X
 
 

София е освободена от турско робство

2170 6
photo of София е освободена от турско робство

1878 г.

На днешния ден през 1878 г. ген. Йосиф Гурко влиза победоносно в София. Първите части от Западния отряд на руската армия навлизат в града в ранния следобед на 4 януари 1878 г.

Операцията по превземането на София и Ботевград (тогава носещ името Орхание) започва на 7 ноември 1877 г. по заповед на император Александър II. София е изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия. По време на войната градът представлява и основен пункт за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие.

България и Румъния стават членки на ЕС

Разширяването на Европейския съюз е процеса на разрастване на Европейския съюз, при който се приемат нови държави членки. Началото на ...

Двадесет хиляди души от силите на Западния отряд, предвождани от ген. Гурко и генерал-майор Отон Раух се насочват към Софийското поле, за да атакуват. Петнадесет хилядната турска армия предвождана от Осман Нури паша заела подстъпите към бъдещата ни столица и укрепленията около нея.

Боевете за София започват на 31 декември при Горни Богров. След като опожаряват селата Долни Богоров и Ботунец, османските сили атакуват колоната на генерал-лейтенант Веляминов. Въпреки численото превъзходство на турците атаките им са отбити и на 1 януари руските войни преминават в контранастъпление. На следващия ден силите на генерал-майор Раух преминават река Искър при моста до село Враждебна. Турските части, отбраняващи моста са подложени на силен артилерийски огън, последван от атаката на Лейбгвардейския Преображенски полк*. Виждайки, че губят позицията, войниците на Осман Нури паша запалват моста, за да възпрепятстват преминаването на руснаците. За щастие пожарът бързо е потушен и планът на османците е осуетен. Победният ход на генералите Гурко , Веляминов и Раух продължава.

На 3 януари руснаците превземат селата Кубратово, Биримирци и Орландовци. Пътят на турците за отстъпление към Пловдив е пресечен. Създава се реална възможност османските войски да бъдат обкръжени. За да избегне тази опасност, Осман Нури Паша заповядва незабавно отстъпление към Перник, като изоставя близо 6 000 болни и ранени войници.

Преди да тръгне към Перник издава заповед София да бъде опожарена, а складовете с оръжие - взривени. Предупредени са само консулите на европейските държави в София. Граф Вито Позитано – консул на Италия и Леандър Леге консул на Франция решителто се противопоставят на този варварски акт и отказват да напуснат града. По този героичен начин те спасяват София от опожаряване. След изтеглянето на османските войски граф Позитано сформира доброволчески отряди за борба с мародерите. Малко известен факт е, че след освобождението на София той организира доброволчески пожарен отряд. Награден е с руски орден, а на 20 декември 1878 г. е обявен за почетен гражданин на София.

Изключени са 3 и 4 реактор на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от гр...

На 4 януари около 14:00 часа в София влизат първите руски части. Генерал Гурко е посрещнат триумфално, а в църквата „Света Неделя” е отслужен тържествен молебен.

В резултат на сраженията бъдещата столица на Княжество България е освободена, Орханийската османска армия спира съществуването си като организирана военна сила, пътят за настъпление на руската войска по линията София-Пловдив-Одрин е открит, и не на последно място – на Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби.

*Лейбгвардейски полк - създаден от цар Петър I (Велики). Изпълнявал ролята на лична охрана на царя и семейството му. В случай на война, полкът изпълнявал и бойни мисии от особена важност и значение, в някои случаи с цената на огромни загуби.Тази войскова част била съставена от малко, но особено добре обучени войници и се е ръководела от изключително предани на царя офицери. Полкът е съществувал до Октомврийската революция.

Източник: Уикипедия

Избухва Трънското въстание

На 30 декември 1877 г. избухва Шопското въстание (Трънско въстание), известно още като Знеполско-Краищенското въстание, с ръководител...

Actualno.com

Етикети:

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Кон за кокошка ! 3 Кон за кокошка ! преди 11 месеца Профил на трол?
  София е освободена от ТУРСКО робство ! А ето как Ердогановата ханъма Бойко продаде България ! В замяна на турските пари - 3.5 милиона, за ремонта на църквата Св.Стефан, Бойко ПРОДАДЕ България : връща всички имоти на турците, които са владеели по време на петвековното турско РОБСТВО ! Смятайте че една трета от България ще бъде турска - законно, харизана от най-големия български предат виж още ›› ел !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 11 месеца Профил на трол?
  ВЕЧНА СЛАВА ЗА ЦАРЪ ОСВОБОДИТЕЛЪ ,ГЕНЕРАЛЪ ГУРКО И СТОТИЦИТЕ ВОИНИ ВОЮВАЛИ ЗА ВЪЗКРЪСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Аналоинтимен 1.1 Аналоинтимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Че си полуграмотен е ясно. "Гяурите" сме си местни. Това е земята ни, която ни дава сила. Устойчиви сме като плевелите и никой не може ни изтръгна. Мнозина са се опитвали и се провалиха. Адът си го създаваме сами..., но това е наш проблем, който един ден ще превъзмогнем. А колкото до теб и цялата измет от помияри, която ни желае злото и чака да се провалим, вървете на майната си в диарбе виж още ›› кирския кенеф, от който сте изпълзели! Амин!
  : 2 !
 • До отпадъка /1/ 1.2 До отпадъка /1/ преди 11 месеца Профил на трол?
  EY REQIB HER MAWE QEWMI KURD ZIMAN.....СВОБОДА ЗА ДРУГАРЯТ ЙОДЖЕЛАН. НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ. НИКОГА НЕ ЗАБРАВяйте НЕОЦЕНИМАТА ПОМОЩ ЗА НАШИТЕ БОЙЦИ ОТ КЮРДСКИЯТ НАРОД. НЕ СЕ И СЪМНЯВАМ ЗА ПОВЕЧЕТО КОГО И КОЙ ПОДКРЕПЯТ ДНЕС FREE KURDISTAN
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  1. е някакъв боклук,DOMUZ, силно психоболен, който да ходи в Анадола при манафите !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално