Родена е Мата Хари

13938
Родена е Мата Хари
Снимка: Уикипедия

1876 г.

На 7 август 1876 година е родена една от най-известните жени шпиони в историята на Първата световна война – холандката Мата Хари. Нейното истинско име е Маргарета Гертруда Зеле. Тя започва да използва псевдонима Мата Хари едва в началото на 20.век. Днес холандката се определя като една от най-популярните жени в първото десетилетие на 20.век.

Малката Маргарета е родена през 1876 година в холандския град Леуварден, провинция Фризия. Нейните родители са бедни работници, които разполагат със скромни възможности. Маргарета е най-малкото дете в семейството. Още от ранна детска възраст малкото момиченце впечатлява със своята екзотична външност. За разлика от своите сестри, които са с руси коси и сини очи, Маргарета има гъста черна коса и тъмни очи. Поради тази причина в началото някои историци са смятали, че тя е от индийски произход. Когато Маргарета е на 13 години, нейното семейство се мести в Амстердам. Две години по-късно майка й умира и грижата за семейството остава в ръцете на младото момиче. Малко след като навършва 18 години, холандката сключва брак с 38-годишния офицер – Рудолф Маклеод. Двамата заминават за остров Ява, където Маргарета се „потапя” в местната култура и усвоява ритуалните танци на тамошните жители. Смята се, че именно престоят на остров Ява е повратен момент в живота на младата холандка. Маргарета ражда две деца на Рудолф, въпреки че техният брак е пред разпад. Според историците една от причините за техните лоши отношения е фактът, че офицерът често е изневерявал на темпераментната си съпруга. През 1899 година, техният 2-годишен син умира вследствие на отравяне. Трагичната смърт на първородното им дете слага край на брака им и през 1903 година двамата официално се развеждат.

Избухва атомната бомба над Хирошима

На 6 август 1945 година е извършена атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Тогава американският бомбардировач с име В-29 &b...

През 1905 година Маргарета се установява в Париж и отваря собствено кабаре. Тогава за първи път дебютира на сцената като танцьорка и започва да се представя с името Мата Хари. В буквален превод от индонезийски това означава „Слънце” или „Окото на зората”. През този период холандката лъже, че е родена на юг от Индия и произхожда от свещената секта на Брама. Екзотичните танци на Мата Хари и нейната кабаретна дейност печелят голяма популярност. През следващите няколко години холандката организира гастроли в различни европейски държави като Германия, Испания, Великобритания и други. Предполага се, че Мата Хари е вербувана за немски шпионин през 1907 година. През този период тя завършва германската разузнавателна школа в Антверпен, Белгия и получава кодовото име „Н-21”. Този тип кодов номер се дава на агенти, които са вербувани преди Първата световна война. Холандското гражданство на Мата Хари й осигурява възможност свободно да пътува по време на войната. Причината е, че Нидерландия запазва неутралитет. Така холандката пътува от Франция за Нидерландия, като минава през Испания и Великобритания. Мата Хари умело изпълнява задълженията си на таен агент. Тя дава информация на германците за усъвършенстваното устройство на британския танк и за офанзивата при Шумен де Дам. В последствие френското разузнаване започва да подозира за шпионската дейност на Мата Хари и внимателно следи нейните пътувания в чужбина.

На 13 февруари 1917 година холандката е изпратена на тайна мисия в Мадрид. Там французите прихващат военно съобщение от немското посолство. Същият ден френското контраразузнаване претърсва хотелската стая на Мата Хари и открива убедителни доказателства за нейното сътрудничество с германците. Холандката е арестувана и срещу нея са повдигнати обвинения за шпионаж. На 24 юли 1917 година френският съд осъжда Мата Хари на смърт чрез разстрел. На 15 октомври същата година нейната смъртна присъда е изпълнена. Мата Хари умира на 41 години, като се превръща в една от най-известните жени шпиони от времето на Първата световна война.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...