X
 
 

Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска

4056 3
photo of Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска
Снимка: Getty Images/Guliver

1867 г.

Продажбата на Аляска или Покупката на Аляска (в зависимост от гледната точка) е сделка за покупко-продажба на Аляска между правителствата на Руската империя и САЩ от 1867 г. за цена от 7,2 милиона щатски долара.

Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 км².

Започва строежът на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от гр...

През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик. В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. „куфарът с лед“ е продаден на САЩ.

От страна на американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено от източното крайбрежие владение, а освен това гражданската война е разорила хазната.

За руската позиция по продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, който на Берлинския конгрес заема профренска позиция с цел баланс на силите, като същевременно е упрекнат от Московския славянски комитет, че е предал интересите на българите. Сред най-видните постоянни критици на външната му политика са Иван Аксаков, Константин Победоносцев, писателят Фьодор Достоевски и императрица Мария Александровна.

На 9 април Сенатът на САЩ ратифицира договора с Русия за покупката на Аляска.

Подписан е Топханенският акт, с който Съединението на България се признава международно

Топханенският акт (по името на султанския кьошк Топхане в Цариград, където е подписан на 5 април 1886 г.) е споразумение между Османс...

На 18 октомври 1867 г. Аляска официално преминава в патримониума на Съединените щати. Същият ден в САЩ е въведен официално и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се събуждат на 18 октомври. За 19 век и въобще в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значимост териториално разширение след покупката на Луизиана.

