X
 
 

Подписана е Декларацията на независимостта на САЩ

2303 2
photo of Подписана е Декларацията на независимостта на САЩ
Снимка: Wikipedia

1776 г.

Днес, 4 юли, е най-големият официален празник на Съединените щати – Денят на независимостта. На тази дата е подписана Декларацията за независимост на САЩ от Британската империя. Това става на Континенталния конгрес, проведен на 4 юли, 1776 година в град Филаделфия.

Основен автор на историческия документ е Томас Джеферсън. Въпреки, че е документът е одобрен от Конгреса на 4 юли, датата на подписване е оспорвана. Някои историци смятат, че Декларацията е подписана почти месец след нейното приемане, на 2 август 1776 година.

България въвежда валутен борд

На днешната дата, през 1997 година официално е въведен валутен борд. Това става по време на управлението на правителството на Иван К...

Документът, който е символ на революцията в САЩ, е базиран на философията на Джон Лок. Най-ярко това си личи от встъплението: „Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие”.

След подписване на текста на 4 юли, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. В нощта на 4-5 юли са отпечатани 150-200 копия на текста на Декларацията и не след дълго е разпространена и четена навсякъде из Тринадесетте колонии. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия.

Най-известната версия на декларацията, копие на подписания ръкописен документ, е изложена на показ в Държавните архиви във Вашингтон.

При катастрофа загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

30 юни 1971 г. е една от най-черните дати в историята на българския футбол. На моста Витиня на път за Враца загиват Георги Аспарухов...

Показателно е, че около едно десетилетие по-късно, когато избухва Френската революция, маркиз дьо Лафайет предлага първия проект на френската Декларация за правата на човека и гражданина да е по аналогия с американския първообраз. Маркизът е участник във войната между САЩ и Великобритания, в която младата държава извоюва независимостта си.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Джендърчо 2 Джендърчо преди 2 седмици Профил на трол?
    Те за това ли днес Гугъл на заглавната си страница "честват" рожденият ден на бащата на прахосмукачката??
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Джон Лок - бащата на либерализма.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.