолет през юли 1962 г., месец след постъпването му в експлоатация в ТАБСО. Антонов е издържал пореден проверовъчен изпит два дни по-рано. Той е добре запознат с летище Братислава от 11 свои полета дотам. Вторият пилот е Светомир Димитров Шакаданов на 36 г., с нальот 5975 часа. Той издържа проверовъчен изпит предния ден. Щурманът е първокласен специалист-щурман Слави Стефанов Томаков. Радио-телеграфист е Никола Александров Тасев на 36 г., с 3160 часа нальот. Бордмеханик е Стоян Тодоров Рангелов на 42 г. с 3602 часа нальот. Бордни домакини са Мария Иванова, Светла Георгиева (известна и като Светла Маринова, омъжена преди 18 дни за Иван Славков) и Виолина Стоичкова.

В салона има 74 пътници от 12 страни: българи, аржентинци, британци, чилийци, чехословашки граждани, германци, хондурасци, унгарци, японци, съветски граждани, швейцарци и тунизийци. Сред тях е българската оперна прима Катя Попова, посланикът на България в Източна Германия о. з. ген. Иван Бъчваров и известният хондураски писател и публицист Рамон Амая Амадор. Разнообразието от националности отчасти се дължи на приключилия наскоро Девети конгрес на БКП, като много от тях са чуждестранни представители на комунистически партии.

Полет LZ101 заминава от Будапеща в 11:46 часа средно европейско време. По време на полета метеорологичните условия в Прага се влошават. Командирът Антонов решава да ползва резервното летище Братислава Иванка (днес летище "M. Р. Щефаник" и каца там в 11:58 ч. Към 15:30 ч. времето в Прага се подобрява и Антонов се приготвя да продължи полета. Предполетна беседа с него провежда метеорологът на летище Братислава Ян Попелени, който осведомява командира да очаква средна до силна турбулентност над Малките Карпати -- хълмове на северозапад от Братислава.

Катастрофа

Към 16:10 ч. пътниците са приети в самолета и в 16:20:30 ч. Антонов получава разрешение да рулира до писта 04 или писта 31 по свое желание за излитане. Той избира писта 31, която сочи към Малките Карпати. Командирът получава разрешение за излитане и нареждане след излитането да завие надясно с курс към радиофар Нитра и оттам до Бърно на път за Прага на височина 5100 m (16 700 фута). Междувременно от летището излита „Ил-14“ на Чехословашките аеролинии. За да се запази разделение между по-бавния „Ил-14“ и по-бързия „Ил-18“, на Антонов е наредено да не надвишава височина 300 m (1000 фута) до по-нататъшно нареждане.

Полет LZ101 излита в 16:28 ч. в почти пълна тъмнина. Излитането е наблюдавано от ръководителя на полети Ярослав Вадович, според когото то е нормално. Скоро след доклада му, че е излетял, командирът получава нареждане да завие надясно и да се свърже с ръководителя на полети „подход“ на честота 120,9 MHz. Екипажът така и не се свързва с „подход“.

Около 2 минути след излитането самолетът катастрофира на 8 km от летището в местността Сакракопец в полите на Малките Карпати, недалеч от братиславския район Рача. Местността на сблъсъка е 288 m (945 фута) над равнището на летателното поле. Самолетът се удря в заснежения терен в прав полет (без наклон), при скорост от порядъка на 500 km/h (250 възела) и в двигателен режим пълна мощност.

В Англия са въведени първите пощенски кутии

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писменос...

При разпадането му в продължение на 20 секунди той прорязва просека с обща дължина 562 m и широчина между 30 m и 10 m, като основните останки са към края на просека с държина 265 m. Избухва яростен пожар, който изгаря доста бързо, главно защото останките и горивото са разпръснати върху голяма площ. Всички жертви загиват тутакси поради множествени наранявания, причинени по време на сблъсъка, като повечето понасят и сериозни посмъртни изгаряния.

Мястото на катастрофата е близо до братиславски квартали и е любима местност за излети. Катастрофата е видяна и чута от множество местни жители, включително почиващия вкъщи ръководител полети Карел Хатвани, който незабавно телефонира колегите си на летището. Самите дежурни ръководители полети не са забелязали катастрофата визуално или на радар.

Поради трудния терен, пълната тъмнина и лошото време спасителните служби намират мястото на катастрофата едва час и половина след станалото. Следват допълнителни закъснения и опасения след като е научено, че самолетът пренася радиоактивни изотопи. В течение на 3 дни местната полиция, служители на органите за сигурност и курсанти от братиславското военноинженерно училище претърсват площ с размери 350 m на 50 m около местопроизшествието. Това изисква снемането на снежен слой, дебел между 30 и 50 cm. Открити са останките на 74 от 82-мата души на борда, като са пренесени в Братислава за идентифициране.