В началото на века в САЩ се разраства треска за злато, а находищата на нефт и газ в региона се оценяват прогнозно на 100-180 млрд. долара.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия 2 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия преди 1 година Профил на трол?
  На 9 април 1989г. армията на руската колониална соц империя ссср смазва МАСОВИТЕ антисъветски демонстрации в Грузия - стотици са убитите и ранените - ОБЯВЕН Е 40 ДНЕВЕН траур . Демонстрациите срещу руския окупатор обаче продължиха чак до 9 април 1991 - тогава войниците просто отказаха да стрелят повече с/у демонстриращите хора . На 31 март грузинците гласуваха с/у окупаторите си и обявяват НЕЗАВ виж още ›› ИСИМОСТ ОТ СОЦ ИМПЕРИЯТА НА РУСНАЦИТЕ.ТОВА Е ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ГРУЗИЯ ОТ РУСИЯ, която окупира Грузия 1801 и започва да нарича непокорния народ с обидното "гурзан", точно както нарича българите - татари - Грузия ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ и става ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА ГРУЗИЯ ПРЕЗ 1918, КОГАТО СЕ РАЗПАДА ПЪРВАТА РУСКА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ, но руснаците я окупират отново 1921г. И след независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия е под непрекъснатите атаки на руските агресори - цяло десетилетие руските служби провокират граждански безредици - русия създава сепаратиски движения в областите Абхазия, Аджария и Южна Осетия - след ожесточени боеве 1992 – 1993 г. русия анексира голяма част от територията на областите. 1992 г.руските служби организират държавен преврат и монтират КГБ президент да прави "демократични" реформи по руски модел с назначени олигарси, руска корупция и изборни манипулации - следва ново недоволство и масови протести наречени Революцията на розите - 2003 г. новото грузинско правителство почва решителни демократични икономически реформи и привличане на инвестиции.2004 с масови протести свалят проруския президент, а Аджария се присъединява отново към Грузия.Русия продължава подмолната си намеса с старата руска тактика разделяй и владей - грузинците не спират с масовите протести срещу проруските назначения.2008 г. конфликтът с Абхазия и Южна Осетия отново се изостря след руски военни провокации. След интензивните сражения с руската армия настъпва ужасяваща икономическа разруха и хуманитарна криза в Грузия. Путин обявява че защитава руските граждани в двете области получили гражданство още в началото на 90-те год.- тогава точно Грузия обявяви че излезе от ОНД, но процедурата москва я бави и приключва чак 2009 г.и Грузия е първата държава успяла да напусне ОНД. Използвайки това забавяне 2008 г. Абхазия и Южна Осетия обявяват независимост от Грузия, но са признати само от Русия, Никарагуа и Венецуела и са фактически колонии на русия с руски военен контингент на тяхна територия. По същата схема русия анексира крим и ввоюва с Украйна - защитавайки разселени руски граждани окупира чужди територии
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  2008-ма Путин с брутална агресия превърне систематично русифицираната от 2 века малка, православна Грузия във враг на “матушката” покровителка срещу мюсюлманските си конкуренти - "православния приятел" Русия 2014 г отблъсна далеч по-голямата православна Украйна. И с анексията на Крим и ПОСЛЕДВАЛАТА военна инвазия. В Черна гора и в Македония РЕШИХА да не плащат данък “историческа благо виж още ›› дарност” на русия, която живвее и действа по законите на 19-ти век - балканските лидери категорично отстояват прозападната ориентация на своите народи.България си остава световен шампион по монументална любов към руските империи на злото - въпреки че православно са били против църковната ни независимост,че на Кръстовден изпепеляват Свищов с всичките му храмове и метоси, че провославно дава карт бланш на султана да срине с артилерия българските селища в Македония и да окупира Източна Румелия след съединението, че на Петковден по въздух и вода бомбардира Варна, че православно нахлува в Добруджа и поръчва взривяването на храма"Света София" , че православно избива духовенството ни след втората руска окупация 1944, че сега краде икони и черковна утвар от черквите ни и ги превръща в руски КАПИЩА С ДВУГЛАВИ ОРЛИ И КИТАЙСКИ ТАПЕТИ - русия сдушена срещу християнския свят с Иран и ердоган
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия 1 9 април е ДЕН НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на Грузия преди 1 година Профил на трол?
  На 9 април 1989г. армията на руската колониална соц империя ссср смазва МАСОВИТЕ антисъветски демонстрации в Грузия - стотици са убитите и ранените - ОБЯВЕН Е 40 ДНЕВЕН траур . Демонстрациите срещу руския окупатор обаче продължиха чак до 9 април 1991 - тогава войниците просто отказаха да стрелят повече с/у демонстриращите хора . На 31 март грузинците гласуваха с/у окупаторите си и обявяват НЕЗАВ виж още ›› ИСИМОСТ ОТ СОЦ ИМПЕРИЯТА НА РУСНАЦИТЕ.ТОВА Е ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ГРУЗИЯ ОТ РУСИЯ, която окупира Грузия 1801 и започва да нарича непокорния народ с обидното "гурзан", точно както нарича българите - татари - Грузия ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ и става ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА ГРУЗИЯ ПРЕЗ 1918, КОГАТО СЕ РАЗПАДА ПЪРВАТА РУСКА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ, но руснаците я окупират отново 1921г. И след независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия е под непрекъснатите атаки на руските агресори - цяло десетилетие руските служби провокират граждански безредици - русия създава сепаратиски движения в областите Абхазия, Аджария и Южна Осетия - след ожесточени боеве 1992 – 1993 г. русия анексира голяма част от територията на областите. 1992 г.руските служби организират държавен преврат и монтират КГБ президент да прави "демократични" реформи по руски модел с назначени олигарси, руска корупция и изборни манипулации - следва ново недоволство и масови протести наречени Революцията на розите - 2003 г. новото грузинско правителство почва решителни демократични икономически реформи и привличане на инвестиции.2004 с масови протести свалят проруския президент, а Аджария се присъединява отново към Грузия.Русия продължава подмолната си намеса с старата руска тактика разделяй и владей - грузинците не спират с масовите протести срещу проруските назначения.2008 г. конфликтът с Абхазия и Южна Осетия отново се изостря след руски военни провокации. След интензивните сражения с руската армия настъпва ужасяваща икономическа разруха и хуманитарна криза в Грузия. Путин обявява че защитава руските граждани в двете области получили гражданство още в началото на 90-те год.- тогава точно Грузия обявяви че излезе от ОНД, но процедурата москва я бави и приключва чак 2009 г.и Грузия е първата държава успяла да напусне ОНД. Използвайки това забавяне 2008 г. Абхазия и Южна Осетия обявяват независимост от Грузия, но са признати само от Русия, Никарагуа и Венецуела и са фактически колонии на русия с руски военен контингент на тяхна територия. По същата схема русия анексира крим и ввоюва с Украйна - защитавайки разселени руски граждани окупира чужди територии
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.