X
 
 

В Швеция се пренаписват пътните закони и се променя движението по пътищата към дясната страна

4930 0
photo of  В Швеция се пренаписват пътните закони и се променя движението по пътищата към дясната страна
Снимка: БГНЕС
Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича „Högertrhafikomläggningen“ („денят на промяната към дясната страна“), е 3 септември 1967 година, когато трафикът в Швеция преминава от движение от лявата страна на пътя към дясната. Буквата „H“ стои за „Högertrafik“ („Хьогертрафик“), шведската дума за „движение отдясно“. Това е най-голямото логистично събитие в историята на Швеция.

Има няколко различни сериозни аргумента, пораждащи промяната:

Роден е Йозеф Рот

Йозеф Рот следва философия и германистика в Лемберг (днес Лвов) и Виена. През 1916 г. – в разгара на Първата световна война &ndas...

Всички съседи на Швеция (включвайки Норвегия и Финландия, с които Швеция има сухоземни граници) шофират отдясно и 5 милиона превозни пресичат тези граници всяка година.

Около 90% от шведите карат превозни средства с ляв волан. Това води до много челни сблъсъци при пътуване в тесните двулентови пътища, които са доста разпространени в Швеция, поради ниската гъстота на населението и интензивността на движението, правещи пътното строителство скъпо. Градските автобуси са от много малкото превозни средства, които отговарят на нормалното правило за волана, имайки десен волан.

Въпреки това, промяната е доста непопулярна; На референдума от 1955 година, 83 на 100 гласуват за това, да се продължи шофирането отляво. Въпреки това, на 10 май 1963 г. в шведския парламент (Riksdagen) одобрява от министър-председателя Таге Ерландер предложението за въвеждането на дясното движение през 1967 година, тъй като броят на преводните средства се утроява – от 500 000 до 1,5 милиона и се очаква той да достигне 2,8 милиона през 1975 година. Държавният орган, известен като Statens Högertrafikkommission (HTK) („държавната комисия за дясно шофиране“) е създаден за надзор на прехода. Също така започва изпълнението на четиригодишна образователна програма, с препоръките и надзора на психолозите.

Кампанията включва рекламиране на Dagen Н логото на различни всекидневни предмети, включително кутии за мляко и бельо. Шведската телевизия провежда конкурс за песни за промяната; победителят е песента „Håll dig till höger, Svensson“ ('Дръж отдясно, Свенсон'), написана от един журналист на Expressen Питър Химелстранд и изпълнена от The Telstars.

Григорий X е избран за римски папа

Блажений Папа Григорий X (на латински: Gregorius.PP.X), роден Тебладо Висконти (на италиански: Tebaldo Visconti) е италиански благородн...

С наближаването на Dagen H, всяко кръстовище е оборудвано с допълнителен брой стъблове и светофари, увити в черен найлон. Работниците се придвижват по улиците рано сутрин на Dagen H, за да отстранят покривалата. По същия начин, бъдещата маркировка е боядисана с бяла боя, след това покрита с черно тиксо. До Dagen H, шведските пътища са маркирани с жълти линии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители