В Швеция се пренаписват пътните закони и се променя движението по пътищата към дясната страна

9791
 В Швеция се пренаписват пътните закони и се променя движението по пътищата към дясната страна
Снимка: БГНЕС

Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича „Högertrhafikomläggningen“ („денят на промяната към дясната страна“), е 3 септември 1967 година, когато трафикът в Швеция преминава от движение от лявата страна на пътя към дясната. Буквата „H“ стои за „Högertrafik“ („Хьогертрафик“), шведската дума за „движение отдясно“. Това е най-голямото логистично събитие в историята на Швеция.

Има няколко различни сериозни аргумента, пораждащи промяната:

Роден е Йозеф Рот

Йозеф Рот следва философия и германистика в Лемберг (днес Лвов) и Виена. През 1916 г. – в разгара на Първата световна война &ndas...

Всички съседи на Швеция (включвайки Норвегия и Финландия, с които Швеция има сухоземни граници) шофират отдясно и 5 милиона превозни пресичат тези граници всяка година.

Около 90% от шведите карат превозни средства с ляв волан. Това води до много челни сблъсъци при пътуване в тесните двулентови пътища, които са доста разпространени в Швеция, поради ниската гъстота на населението и интензивността на движението, правещи пътното строителство скъпо. Градските автобуси са от много малкото превозни средства, които отговарят на нормалното правило за волана, имайки десен волан.

Въпреки това, промяната е доста непопулярна; На референдума от 1955 година, 83 на 100 гласуват за това, да се продължи шофирането отляво. Въпреки това, на 10 май 1963 г. в шведския парламент (Riksdagen) одобрява от министър-председателя Таге Ерландер предложението за въвеждането на дясното движение през 1967 година, тъй като броят на преводните средства се утроява – от 500 000 до 1,5 милиона и се очаква той да достигне 2,8 милиона през 1975 година. Държавният орган, известен като Statens Högertrafikkommission (HTK) („държавната комисия за дясно шофиране“) е създаден за надзор на прехода. Също така започва изпълнението на четиригодишна образователна програма, с препоръките и надзора на психолозите.

Кампанията включва рекламиране на Dagen Н логото на различни всекидневни предмети, включително кутии за мляко и бельо. Шведската телевизия провежда конкурс за песни за промяната; победителят е песента „Håll dig till höger, Svensson“ ('Дръж отдясно, Свенсон'), написана от един журналист на Expressen Питър Химелстранд и изпълнена от The Telstars.

Григорий X е избран за римски папа

Блажений Папа Григорий X (на латински: Gregorius.PP.X), роден Тебладо Висконти (на италиански: Tebaldo Visconti) е италиански благородн...

С наближаването на Dagen H, всяко кръстовище е оборудвано с допълнителен брой стъблове и светофари, увити в черен найлон. Работниците се придвижват по улиците рано сутрин на Dagen H, за да отстранят покривалата. По същия начин, бъдещата маркировка е боядисана с бяла боя, след това покрита с черно тиксо. До Dagen H, шведските пътища са маркирани с жълти линии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Родена е Христина Морфова
Родена е Христина Морфова

На 24 април 1887 е родена Христина Василева Морфова е българска оперна певица, сопрано, работила дълго време в Чехословакия. Гласът ѝ обхваща...