Разследване

Разследването се извършва от чехословашка комисия, ръководена от главния инспектор по въздухоплаването Ян Дворжак. Съгласно международното право тя свиква представители на страната, в която е регистриран самолетът, наред с представители на Опитно-конструкторските бюра „Илюшин“ (за самолета) и „Ивченко“ (за двигателите). Отделно е назначена и българска комисия, ръководена от председателя на Държавната контролна комисия и член на Централния комитет на БКП Нинко Стефанов и включваща генералния директор на ТАБСО Лазар Белухов, авиационния специалист и заместник-министър на отбраната ген. Август Кабакчиев, следователя полк. Иван Охридски, главния патолог на МВР д-р Йордан Пейчев и други лица (напълнили 2 специално чартирани самолета). Българската страна иска да оглави разследването по силата на разпоредба в международното право, която разрешава това. Чехословакия отказва въз основа на реципрочността – България не е подписала клаузата, разрешаваща чужди следователи да разследват самолетни катастрофи в България.

Роден е Панайот Пипков

Панайот Христов Пипков е български композитор и капелмайстор. Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив. Бащата Христо Пипков е музик...

Опасенията, че самолетът пренася радиоактивни вещества, са потвърдени на 8 декември 1966 г., когато е изнесено, че те представляват 2 стоманено-оловни съда с йод-131 за медицински цели. Този изотоп е напълно безопасен и пренасянето му с пътнически самолети е разрешено според международното право. Открит е и висотомерът на самолета, който указва правилната височина над равнището на братиславското летище.

От началото е видно изключително и нарастващо напрежение между българските и чехословашки ведомства по разследване. Група ръководители на ТАБСО, водена от Белухов, пристига в Братислава в деня след катастрофата, но са ѝ отказани както достъп до местопроизшествието, така и срещи с ръководители на полети. Българската страна смята, че ръководителите на полети в кулата и сектор „подход“ са пренебрегнали задълженията си, като са разрешили на по-бавен самолет („Ил-14“) да излети преди по-бързия „Ил-18“, задали са опасна височина на LZ101 и не са следвали трасето му с радар. Чехословашката страна смята, че екипажът не е владеел достатъчно добър английски, поради което не предприема завой след излитане според нарежданията. Чехословашките следователи са обвинени от българските и в разпространяване на слухове, че екипажът на LZ101 консумирал алкохол, чакайки в Братислава. Д-р Пейчев провежда изследване (по нова методика, разработена от НАСА) върху тъкани от командира и втория пилот, резултатите от което доказват, че не са консумирали алкохол.

В крайна сметка, за да разреши конфликта между българската и чехословашка страни, чехословашкият министър на транспорта Алоис Индра поема контрола върху разследването. Въпросите опират до национален престиж и до сумата, дължима на роднините на жертвите. Ако чехословашкото ръководство на полети е признато за виновно, роднините биха получили по 20 000 долара за жертва. Ако виновен е българският екипаж, те биха получили по 10 000 лева.

Официална версия

Окончателният доклад на чехословашката комисия гласи, че излитането от писта 31, последвано от набиране на 300 m (1000 фута) височина е можело да се изпълни без сблъсък с препятствия. Обаче докато разпоредената височина от 300 m е спазена, самолетът напуска трасето, което би го предпазило от наземни препятствия. Отклонението може да е причинено от недостатъчно остър завой, от завишена скорост, или от съчетание на предишните. Не може да се изключи възможността екипажът да е хранил съмнения относно правилността на указанията на самолетния авиохоризонт. Не е възможно да се изключи и затрудняващият ефект, оказван от турбулентността при спазване на постоянен ъгъл на завоя. На екипажа обаче е дадено достатъчно ясно предупреждение за метеорологичните условия. Обстановката става критична, след като екипажът не успява да изпълни зададената му и потвърдена от него маневра и при изпълняването ѝ възникват и се натрупват допълнителни и неочаквани обстоятелства. Докладът заключава, че причината за катастрофата не може да се определи ясно от установените факти. Най-вероятно се свежда до недооценяване на теренните и метеорологични условия от екипажа, последвано от самолетоводене, неподобаващо на тези условия.

Общата асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето

Права на детето са човешките права на децата, с подчертано внимание към правата на специална закрила и грижа, осигурявани на младите , ...

