X
 
 

Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска

3789 3
photo of Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска
Снимка: Getty Images/Guliver

1867 г.

Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в зависимост от гледната точка) е сделка за покупко-продажба на Аляска между правителствата на Руската империя и САЩ от 1867 г. за цена от 7,2 милиона щатски долара.

Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 км².

През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик. В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. „куфарът с лед“ е продаден на САЩ.

Започва строежът на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от гр...

От страна на американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено от източното крайбрежие владение, а освен това гражданската война е разорила хазната.

За руската позиция по продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, който на Берлинския конгрес заема профренска позиция с цел баланс на силите, като същевременно е упрекнат от Московския славянски комитет, че е предал интересите на българите. Сред най-видните постоянни критици на външната му политика са Иван Аксаков, Константин Победоносцев, писателят Фьодор Достоевски и императрица Мария Александровна.

На 9 април Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска.

Подписан е Топханенският акт, с който Съединението на България се признава международно

Топханенският акт (по името на султанския кьошк Топхане в Цариград, където е подписан на 5 април 1886 г.) е споразумение между Османс...

На 18 октомври 1867 г. Аляска официално преминава в патримониума на Съединените щати. Същият ден в САЩ е въведен официално и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се събуждат на 18 октомври. За 19 век и въобще в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значимост териториално разширение след покупката на Луизиана.

