Провежда се Бородинската битка

15668
Провежда се Бородинската битка

1812 г.

На 7 септември 1812 година се състои едно от най-жестоките бойни сражения между френската и руската армия – битката край село Бородино. Тогава френските войски, предвождани от Наполеон Бонапарт, нанасят тежко поражение на руските военни сили. В следствие на тази победа, френските военни части навлизат в Русия и превземат Москва. Битката край Бородино се определя като едно от най-кръвопролитните бойни сражения в руската и френската история. Въпреки успеха на французите, смята се, че това сражение води до последвалото отстраняване от властта на Наполеон Бонапарт.

Предпоставки за провеждането на Бородинската битка се появяват в началото на месец юни, 1812 година. Тогава френските войски започват да навлизат в Русия и да завладяват все по-голяма част от руските земи. През този период руските военни сили са под командването на Михаил Богданович дьо Толи. Руският главнокомандващ е притеснен от численото превъзходство на френската армия и поради тази причина избягва директна конфронтация с френските войски. Той издава заповед за масово отстъпление. Постъпката на дьо Толи разгневява руския император Александър I и той предоставя командването на руската армия на генерал Михаил Иларионович Кутузов. На 3 септември 1812 година, отстъпващите руски военни сили разполагат своя лагер край село Бородино. Те вече са под командването на генерал Кутузов, който започва да планира атака срещу французите. Руският генерал умишлено разполага своите военни части край Бородино. Селото се намира на 125 километра от Москва и е обградено от гъсти гори. Близостта на гората до Бородино премахва вероятността за флангови обсади и предоставя достатъчно голям терен за провеждане на бойни атаки. През този период руската армия превъзхожда по численост френските военни сили. Кутузов разполага с близо 150 000 войници, които са в пълна бойна готовност. В сравнение с него, Наполеон има само 135 000 души. Целта на Кутузов е да влезе в директна битка с французите, като чрез активна отбрана смята да нанесе най-сериозни поражения на противника. В същото време руският генерал се стреми да запази боеспособността на своята армия и да защити двата стратегически пътя от Бородино към Москва.

Възстановена е Търновската конституция

На 6 септември 1883 година княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция. Това е първата конституция на България. Тя е...

Решаващата битка започва в ранните сутрешни часове на 7 септември 1812 година. Тогава френската войска атакува левия фланг на руската отбрана, който е под командването на генерал Пьотър Багратион. Французите правят всичко възможно, за да пробият отбранителната линия. Те влизат в кръвопролитно сражение с руската армия и едва след осмия опит успяват да разрушат отбранителната линия. Генерал Багратион е смъртоносно ранен, а по-голямата част от руските войници са убити. В същото време в центъра на фронта се оформя още един жесток сблъсък. Там руският кавалерийски генерал Николай Раевски се опитва да засили укреплението чрез използването на редут. Той укрепва позициите на руската армия, като създава земен насип, където има възможност за изстрелване на огън от батарея. Френската войска не се поддава на паника и решава стратегически да атакува руснаците в гръб. Руските сили са неприятно изненадани, но отказват да отстъпят. Неочакваната атака засилва тяхната решителност и френската армия дава голям брой жертви. Вечерта на 7 септември френските войски успяват да укрепят своите позиции в центъра на фронта. Наполеон издава заповед за прекратяване на активното нападение, а руските сили започват да се оттеглят към близкото село Горки. Руснаците планират нова атака на следващия ден, но късно през нощта генерал Кутузов заповядва руската армия да тръгне към Москва.

Бородинската битка се оказва повратен момент във френската история. Въпреки че французите сломяват руската армия, те дават голям брой жертви. Наполеон губи близо 35 000 войници от своята армия. Руската страна дава приблизително около 50 000 жертви. Разгромът на руснаците край Бородино отваря пътя на френската армия към Москва. Това е причината на 14 септември 1812 година, френските сили да навлязат в руския град. Победата край Бородино обаче изтощава френската войска и отслабва позициите на французите. След продължителни бойни сражения в Русия, френските военни сили са принудени да се оттеглят. Това е причината за последвалото сваляне на Наполеон Бонапарт от престола. Като цяло, Бородинската битка води до ново разпределение на политическата власт и територии в Европа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com