"Христо Берберов - портрет на един художник" - разказ за един незаслужено забравен творец (ВИДЕО)

10742

Христо Берберов е роден през 1875 година в град Елена, Османската империя. Участва със свои творби в Първата изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България, организирана в салона на гимнастическото дружество „Турнферайн“ в София. Представя картините „Мечкари”, „Шопкиня ”, (пастел) „Голо мъжко тяло”. Работата „Шопкиня” (ХБ я нарича в биографията си „Селянка“) е видяна от художника по-късно в Етнографския музей.

 

Началото на житейския и творчески път на Христо Берберов започва в живописния Еленски балкан, още преди Освобождението на България, за да премине след това през Кралската академия за изящни изкуства в Торино. Неговият принос като художник и преподавател върху българската история на изкуството от средата на XIX до първите десетилетия на ХХ век тепърва ще бъде оценен.

"Четох някъде, че имаше една картина на дядо Христо, една хубава къща… Викам тука дай да влизаме в галерията. Може би има пак нещо на дядо Христо. Тогава влязохме .. и нали споменахме, че искаме да направим нещо за дядо Христо. Съпругът ми много искаше да направиме. Той казва „Не е хубаво да се забравя това, което е нашата история, нашето минало“, защото дядо Христо е бил много забравен.", споделя внучката на Христо Берберов - Мария Филипова.

Така, изкуствоведът Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев, продуцирани от галеристът Лаврен Петров, решават да създадат документалният филм "Христо Берберов - портрет на един художник", който отразява живота на един незаслужено забравен творец с академично образование, поставил основите на изобразителното изкуство от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Резултат от изледователската работа на екип от изкуствоведи - д-р Анжела Данева, д-р Владимир Димитров, Елисавета Станчева, Лаврен Петров и Марияна Аврамова, филмът е озвучен от актьорите Йорданка Илова и Христо Чешмеджиев, и е осъществен с логистичната подкрепан на Зорница Василева.

"Най-интересната случка за мен от кухнята и може би ще бъде интересно и за широката публика е, че в дома на художника имаше вградена в стената едно гигантско платно – 4 на 2,20 метра. Картината е рисувана 1906 година. Беше изключително предизвикателство тази картина да излезе от дома и за да успеем, ние свалихме това платно. Демонтирахме го чрез една много сложна операция от специалисти. След това се оказа, че първоначалната ни идея да бъде навито се отхвърля, защото можеше да го увредим и се наложи да разбием цял прозорец на къщата, за да изкараме платното.", споделя Лаврен Петров пред Actualno.com.

Документалният филм за Христо Берберов „Портрет на един художник“ е част от Международния филмов фестивал Master of Art, който се провежда за седма поредна година от 10 до 28 февруари. В него могат да вземат участие единствено документални фирми, свързани с изобразителното изкуство.

"Христо Берберов заслужава да бъде познат на българската публика и затова съм много щастлив, че имаме удоволствието на го покажем на филмовия фестивал Master of Art и то непосредствено преди неговата голяма изложба, която ще бъде открита в Съюза на българските художници.", казва журналистът Найо Тицин - организатор на фестивала.

Проектът „Христо Берберов“ е свързан с подробно изследване на наличните архиви, свързани с художника, събиране на цялото му художествено наследство в книга и изложба, както и посещения на местата, на които Берберов е творил.

"В църквите той прави на някои места стенописи, на други места – икони. Някъде заедно – стенописи и икони. И така се разходихме и цяла България. Стигнахме до Провадия, Варна, Елена, Плевен.", добавя Лаврен.

"Без минало, няма бъдеще. Няма да разберем настоящето. Гледайте филма, за да разберете какво се случва в България преди 100 години и се надявам в момента да се намираме в един ренесанс и Вие да допринесете това да е така.", така изкуствоведът Елисавета Станчева описва нуждата от това да си спомним за миналото чрез филма за Христо Берберов и да погледнем през очите на твореца.

Филмът ще бъде достъпен за гледане в периода 10 - 28 февруари 2022 г. в категорията "Късо кино 2" в зимната онлайн версия на фестивала Master of Art, реализиран чрез платформата Neterra.

Целия репортаж може да гледате ТУК.

 

Репортаж на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино