Роден е Никола Тесла

20382
Роден е Никола Тесла

1856 г.

На 10 юли 1856 година е роден известният физик и изобретател Никола Тесла. Неговите открития в областта на електроснабдяването и променливия ток оставят важна следа в развитието на обществото. Постиженията му в сферата на електричеството и магнетизма го превръщат в един от най-големите учени на модерната епоха и му носят определението за „човек, изпреварил своето време”.

Никола Тесла е роден в град Смилян, който се намира в днешна Хърватия. Неговите родители са от сръбски произход, а баща му е проповедник в църквата в Смилян. Тесла има три сестри и един брат, който загива при злополука, когато Никола е само на 5 години. През 1862 година семейството на Тесла се мести в Госпич, а през 1873 година младият Никола завършва училището в Карловац. Две години по-късно, през 1875 година, той е приет в специалност електроинженерство в Техническия университет в Грац. Там Никола постига завидни успехи, взима с отличие всичките си изпити и дори получава поздравително писмо от ректора на университета. В края на втората година от своето обучение, Тесла се пристрастява към хазарта и заради залаганията влиза в големи дългове. Поради недостиг на средства, през 1878 година той е принуден да напусне университета в Грац, като така и не успява да завърши висшето си образование.

Роден е Иван Вазов

На 9 юли преди 165 години е роден един от най-известните български писатели – Иван Вазов. Неговото творчество оставя ярка следа в...

В продължение на няколко години работи като помощник-инженер в Марибор, а за кратък период от време се връща при родителите си в Госпич. През 1880 година Тесла се мести в Будапеща и започва работа като инженер в местната телефонна компания. След две години кандидатства за работа в международната компания „Континентал Едисън Къмпани” и е назначен на длъжността електроинженер. Заради новата си работа Никола се мести в Париж. Един от най-големите проекти на компанията е изграждането на електростанция на железопътната гара в Страсбург. Това е причината Тесла да бъде изпратен във френския град, където изработва модела на асинхронен електродвигател и започва работа по различни уреди, които използват въртящи се магнитни полета. През 1884 година настъпва разрив в отношенията между младия изобретател и „Континентал Едисън Къмпани”. Тесла решава да замине за Америка. В края на същата година Никола пристига в Ню Йорк и започва работа в компанията на самия Едисън.

Никола Тесла не работи дълго време в компанията на Едисън. Ниското заплащане и лошите отношения между двамата учени карат изобретателя да напусне своята работа. До 1887 година Тесла е на ръба на мизерията. Той работи на няколко места, но едва изкарва пари за своята прехрана. През пролетта на 1887 година той взима заем от свой приятел и основава собствената си компания „Тесла Къмпани Арк Лайт”. В нея започва да създава ново улично осветление и да използва дъгови лампи. Скоро след своето основаване, компанията се налага на пазара и започва да изпълнява поръчки за големи американски градове. През 1888 година американският предприемач Джордж Уестингхаус изкупува над 40 от патентите на Тесла. Американецът е впечатлен от изобретенията на Никола и го кани като главен консултант в заводите си в Питсбърг. Там Тесла изработва машини, които използват променлив ток. Същата година създава електрическия двигател и печели конкурс за изграждането на електроцентрала на Ниагарския водопад.

До 1895 година Никола Тесла прави обширни изследвания в областта на магнитните полета и високите честоти. През 1899 година той е поканен на работа в електрическата централа на Колорадо Спрингс. През този период Тесла създава специално устройство за гръмотевични бури, което прилича на трансформатор. Той го кръщава „Бобина на Тесла” и се превръща в едно от най-известните изобретения на учения. Със започването на Първата световна война, финансовото състояние на Никола Тесла се влошава. Той разпродава голяма част от своята компания, тъй като иска да вложи парите в проект за универсален предавател. Началото на войната осуетява проекта и Тесла губи голяма част от парите си. Той така и не успява да стабилизира финансовото си състояние.

Никола Тесла умира на 7 януари 1943 година. Сръбският учен няма наследници и никога не се е женил. Първоначално е погребан в Ню Йорк, но след време тленните му останки са преместени в Белград. Днес те се намират в музея „Никола Тесла” в сръбската столица. Никола Тесла е един от най-големите изобретатели на 20.век и остава в историята с големите си постижения от областта на физиката.

Основана е френската столица Париж

На 8 юли 52 г. пр. н.е. е основан един от най-емблематичните съвременни европейски градове – Париж. Според съвременните историци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

В Париж е произведен първият сгъваем чадър
В Париж е произведен първият сгъваем чадър

На 4 май 1715 г. е произведен първият сгъваем чадър. Значение Още: Обявени са първите награди Грами Чадър е приспособление, което...