X
 
 

Нагасаки е унищожен от атомната бомба с кодово име "Дебелака"

4587 15
photo of Нагасаки е унищожен от атомната бомба с кодово име "Дебелака"

1945 г.

На 9 август 1945 г. над японския град Нагасаки  е пусната бомбата "Дебелака" - кодовото наименование на плутониевата бомба. Тя е втората от двете ядрени бомби (другата е „Малчугана“), използвани при военни действия и нейното детониране представлява третата сътворена от човека ядрена експлозия. Бомбата е от имплозивен тип с 6,4 килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил, подобна на тази, детонирана месец преди това в Ню Мексико по време на ядрените опити „Тринити“.

Разработена е от Армията на САЩ, в рамките на Проект „Манхатън“.

Започва войната в Южна Осетия

На 5 януари 2008 година в Грузия е проведен необвързващ референдум за членство на кавказката република в НАТО, на които 77% от гласувал...

Вероятно името „Дебелака“ е в чест на Уинстън Чърчил, макар да има и други версии

Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел - Нагасаки.

Бомбата е пусната от B-29, с пилот Чарлс Суийни, като експлозията се случва в 11:02 сутринта на височина 1,650 фута. Загиват 39 000 души и 25 000 са ранени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

15 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 8 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  СМЪРТ ЗА Сащ. ВРЕМЕ Е РАСОВО/СОЦИАЛНИТЕ КОНФЛИКТИ ДА ПОДПАЛЯТ ВСИЧКИ Щати.
 • кашчей безсмертний forever 8.1 кашчей безсмертний forever преди 7 месеца Профил на трол?
  facebook.com/photo.php?fbid=657358031305268&set=p.657358031305268&type=3&theater
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • С 2-та пакта за ненападение: Берлин-Москва август1939 и Москва-Токио септември1939 и тайните спогодби в тях се подготвя„Континентален блок“Германии,СССР,Японии-опозиция на евроатлантическия съюз Англия-САЩ 7 С 2-та пакта за ненападение: Берлин-Москва август1939 и Москва-Токио септември1939 и тайните спогодби в тях се подготвя„Континентален блок“Германии,СССР,Японии-опозиция на евроатлантическия съюз Англия-САЩ преди 7 месеца Профил на трол?
  1.август 1937 г. е подписан Китайско-съветски пакт за ненападение 2.август 1939 Москва и Берлин сключват т.нар. Пакт ‘’Молотов - Рибентроп" за подялбата на Европа - общата граница минава през Полша. 3. септември 1939г. е подписан ‘’Пакт за границите между СССР и Германия’’ 4.Финландия НЕ подписва с Москва"договор за взаимопомощ" и ноември 1939 по договорките с пакта ‘’Р-М’’ Чер виж още ›› вената армия напада Финландия и анексира част от нея. 5. април 1941г. Москва – Токио подписват договор за ненападение 6.Прибалтийските държави подписват с Москва "договор за взаимопомощ" и юни 1940 г. Червената армия по дговорките в пакта ‘’Р-М’’, нахлува в прибалтийските държави и ги присъединява към ссср-то + договорената по пакта ‘’Р-М’’ анексия на "отстъпените" от Румъния Бесарабия и Северна Буковина .7.ноември в Берлин Молотов иска към договореното в пакта ‘’Р-М’’ да се прибави и България - Хитлер не предава съюзника на Германия от Първата световна война 8. ноември 1940 България НЕ подписва с Москва"договор за взаимопомощ" 9. януари 1941 г. съветският посланик в заявява, че СССР счита България и Дарданелите за съветска зона и Москва започва активна подготовка по юго- западната си граница за окупиране на западния черноморски бряг 10. България не може да пази неутралитет и март 1941 г. България влиза в Тристранния пакт11. април 1941г.Съветска Русия сключва с Япония да се подсигури от японско нападение, докато нарушава Пакт за границите между СССР и Германия от септември 1939г. ДОГОВОР ЗА НЕНАПАДЕНИЕ Е СПАЗВАН ОТ ЯПОНИЯ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ВОЙНА, ДОРИ В ОТЧАЙВАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ 1941-42г., . Но точно в деня на втората атомна бомба , когато Япония е в отчайващо положение руснаците нападат вероломно Япония ТОЛКОВА СТРУВАТ МИРНИТЕ ДОГОВОРИ НА МОСКВА....Нападението над Япония,по стар руски навик е БЕЗ ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА! Войната е обявена едва след 8 часа, по московско време за заблуда на историята – също като подписаната германска капитулация ...СъвРусия е агресор. Това от благодарност за това, че през цялата война японците не превзеха Сибир. Ако бяха нападнали и се налагаше СССР да воюва на два фронта, изходът от войната щеше да е друг. Японците, обаче по плана за Еразийския Блок воюват със САЩ - ДЕБЕЛАЦИТЕ възпират инвазията на СъвРусия на Запад, а Япония с достойнство признава по-мощното оръжие и приема капитулацията - за разлика от ссср-то още от следващия ден започва усилено да работи за технологичния си напредък , въпреки че няма природни ресурси бързо става 2-ра икономика в света
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Сталин: “Кибернетиката е буржоазна лъженаука(19 конгрес на КПСС,1952)Много бяха след това “буржоазните лъженауки”, будещи присмех у маститите академици на всезнаещите рашки: генетика; кибернетика и роботика; вълнова теория и физика на вакуума; психология на труда и ергономика; теория на управлението /мениджмънт; психология на пазара /маркетинг и т.н.С половинвековно закъснение смутолявиха някакв виж още ›› а самокритична преоценка и се юрнаха да крадат и да “догонват и изпреварват”. По този повод излезе веселият виц-предупреждение: “Задоволете се с догонването – не изпреварвайте, че щи ви видят голия задник.” Всъщност хилядите Научни институти в СССР се занимават не с наука, а с разгадаване на това как работят откраднатите от Запад предмети /от оръжия до самобръсначки и всичко останало/ и научно-техническа документация. С последващо копиране и производство. Ако тези хиляди Научни институти наистина се занимаваха с наука, то все нещо щяха и да разработят и нямаше и днес Русия да е на този хал – бедна, гладна и както винаги – с око в чуждото. “Горна Волта с ракети” казваше Бжежински. Но и тогава и до днес за вътрешна употреба за пред зомбираните мужици продължава да върви рефренът “нас не догонят”. Изоставането на Русия стана видимо още след 6 дневната война срещу Израел 1967г. - днес изоставането на Русия от западния свят - от Америка, Япония, ЕС - е драстично. Русия е просто ползвател на западни технологии Да не говорим за Изкуствения интелект. По танкове и пушки и ракети - тоже, а и по газове, въпреки че Русия просто си остана суровинен придатък на технологичния проспериращ Запад.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • @ ''3.1 Македонецъ '' 6 @ ''3.1 Македонецъ '' преди 7 месеца Профил на трол?
  Хирошима и Нагасаки са най-голямата и действително ефективна спирачка пред повторната употреба на това чудовищно оръжие По трагичен за нея начин, Япония е на път да ни освободи от увековечаване с ново Белене на руското енергийно робство Ние, дето Русия непрекъснато ни освобождава от к'вото не й харесва, този път сме спасени след Хирошима и Нагасаки пак на гърба на уникалния японския народ. Че виж още ›› рнобилския реактор при аварията изхвърли радиация с еквивалента на най-малко 200 Дебелека , а от радиационното заразяване още преди 10 години броя на загиналите вече беше надхвърлил 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия и то по официални данни само - нищо не е по ценно от живота на хората! Япония е нагледен пример за света точно за това как с атомната бомба и с ядрената енергетика шега не бива.А ние ше се отървем леко чрез тежката драма на работливите и дисциплинирани японци , само с грешни български милиарди за бездънната руска лакомия, щото ни домързя да се опълчим на лобито от руски еничири В съвременния глобален свят след Фукошима вече е разбит ядрения монопол в енергетиката - огромното бедствие на Япония послужи за урок на ДЪРЖАВНИЦИТЕ, на политиците с визия - светът преосмисли енергийната страгия - цената я плащат японците без да се обявяват за спасители на света. А ФИНАНСОВАТА ЦЕНА ДАЖЕ ЗА МОЩНАТА ЯПОНСКА ИКОНОМИКА СЕ ОКАЗА НЕПОСИЛНА БЕЗ подкрепата на САЩ. На руската наглост и дебелоочието на нашенските лакеи, българите плащат цената , но на фона на трагедията в Япония и просперитета там, на нашите престъпни управници им лъснаха продажните задници.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Както винаги, първи тук се разлаяха платените русофобни лайкучки от ведомствения кучкарник на Актуално. Понятие си нямат въпросните помияри от историческите факти, но бързат да си излаят тъпунгерските душици.
 • що бе историческия факт е 5.1 що бе историческия факт е преди 7 месеца Профил на трол?
  преди 73 години над Нагасаки е хвърлена атомна бомба ... Руският град Омск досега не може да се оправи : facebook.com/513672259008629/photos/pcb.639265733115947/639265699782617/?type=3&theater
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  РАНО ИЛИ КЪСНО НЕОЛИБЕРАЛИ/КИ ЩЕ ДОЙДЕ ЧАСЪТ..МОЛЕТЕ СЕ ДА НЕ СЪМ ЖИВ ТОГАВА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  японците не осъждат случилото се на 6 и 9 август 1945г. в Хирошима и Нагазаки. Всички са единодушни: това е война и атомните бомби са оръжие. Това е. Ако и ние ги имахме нашето правителство без колебание би ги използвало. Не е случайно, че на другият ден след бомбардирането на Нагазаки из японските острови тръгва слух, че в отговор стотици американски градове са разрушени от японски атомни бо мби. виж още ›› При японското разбиране за войнска чест един бог знае колко би продължила още войната. Според американските военни плановици миниум 2 години кървави битки като на остров Иводзима, за всяка педя земя. Давали са си сметка, че всичко е загубено, но се бият до последен човек. Вкл. жените са имали изострен дървен кол в къщи подръка за да да се защитават до последно. А какво се получава след капитулацията.Реално една от първите заповеди на генерал Макартър е от следващият ден в японските училища да се раздава безплатно мляко. Заповедта е за местните фермери.И Хиляди новородени япончета са кръстени на неговата фамилия. Палатката на щаба на генерал Макартър е близо до императорският дворец , но тя се превръща в двигател на идеите и действията на това, което после единодушно японските историците наричат “най-благодатната окупация в историята на човечеството”. Император Хирохито го посещава в тази палатка и това за японците е прелома, а не бомбите и не даже осигуреното млеко за децата им - императора сам излиза от образа с божествените черти и става адекватен на общоприетият в съвременния свят образ на съвременен монарх.Император Хирохито поема подадената ръка и Япония се въздига като демократична страна Тази императорска визита в палатката на американския щаб задава нова цел на японците - темата и за войната и за мира след нея е все още табу тук и това обяснява защо нито един японец не мрази янките поне наполовина както е при нас с турците и зашо те са третата икономика в света, а ние от Япония на Балканите станахме колония на окупаторите си
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Ало ул Козяк наври си..... Разбира се , че си най долен лъжец и манипулатор. Разбира се , че всичко отрицателно ти го притежаваш в пълни шепи. ФАКТ Сащ са ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА използвала Ядрено оръжие и сега политиката на Саш/Израел води до нова Глобална Ядрена война. Само , че рано или късно Ефектът на БУМЕРАНГА ЩЕ УДАРИ ТОЧНО Там от където тръгва ЦЯЛОТО ЗЛО НА ПЛАНЕТАТА. Сащ. И ще удари УНИЩОЖИТ виж още ›› ЕЛНО.
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  На 17 юли 1945 г. е извършено първото успешно изпитание на 1 от 3-те атомни бомби. Същия ден Труман съобщава на Сталин че “американците притежават ново, непознато досега по своята мощ оръжие”. Сталин отговорил: “И ние имаме”. Конференцията в Потсдам с декларация иска от Япония да приеме безусловна капитулация. В декларацията се прави един дипломатичен ход, с който се запазва достойнството на яп он виж още ›› ския император като се говори за капитулация на японската армия. На японците е дадено да разберат, че САЩ притежават ново оръжие с разрушителна мощ. На правителственото заседание в Япония предложението на цивилните министри е да се приеме безусловната капитулация - за военните твърденията на САЩ за ново оръжие са блъф и капитулацията се отхвърля Оценката на експертите е, че ако войната продължи с конвенционални оръжия жертвите и от двете страни ще са милиони. Целта е да се приключи войната и с по-малко жертви и САЩ поема огромната отговорност на това решение . Бомбардировката на Хирошима обаче не убеждава японското правителство, че американците са използвали ново оръжие Бомбардировката на Токио през март 1945г. е извършена с “обикновени бомби”, но жертвите от нея са повече от тези в Хирошима! При бомбардировките и на други градове – също! Ядрените бомби са оръжия за масово поразяване. Но “обикновената война” в японските ГРАДОВЕ, и бомбардировката им с “обикновени бомби” щеше да убие много повече цивилни и военни, и от двете страни! В “обикновена война”! Бомбардировката на Хирошима е проведена със съобръжения, които са карали Труман да вярва, че те ще доведе края на войната ! И поне за сумарно по-малко жертви от “обикновените” военни действия е взето решението и за бомбата над Нагасаки. И преди бомбардировките и над Хирошима и над Нагасаки, американски самолети са разхвърляли листовки, призоваващи населението да напусне тези градове, защото ще бъдат ‘’изтрити от лицето на земята’’. Но наистина никой не си е представял ТОЧНО как изглежда един град изпепелен само с една бомба - японските власти не евакуират населението и от Нагасаки, но след бомбаата вече изпращат екип от учени, които на място потвърждават че е използвано атомно оръжие и Япония приема капитулацията. Всъщност тези две бомби не само се слага край на войната, но и най-голямата и действително ефективна спирачка в годините след войната та и до днес пред повторната употреба на това чудовищно оръжие
 • 2.1 преди 7 месеца Профил на трол?
  На 9 август, при втората атомна бомба над Нагасаки, СССР не нарушава само примирието от 16 септември 1939 год м/у ссср и Япония. Руснаците нарушават още по-важният договор за неутралитет от 13 април 1941г. Този договор е подписан от сталин, точно когато ссср се готви за нападение на Германия и цяла Европа. С този договор се подсигуряват от японско нападение, докато нападат и окупират държави в Е виж още ›› вропа. Японците спазват !! договора за неутралитет ,подписан само половин година преди това. При положение , че Вермахта е унищожил КАДРОВАТА армия на сталин, и до края на войната червената армия е почти само от недообучени запасняци, лагерници , наборници , штрафници. Които получават “ободряващи откоси” от заградителните отряди на смерш и кгб. При такава недообучена човешка маса, за да се “управлява” в някаква степен са нужни доста “усилия” от смерш и кгб. И от садисти от “ранга” на Жуков. Затова е и голямото “текучество” в жива сила на червената армия.По време на войната девиза на руснаците е:’’за цената няма да се пазарим’’, а и до днес представят за ‘’заслуга’’ вощването с човешка маса с/у бойна техника Точно при атомните бомбардировки руските лешояди нарушават договора за неутралитет с Япония. Като в наглостта си руснаците искат да участват и в окупацията на останалата част на Япония, наедно с американците. Не им е стигало само анексирането на Курилските острови и Сахалин.При положение ,че ссср е с територия почти 100(СТО!!!) пъти по-голяма от японската, а населението му е по-малко от 2 пъти повече от това на Япония! И досега НЯМА мирен договор м/у ссср/русия и Япония
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  2.1 Грешиш!Населението на япония и русия е с 20 млн.разлика. РУСИЯ 140млн. Япония 120. А сега го съпостави на териториятаи разбери защо Русия е клоака.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Преди Хирошима и Нагасаки най-разрушеният град е Токио. Само от бомбардировката на 9 март 1945г. загиват около 100 000 души и 1 000 000 остават без домове. При огледа на щетите от бомбите императорът Хирохито взема лично решение за прекратяване на войната. На 22 юни той заявява на своите министри, че иска конкретен план за край на войната и усилията на всички, този план да бъде осъществен. Опитвай виж още ›› ки се да избегнат безусловната капитулация японците започват преговори обаче единствено със… СССР. Императорът и близките му съветници хранят илюзията, че Сталин ще се съгласи на компромиси спрямо Япония, защото японците запазиха примирието и отказаха на Хитлер да нападат СССР от изток, след нападението на германците на 22 юни 1941г. Грешка! Подведени са от съветската политика на протакане – на Сталин просто му трябва време да прехвърли войски от Европа в Азия. Напразните надежди и тактиката на протакане удължават войната в Тихоокеанския район. Япония пропуска редица възможности да приключи загубената война. На 26 юли САЩ, Великобритания и Китай подписват Потсдамската декларация, с която изискват пълната капитулация на Япония. Ултимативното настояване за безусловна капитулация – каквато Германия подписа – в този случай обаче не довежда до бърз край на войната. Държейки да запазят императора си, японците отхвърлят декларацията. На 6 и 9 август 1945г. над Хирошима и Нагасаки са пуснати атомни бомби. Загиват отново стотици хиляди. Разрушенията са колосални. Други хиляди заболяват от лъчева болест. На 8 август, два дена след първата атомна бомба, СССР се присъединява към подписалите Потсдамската декларация. На 9 август, при втората атомна бомба над Нагасаки, СССР нарушава примирието от 16 септември 1939 година, напада Япония и присвоява Южен Сахалин и всичките Курилски острови. Това е последната военна инвазия във Втората световна война. Днес, след много повече от половин век, „специалисти“ по войните тръбят, че нямало нужда от бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, били безмислени, защото войната била свършила вече. Ами тогава, нека бъдат последователни и кажат какво е да се обяви война на държава, след като тя е не само разгромена, но и води преговори за мир? Какво е това: на умряло куче нож да вадиш или влечение за мародерстване?! Пет дена по-късно, на 14 август 1945година, Япония приема Потсдамската декларация за безусловна капитулация! На 15 август по обяд японският народ за пръв път чува по радиото своя император, който ги уведомява за решението си да приеме безусловната капитулация! С продължилото 4 минути обръщение, записано предварително на грамофонна плоча, Хирохито успява да убеди японците да се предадат без да изрече самата дума „предаване“: той просто ги призовава да понесат непоносимото. Тук ще отбележа, че висши японски военни са направили опит този запис да не бъде излъчен. Предизвикват бунт. На 14 августя в 23 часа войници нападат двореца възнамерявайки не само да унищожат записа подготвен за радиото, но дори и да убият императора. Предотвратен е опит за вземане на императора в плен и продължаване на войната. Мнозина от участвалите в бунта се самоубиват. Часове по-късно е излъчен записът. Най-фанатичната армия на света обаче продължава да не е напълно съгласна с капитулацията. Японските военни винаги са смятали, че в директен сблъсък със САЩ ще победят. Това е основната причината довела до пълна смяна на стратегическите японски планове. След поражението от Червената армия през август 1939г. при Ханхин Гол в Монголия, Япония се отказва от военни действия срещу СССР и започва подготовка за удар срещу Америка. На 7 декември 1941г. японските самолети непредизвестено атакуват Пърл Харбър, като убиват 2 500 души. На следващия ден, САЩ обявяват война на Япония. На 15 август 1945 г. президентът Труман приема капитулацията и обявява край на продължилата 6 години варварска война. На 30 август назначеният за главнокомандващ на окупационните войски генерал Дъглас МакАртър пристига на летище Атсуги. Въпреки съмненията му, дали няма да бъде посрещнат с дъжд от куршуми, генералът нарежда на хората си да излязат от самолета без оръжие. Остават обаче малко объркани от възторженото посрещане на японците. Пътуват от летището до сградата в която е разположен щабът им, намираща се срещу самия