Представиха "Българското военно чудо"

4680
Представиха "Българското военно чудо"
Снимка: Българска история

Историческите постижения на армията ни в периода на Следосвобожденска България събраха десетки учители и директори от столични училища и професори от висши учебни заведения във Военния клуб на премиерата на документалната поредица „Българско военно чудо“.

Поредицата е част от съвместния образователен проект на сдружение „Българска история“ и застрахователно акционерно дружество „Армеец“, който представя историята по модерен и интересен начин. На премиерата бяха представени два от късометражните филми – „Превземането на Одрин“ и „Защитата на Българското небе“, а създателите разказаха повече за проекта.

Преиздадоха разказите на полковник Петко Йотов

На 2 септември се навършиха 70 години от рождението на военния историк и дългогодишен директор на Националния военноисторически музей (...

Снимка: Българска история

„Цялостната дейност на сдружение „Българска история“ винаги е била свързана с популяризирането на родната ни история. Това е и фокусът на настоящия проект, който представя 10 битки с ключово значение за страната ни“, обясни Марио Мишев от сдружение „Българска история“.

„Интересът към историята се заражда първо в училище. Аз, например, никога няма да забравя учителя си по история, който запали мен и Марио по предмета. Затова амбицията ни е „Българско военно чудо“ да продължи развитието си не само в интернет или по телевизията, но и в класните стаи“, допълни още Иван Кънчев от сдружението.

„Българско военно чудо“ е кауза, която ЗАД „Армеец“ приветства с отворени обятия и с голям ентусиазъм. Нашата компания от години подкрепя много образователни и патриотични инициативи, но тази е по-различна, защото имаме възможност пряко да помогнем на учителите и директорите, за да направят часовете си по история още по-интересни. Ще продължим да работим по проекта, за да може да достигнем до по-широк кръг от хора. Видеата ще се предоставят безвъзмездно за образователни цели“, заяви Константин Велев – изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“.

Представиха специално адаптирана книжка за деца, посветена на Ботев

​​За гения в българската литература и публицистика говориха млади хора в навечерието на Деня на славянската писменост, българската прос...

Снимка: Българска история

Проектът срещна подкрепата и на Столичната община и Синдиката на българските учители. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председатeля на СБУ Янка Такева изпратиха поздравителни адреси и приветстваха инициативата. На събитието присъстваха още представители на образователното министерство и на Регионалното управление на образованието в София.

„Българско военно чудо“, представя Сливнишката епопея, Лозенградската операция, Родопската Шипка, Превземането на Одрин, битката за Кресненския пролом, боевете при Добрич и Тутракан, Дойранската епопея, защитата на българското небе, Дравската операция.

Снимка: Българска история

Всяка седмица „Българска история“ ще публикува по два филма на уебсайта си и в социалните мрежи. Поредицата може да бъде проследена и по телевизия Bulgaria ON AIR – всеки петък в сутрешния блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино