Превзета е Бастилията

15786
Превзета е Бастилията

1789 г.

На 14 юли 1789 година се извършва щурмуването на Бастилията. Тази обсада поставя начало на Френската революция. Средновековната крепост е главният политически затвор на Париж и представлява символ на кралската власт. По време на щурма в Бастилията има само седем затворници, които веднага са пуснати на свобода. Това е началото на Великата френска революция.

Основната причина за избухването на революцията е тежката икономическа криза, в която се намира Франция през този период. През 80-те години на 18.век рязко се повишава цената на хляба. Това води до масов глад и се създават предпоставки за появата на нови заболявания. Започва да се увеличава смъртността сред населението, като хиляди хора са поставени на ръба на оцеляването. Успоредно с нарастващата инфлация, настъпва криза в държавните финанси. Данъците значително нарастват заради участието на Франция във войната за независимост на Америка. Въпреки тежката икономическа ситуация, представители на аристокрацията и духовенството продължават да ползват сериозни привилегии. Те са освободени от данъци и демонстрират близки отношения с властта. В същото време в двореца във Версай, крал Луи XVI продължава да води охолен начин на живот. Това предизвиква недоволството на гражданите и води до разруха на монархическите идеи.

Сключен е Берлинският договор

На 13 юли 1878 година е подписан Берлинският договор. С него се установяват промените, които настъпват в Османската империя след края н...

За отхвърлянето на монархията допринасят просветителските идеи, които се развиват през 18.век. Според Просвещението знанието и образованието ще помогнат на хората да поемат по пътя на свобода, равенство и братство. Французите започват да правят съпоставка с либералните политически системи във Великобритания и Нидерландия. Постепенно започва отхвърлянето на идеите на абсолютизма и се появява антиклерикализмът. Оформя се стремежът към свобода на вероизповеданието и политическия избор. Решаващата стъпка, която води до избухването на Френската революция е провалът на заседанията на Генералните щати. След като става ясно намерението на кралския двор да разформира Учредителното събрание, недоволството на гражданите достига своя връх. Така в утрото на 14 юли 1789 година от Дома на инвалидите в Париж са взети 12 оръдия и 32 хиляди пушки. Разгневените граждани окупират улиците около Бастилията и оказват яростна съпротива на пазителите на реда. Дежурните офицери в Париж разбират, че нямат сили за отбрана и в късния следобед на същия ден се предават.

Превземането на Бастилията и началото на Френската революция водят до няколко важни събития във френската история. Първото е, че кралят е принуден да признае властта на Учредителното събрание. Така с декрет от 4 август 1789 година Учредителното събрание отменя привилегиите на църквата и аристокрацията, като обявява равенство за всички пред законите и задължително плащане на данъците. Освен това е обявено отделянето на църквата от държавата. В края на месец август същата година е приета „Декларация за правата на човека и гражданина”. Това е един от първите документи, в който се формират принципите за демокрация. Френската революция води до свалянето на абсолютната монархия и възкачването на Наполеон Бонапарт на престола. Благодарение на революцията е приета конституцията и се премахват църковните и феодални облаги. В същото време се оформя разделението на властите и се развива идеята на Русо за държава, в която народът е суверен. Щурмуването на Бастилията е важен момент от френската история. Днес 14 юли е обявен за официален празник на Франция, известен още под името „Празник на федерацията”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com