дворец на императора в Токио, в обикновени, небронирани коли. Стотиците японски войници, покрай които минава колата на МакАртър, отдават императорска почит на американския генерал: обръщат се с гръб, когато колата му ги приближи! Така започва окупацията на победена, изпепелена Япония. Милиони американци искат император Хирохито да бъде обвинен във военни престъпления и бъде обесен. За тях, както и за стотиците милиони от Китай, Индокитай, Малайзия, Сингапур, Индонезия, Филипините, Бирма и Корея изстрадали ужасния японски милитаризъм, Хирохито трябва да получи съдбата на Хитлер и Мусолини. Генерал МакАртър има 10 дена да се увери във вината на Хирохито за влизането на Япония във войната и да го изправи пред съда заедно с други 30 души – близки до него висши чиновници. Разследването е поверено на генерал Бонър Фелърс. Той обаче не намира доказателства за военни престъпления на императора. Напротив, убеден е в неговото искреното намерение да сложи край на войната. В доклада си до МакАртър Фелърс пише, че ако императорът бъде съден като военен престъпник, това ще доведе до пълен разпад на Япония и зловеща гражданска война, в която ще загинат милиони. В заключение предлага Хирохито да остане на трона си и продължи да бъде лидер на японския народ. Генерал МакАртър трябва да вземе окончателното решение за бъдещето на Япония, а няма доказателства „за“ и „против“ Хирохито. Затова решава да се срещне с императора в дома, в който е настанен. Срещата е уговорена при много особени условия: генералът не трябва да се ръкува и да докосва императора; няма да го гледа в очите му и няма да предлага нищо за ядене и пиене; трябва да стои от лявата му страна и да внимава, да не настъпи сянката му… На състоялата се среща, след уважителните думи за добре дошъл към императора, МакАртър се ръкува с него, снима се – застанал от дясната му страна, и за капак на всичко това – отпраща съпровождащите Хирохито, без личния му преводач, в библиотеката. Останали насаме, Хирохито се обръща към генерала на английски изговаряйки бавно думите: „Дойдох, да се срещна с Вас, като единствения носещ отговорност. Желая, Вашето наказание да бъде върху мен, не върху Япония.“ Сед като помолва императора да си седне МакАртър казва: „Няма да има никакво наказание, Ваше Величество. Нуждая се от Вашата помощ. Какво можем да направим за да изправим Япония отново на крака? “ Генерал МакАртър удържа на думата си – само след няколко години Япония ще стане втората икономическа сила в света! И не само Япония. САЩ предлагат помощ на всички европейски страни участвали във Втората световна война чрез European Recovery Program (известна като План Маршал). 16 западноевропейски страни, между които и победените Германия и Италия, се възползват от помощта и бързо възстановяват своите икономики. Българският министър-председател Георги Димитров – отявлен продажник и проводник на интересите на Сталин, отказва категорично помощта на 8 юли 1947 г. Ако България беше приела американската помощ днес щеше да изглежда различно, поне като Италия например. През 1975 г. японският император Хирохито дава първата си и май единствена пресконференция, където на въпроса за атомните бомбардировки отговаря: „Много е скръбно, че бяха пуснати атомните бомби и аз съжалявам за гражданите на Хирошима, но не можеше да се предотврати, защото това беше извършено по време на война.“ През 2007 г. японският министър-председател Шиндзо Абе се извини писмено на китайските граждани за бомбардираните от Япония градове. Той написа: „Японското правителство трябваше да се предаде веднага след като видя, че губи неизбежно войната, това можеше да предотврати бомбардирането на Токио със запалителни бомби през март 1945 г., както и последващите бомбардировки на другите градове.“ Бомбардировките на Хирошима и Нагасаки са варварски акт, сложил край на една продължила 6 години варварска война, през която човечеството си причини отвратителни злини и непонятни жестокости. Няма „справедливи“ или „честни“ войни, има войни, които се водят по необходимост – за да се спре кошмарното развитие за живота на хората. Затова няма чисти победители и победени: всички участници в една световна война са в една или друга степен жертви. 