В началото на века в САЩ се разраства треска за злато, а находищата на нефт и газ в региона се оценяват прогнозно на 100-180 млрд. долара.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия 2 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия преди 5 месеца Профил на трол?
  На 9 април 1989г. армията на руската колониална соц империя ссср смазва МАСОВИТЕ антисъветски демонстрации в Грузия - стотици са убитите и ранените - ОБЯВЕН Е 40 ДНЕВЕН траур . Демонстрациите срещу руския окупатор обаче продължиха чак до 9 април 1991 - тогава войниците просто отказаха да стрелят повече с/у демонстриращите хора . На 31 март грузинците гласуваха с/у окупаторите си и обявяват НЕЗАВ виж още ›› ИСИМОСТ ОТ СОЦ ИМПЕРИЯТА НА РУСНАЦИТЕ.ТОВА Е ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ГРУЗИЯ ОТ РУСИЯ, която окупира Грузия 1801 и започва да нарича непокорния народ с обидното "гурзан", точно както нарича българите - татари - Грузия ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ и става ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА ГРУЗИЯ ПРЕЗ 1918, КОГАТО СЕ РАЗПАДА ПЪРВАТА РУСКА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ, но руснаците я окупират отново 1921г. И след независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия е под непрекъснатите атаки на руските агресори - цяло десетилетие руските служби провокират граждански безредици - русия създава сепаратиски движения в областите Абхазия, Аджария и Южна Осетия - след ожесточени боеве 1992 – 1993 г. русия анексира голяма част от територията на областите. 1992 г.руските служби организират държавен преврат и монтират КГБ президент да прави "демократични" реформи по руски модел с назначени олигарси, руска корупция и изборни манипулации - следва ново недоволство и масови протести наречени Революцията на розите - 2003 г. новото грузинско правителство почва решителни демократични икономически реформи и привличане на инвестиции.2004 с масови протести свалят проруския президент, а Аджария се присъединява отново към Грузия.Русия продължава подмолната си намеса с старата руска тактика разделяй и владей - грузинците не спират с масовите протести срещу проруските назначения.2008 г. конфликтът с Абхазия и Южна Осетия отново се изостря след руски военни провокации. След интензивните сражения с руската армия настъпва ужасяваща икономическа разруха и хуманитарна криза в Грузия. Путин обявява че защитава руските граждани в двете области получили гражданство още в началото на 90-те год.- тогава точно Грузия обявяви че излезе от ОНД, но процедурата москва я бави и приключва чак 2009 г.и Грузия е първата държава успяла да напусне ОНД. Използвайки това забавяне 2008 г. Абхазия и Южна Осетия обявяват независимост от Грузия, но са признати само от Русия, Никарагуа и Венецуела и са фактически колонии на русия с руски военен контингент на тяхна територия. По същата схема русия анексира крим и ввоюва с Украйна - защитавайки разселени руски граждани окупира чужди територии
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  2008-ма Путин с брутална агресия превърне систематично русифицираната от 2 века малка, православна Грузия във враг на “матушката” покровителка срещу мюсюлманските си конкуренти - "православния приятел" Русия 2014 г отблъсна далеч по-голямата православна Украйна. И с анексията на Крим и ПОСЛЕДВАЛАТА военна инвазия. В Черна гора и в Македония РЕШИХА да не плащат данък “историческа благо виж още ›› дарност” на русия, която живвее и действа по законите на 19-ти век - балканските лидери категорично отстояват прозападната ориентация на своите народи.България си остава световен шампион по монументална любов към руските империи на злото - въпреки че православно са били против църковната ни независимост,че на Кръстовден изпепеляват Свищов с всичките му храмове и метоси, че провославно дава карт бланш на султана да срине с артилерия българските селища в Македония и да окупира Източна Румелия след съединението, че на Петковден по въздух и вода бомбардира Варна, че православно нахлува в Добруджа и поръчва взривяването на храма"Света София" , че православно избива духовенството ни след втората руска окупация 1944, че сега краде икони и черковна утвар от черквите ни и ги превръща в руски КАПИЩА С ДВУГЛАВИ ОРЛИ И КИТАЙСКИ ТАПЕТИ - русия сдушена срещу християнския свят с Иран и ердоган
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия 1 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия преди 5 месеца Профил на трол?
  На 9 април 1989г. армията на руската колониална соц империя ссср смазва МАСОВИТЕ антисъветски демонстрации в Грузия - стотици са убитите и ранените - ОБЯВЕН Е 40 ДНЕВЕН траур . Демонстрациите срещу руския окупатор обаче продължиха чак до 9 април 1991 - тогава войниците просто отказаха да стрелят повече с/у демонстриращите хора . На 31 март грузинците гласуваха с/у окупаторите си и обявяват НЕЗАВ виж още ›› ИСИМОСТ ОТ СОЦ ИМПЕРИЯТА НА РУСНАЦИТЕ.ТОВА Е ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ГРУЗИЯ ОТ РУСИЯ, която окупира Грузия 1801 и започва да нарича непокорния народ с обидното "гурзан", точно както нарича българите - татари - Грузия ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ и става ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА ГРУЗИЯ ПРЕЗ 1918, КОГАТО СЕ РАЗПАДА ПЪРВАТА РУСКА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ, но руснаците я окупират отново 1921г. И след независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия е под непрекъснатите атаки на руските агресори - цяло десетилетие руските служби провокират граждански безредици - русия създава сепаратиски движения в областите Абхазия, Аджария и Южна Осетия - след ожесточени боеве 1992 – 1993 г. русия анексира голяма част от територията на областите. 1992 г.руските служби организират държавен преврат и монтират КГБ президент да прави "демократични" реформи по руски модел с назначени олигарси, руска корупция и изборни манипулации - следва ново недоволство и масови протести наречени Революцията на розите - 2003 г. новото грузинско правителство почва решителни демократични икономически реформи и привличане на инвестиции.2004 с масови протести свалят проруския президент, а Аджария се присъединява отново към Грузия.Русия продължава подмолната си намеса с старата руска тактика разделяй и владей - грузинците не спират с масовите протести срещу проруските назначения.2008 г. конфликтът с Абхазия и Южна Осетия отново се изостря след руски военни провокации. След интензивните сражения с руската армия настъпва ужасяваща икономическа разруха и хуманитарна криза в Грузия. Путин обявява че защитава руските граждани в двете области получили гражданство още в началото на 90-те год.- тогава точно Грузия обявяви че излезе от ОНД, но процедурата москва я бави и приключва чак 2009 г.и Грузия е първата държава успяла да напусне ОНД. Използвайки това забавяне 2008 г. Абхазия и Южна Осетия обявяват независимост от Грузия, но са признати само от Русия, Никарагуа и Венецуела и са фактически колонии на русия с руски военен контингент на тяхна територия. По същата схема русия анексира крим и ввоюва с Украйна - защитавайки разселени руски граждани окупира чужди територии
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 септември

Овен Тази сряда щастието ще ви следва по петите. Ако дадете обещание направете всичко възможно, за да го изпълните. Очакванията към ва...