Други версии

Разследващият съдия-следовател от Върховния съд Недю Ганчев се самоубива към края на разследването. Малко преди това е заявил пред близки: "...не мога да направя това, което искат". Това кара някои в България да смятат, че катастрофата може да е инсценирана по намеци на Тодор Живков за елиминиране на ген. Иван Бъчваров – посланик в ГДР, бивш началник на Генералния щаб на БНА и заместник-министър на народната отбрана.

Темата бързо се превръща в предмет на тъмни слухове. Съживена е след падането на Живков. Няма доказателства в подкрепа на хипотезата.

Отзвук в България

Катастрофата е втората, сполетяла ТАБСО от 1952 г. и първата, призната публично. Главно поради загубата на знаменитата българска певица (лиричен сопран) Катя Попова, тя предизвиква широк обществен резонанс в България. Телата на българските жертви са тържествено репатрирани и погребани в София, под звука на сирени за двуминутен покой из цялата страна. Поетът Павел Матев написва прощалния стих „Ти сън ли си?“ в памет на Попова, а Лили Иванова го превръща в една най-великите български популярни песни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ПАЗЯТ СЕ ДОКУМЕНТИ - взривяват самолета заради ген.-полк. Иван Бъчваров 1 ПАЗЯТ СЕ ДОКУМЕНТИ - взривяват самолета заради ген.-полк. Иван Бъчваров преди 5 месеца Профил на трол?
  ПОСЛАНИК Иван Бъчваров загива при самолетната катастрофа дни преди 54-ия си рожден ден. Той се връща в посолството ни в Берлин след 9 –ия конгрес на БКП. Някогашният партизанин е бивш началник(1950 до 1960 г.) на Генщаба на БНА. От 1960-а до 1962 г. е министър на отбраната на България, а след това – завеждащ Военноадминистративния отдел при ЦК на БКП. Декември 1964 г ген-полк Иван Бъчваров на пор виж още ›› едния комунистически пленум предлага: „…др Тодор Живков да бъде незабавно снет от ръководните партийно-държавни длъжности поради очевадно-драстичната липса на необходимите за ръководител нравствено-морални и интелектуални качества за тези свръхотговорни постове…” Генералът се аргументира с кървавата връзка на баш полицая Никола Гешев с уж кристално чистата Живкова биография.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ген. Бъчваров си позволява да поиска от пленума нещо нечувано - настоява да се изпрати вербална нота до съветското правителство с конкретното искане веднага да бъде върнат в София фашисткият полицай Никола Гешев: „Гешев трябва да бъде съден за всичките си садистични злодеяния”. С това искане за Вербалната нота до СССР ген.Бъчваров осветява директната връзка на ‘’фашистките’’ зверства преди 9-ти виж още ›› септ. 1944 с КГБ и ГРУ - всички предположения , че Гешев е руски човек се ПОТВЪРЖДАВАТ от най-високо място(оригиналът на тази нота и до днес е в папката, съдържаща истината за ‘’катастрофиралия’’ на 24. 11. 1966 г. самолет) Садиста Гешев преподава в Академията на КГБ и е под защитния чадър на съветската държава. Много ясно, че участниците в онзи пленум на ЦК на БКП и съветските им началници от КГБ и ГРУ категорично са срещу исканията на ген. Бъчваров. Междувременно опозиционна група се събира около началника на Главното управление на водите към Министерския съвет Иван Тодоров, също бивш партизанин, известен с прозвището Горуня. Той подготвя военен преврат срещу Живков. Журналистът Борис Темков, участник в тези събития, разказва години по-късно, след този случай Държавна сигурност започва следи ген. Бъчваров. Докато е на излет със свой приятел на Витоша, забелязват мъж да ги дебне. Хващат го и го разпитват и той признава, че е цивилен служител от контраразузнаването. Когато от групата на Горуня опитват да установят връзка с ген. Бъчваров той решава, че е провокация и категорично отказва да се включи . Но целия заговор наистина е планирана провокация за разправа с неудобни другари и набързо е разкрит след отказа на Бъчваров. Според официалната версия Горуня се самоубива точно преди ареста. Официалната власт запазва заговора в тайна. Любимия вожд на бъл народ Живков обаче не успява физически да отстрани Бъчваров.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  През октомври 1966 г е катурнат от власт Хрушчов, и правешкия каскет изпада в ужас, че атаките на ген. Бъчваров ще се подновят и замисля пъкления план. А всъщност Брежнев се оказва твърде благоразположен към нашия дръжавен и партиен велможа - двамата с Живков се харесват от пръв поглед. И Хрушчов и Брежнев са физиологически ревностни хомосексуалисти. В архивите има текст от Живково протеже: „ виж още ›› Т.