Самюъл Колт получава патент за револвера

12058
Самюъл Колт получава патент за револвера

1836 г.

На 25 февруари 1836 г. американският оръжеен конструктор Самюъл Колт получава американски патент за револвера с автоматично зареждане (45-и калибър).

Година по-рано, той придобива и британски патент за изобретение огнестрелното оръжие, носещо фамилията му - Колт. Първият револвер “Колт” е създаден през 1835 г. като усъвършенстван вариант на съществуващите по това време барабанни оръжия и револвери. Новаторство му е че въвежда механизъм за завъртане на барабана и фиксирането му в положение за изстрел. След като получава патент, Колт започва и фабрично производство на продукта си в град Патерсън (щата Ню Джърси). Изобретателят непрекъснато търсел възможности да по-добри изработването на огнестрелни оръжия, но идеите му не допадали на никой. Бизнесът му замирал и през 1842 година първият завод на Колт е затворен. Самюъл Колт решава да провери някои от новаторски идеи в други области. Започва да разработва прототип на подводни мини - устройство за подводен експлозив, което да бъде задействано от разстояние. По това време се запознава и със Самюел Морз, с който създават първият подводен телеграфен кабел. Изобретението обаче било твърде скъпо за времето си - 1 миля кабел струвала около 50 американски долара.

Вселенската патриаршия отменя схизмата против Българската православна църква и провъзгласява автокефалността ѝ

Схизмата против Българската православна църква е отлъчване от страна на Цариградската патриаршия, извършено на 16 септември 1872 г., ...

През 1847 г. капитан Самуел Уокър и тексаските рейнджъри, които имали от първите револвери "Колт", решават че оръжието е много бързострелящо и подходящо за използване в Мексиканско-американска война. Те искали нови 1000 револвери. Тази поръчка връща Колт в бизнеса. Заедно с капитан Уокър, Колт разработват нов подобрен модел, веднага след първите хиляда бройки. Партньорите получават нова поръчка за втори 1000 револвери. Така Колт със своя дял от печалбата от $10 на пистолет и за двете поръчки разполагал с достатъчно средства, за да построи нов завод за производство на револверите с неговото име. Последвалата Златна треска в Калифорния прави револверите "Колт" още по-търсени.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...