60 милиона са убитите през Втората световна война. Повече от половината – 37 000 000 са цивилни граждани. От тях около 34 400 000 са убитите граждани в страните – победители и около 2 600 000 са убитите цивилни в Германия, Япония и Италия – победените страни. Най-много жертви (цивилни и военни) дават СССР – 24 000 000 и Китай – 20 000 000. Безспорно е, че победата над германския националсоциализъм, японския фанатичен милитаризъм и италианския фашизъм доведе до създаването на един по-добър свят. За съжаление и свят, в който насилието и войните не изчезнаха. Една от причините е, че сред победителите във Втората световна война се оказа и съветският/руският сталинизъм /комунизъм/ социализъм, който не се различава от хитлеристкия националсоциализъм. Хитлер свежда човешкото битие до борба на „нисши“ и „висши раси“, за Сталин това е борба между „прогресивни“ и „реакционни класи“. По зла ирония на съдбата извергът Сталин вместо да бъде съден за започването на войната и получи съдбата на ортака си Хитлер, бе не само признат за победител, но като награда под ботуша му попадна половин Германия и страните от Източна Европа – Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния, България, Литва, Латвия и Естония. В Югославия, с въоръжената помощ на Съветския съюз, Йосип Броз Тито наложи комунизма и македонизма. Анализирането на събитията от Втората световна война довели до оформянето на двете противопоставящи се обществено-икономически системи в света: капиталистическата – доминирана от САЩ и комунистическата – наложена от СССР води до извода: По-добре американците да са ти врагове, отколкото руснаците – приятели! Българин
 • По-добре американците да са ти врагове, отколкото руснаците – приятели! 1.1 По-добре американците да са ти врагове, отколкото руснаците – приятели! преди 7 месеца Профил на трол?
  това изречение казва всичко! С такива “приятели” въобще нямаш нужда от душмани! Е, това доде не го осъзнае всеки българин си оставаме навсегда в зоната на здрача като с тегавият преход-шпагат м/у ЕС и НАТО и евразия. Има ли друга държава която да излиза от втората световна война заграбила територии като соц империята СССР - половин Европа, че и точно с атомните бомардировки мародерства северните я виж още ›› понски територии В книгата “Добрата война” на един американски журналист са събрани интервюта сред най-различни по чин и позиции участници във войната и там се споменава, че преди бомбардировките американски самолети са хвърляли листовки призоваващи за евакуация Японските власти не са Я разрешили - за японците е недопустимо да се нарушава производствения график, а във време на война това е още по-важно. Така са стига и до колосалните жертви. .САЩ веднага след капитулацията не просто помага на Япония да се изправи от развалините след войната, но и запазвайки император Хирохито подпомагат и изправянето на японския народ, демократизирането на страната. Точно със заповедта за млякото за децата, ген. Макартър издава заповед за предаване на родовото самурайско оръжие като едновременно изнамира всички лидери на старите партии и подпомага да възстановят дейността си. Така се създава демократичен парламент, и една немилитаризирана просперираща съвременна Япония.А в същото време Офицери от съветската съюзническа военна мисия в Япония отиват при Макартър и заявяват, че Съветският съюз иска подобно на Германия, в Япония също да бъде вкаран съветски военен контингент, който да окупира един от най-големите японски острови. Макартър простичко им казва, че ако види и само един червеноармеец в Токио, веднага ще арестува цялата руска военна мисия.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Цецка Цачева подава оставка заради Апарт...

Правосъдният министър Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток", потвърдих...

Последно в Актуално