Живков е активен и обслужва сексуално и гратис Кимон Георгиев, Георги Чанков и Антон Югов. Той не подбираше мъже, жени, ако имаше изгода от тях…” И записки на другари партийци го потвърждават като публична тайна. Особено скандални са данните за сбърканата сексуалност на другаря Първи в мемоарните записки на ген-лейтенантите и видни дейци на БКП - Йонко Панов и Борис Копчев. И двамата са жестоко и неправомерно репресирани от Тодор Живков и ликвидирани по изричното му лично нареждане. На онзи пленум дек.1964г ген. Бъчваров се позовава именно на техни изказвания за обратните забежки на първия партиен и държавен ръководител на България. И е предрешил съдбата си - от министър е смъкнат до завеждащ отдел, след това е пратен посланик в Изт. Берлин, макар че не е знаел бъкел немски. Просто е трябвало да го изтикат колкото се може по-далеч от партийните дела и решения.Евентуалната смърт на един обикновен посланик няма да буди съмнения.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ноем.1966 г. ген. Бъчваров е делегат на 9-ия конгрес на БКП и смъртта му сред толкова други смърти трябва да мине без въпроси – загинал при самолетма катастрофа на път към работното си място. Но авиационни асове коментират, че тази катастрофа е явно предумишлено предизвикана, а на чехословашките власти другарит забраняват да правят действително разследване. Патологът изследвал останките на к виж още ›› омандира и на втория пилот на злополучния полет, констатира, че са били трезви. Спецпрокурорът от Върховния съд категорично отказва да води разследването и скоро е самоубит. А разжалвания хасковски симпатизант на Горуня ген Янчо Костов получава ДРУГАРСКО предупреждение от зам вътр министър ген Мирчо Спасов, дясната ръка на Тодор Живков още от времето на ликвидационните групи непосредствено след 9-ти септ. 1944г : „Абе, льохман хасковски, твоят дост Бъчваров вече го експедирахме горе при свети Петър! А ти кротичко си налягай парцалите, щото нали знаеш какво те чака, дурак с дурак такъв!...” Та бай Янчо малко преди да напусне този свят издаде и Мирчо и шефа му, че на тая катастрофа със самолета целта й е точно ликвидирането на ген-лейт Иван Бъчваров - твърде влиятелен човек в компартията и с твърде много поддръжници в партийните редици и в ЦК + 81 жертви на чудовищен държавен заговор.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  След отстраняването на Хрущов Бъчваров всъщност е говорител на много широки кръгове в БКП, които се надяват на подобно развитие и в България, но не разчитат на подкрепа от москва, а живковата тайфичка са все руски хора и силите са нервностойни – какво като широки кръгове в България искат България за българите. Затова още след терористичния акт плъзват слуховете, че катастрофата не е случайн виж още ›› а, а целта е физическото отстраняване на ген. Бъчваров. И не случайно - намират само 74 тела. Освен това се оказва, че районът е радиоактивен. Официалното обяснение, публикувано на 8 декември 1964 г. е, че самолетът превозвал йод-131 за медицински цели - това е радиоактивен изотоп на популярното лекарство и се твърди, че пренасянето на такъв материал с пътнически самолети е нормално. Не се съобщава за данни от черната кутия на самолета и окончателно заключение не се публикува. Журналистът Борис Темков , осъден в заговора на Горуня, доживява падането на Живков и 1990 г. е реабилитиран. Той продължава да разнищва историята :"Странно съвпадение на обстоятелствата. На човек не му се иска да вярва във възможността за това, дотолкоз чудовищно би било такова престъпление. Дано не е вярно! Дано само си въобразявам!" - чудовищно е националното предателство , което се върши до днес от от татовите хора и не се иска въображение - ние всички му плащаме цената
  : 2 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  1968г. Тодор Живков лично и активно настоява за смазване на Пражката пролет - в края на 60-те години руската соц колониална система дава явни признаци на боксуване – недоволството и в България нараства, но Живлков има следи за замитне в Прага и пуска танковете . Непосредствената военна подготовка е под контрола на руски офицери. Двата полка са прехвърлени на руска територия и минават под директн виж още ›› о руско командване. След военна и идеологическа подготовка с постановление на МС на НРБ нахлуват в Чехословакия . Българските части са посрещнати с викове „Вървете си у дома“, „Това не е вашата страна“ и са замеряни с камъни и бутилки с газ – това са живковите лайна върху българската армия, лайната на всички руски еничери и руски ибрикчии . Смазването на Пражката пролет е за назидание и на българските другари на които и да им се провижда пролет и ПО НАШИТЕ ЗЕМИ – тук си е задунайска губерния - живков съветската армия го пази . Не е случайно че днешните му ГМО-та охраняват МОЧА
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.