Почти половината от планетата ще влезе в нови климатични зони до 2100 г.

3197
Почти половината от планетата ще влезе в нови климатични зони до 2100 г.
Снимка: Getty images

Нашата планета се намира на ръба на няколко критични точки, които, след като бъдат преминати, ще доведат до каскада от екологични промени. За това алармират учени, цитирани от "Сайънс Алерт".

Екстремните горещини, сушите, наводненията и бурите стават все по-чести и по-интензивни; енергията, задържана от земната атмосфера и океаните, се надига като газирана безалкохолна напитка под налягане.

Грета Тунберг: Човечеството се придвижва във все по-непозната територия

Човечеството се придвижва все по-навътре и по-навътре в непозната за нас територия, смята екоактивистката Грета Тунберг, става ясно от ...

Ново проучване, симулиращо бъдещето на Земята до 2100 г., показва колко фундаментални промени в температурата и валежите биха могли да променят климата на местно ниво, дотолкова, че да се наложи да преначертаем картите, създадени през 80-те години на ХХ век.

"До края на века се очаква 38-40% от световната суша да се намира в климатична зона, различна от сегашната", пише екипът от изследователи, ръководен от старшия автор Пол Дирмейър, климатолог в университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния.

В зависимост от климатичните модели, които изследователите са използвали за изготвяне на прогнозите за бъдещите глобални промени, тези оценки могат да нараснат още повече, така че близо 50 % от земната суша да се окаже в непозната климатична зона. Промените са по-ясно изразени при последното поколение климатични модели, които са по-чувствителни към промените в климата и предвиждат по-големи темпове на глобално затопляне.

За да очертае прогнозираните промени, Дирмайер се връща към картите на Кьопен-Гайгер - система, използвана за класифициране на света в пет климатични зони въз основа на температурата, валежите и сезоните.

Разработена от германско-руски климатолог на име Владимир Кьопен през 1884 г., картата на Кьопен-Гайгер за класификация на климата е актуализирана многократно оттогава и се използва широко за моделиране на разпространението и растежа на видовете.

Кои са "осиротелите култури" и как могат да спасят бъдещето ни

Зърнените храни и зеленчуците са богат източник на калории и хранителни вещества, но много хора днес се изхранват само със зърнена диет...

Промените в климатичните зони, които Дирмайер и колегите му са прогнозирали, са само спектър от възможности, тъй като моделирането на физиката на някои климатични променливи, като например валежите, е по-трудно, отколкото на други, като например температурата. Освен това те обхващат само сухоземни маси, като пропускат океаните на Земята, които са навлезли в своя собствена неизследвана територия, и Антарктида поради пропуски в данните.

Ясно е обаче, че ако не предприемем скорошни действия за намаляване на емисиите, темповете на глобално затопляне ще продължат да се ускоряват с течение на десетилетията, "което предполага, че уязвимите видове и земеделски практики може да имат по-малко време да се адаптират към промените в климатичните зони, отколкото се предвиждаше досега", предупреждават изследователите.

Въз основа на своя анализ те очакват до 2100 г. тропическите климатични зони да се разширят от 23% до 25% от земната суша. По същия начин се предвижда по-голяма част от земната повърхност да стане суха - от 31% в момента до около 34%. Според други проучвания този тип промени могат да разклатят системите за производство на храни и да доведат до появата на нови области, в които се разпространяват болести, пренасяни от комари.

Най-големите промени към нови климатични условия се очакват в студените климатични зони на Европа и Северна Америка, сочи проучването. До 2100 г. 89% от Европа и близо 66% от Северна Америка могат да преминат в друг климатичен пояс.

Хората, живеещи в други региони като Африка, ще продължат да усещат горещината на климатичните промени - само че в границите на настоящата си климатична зона и под формата на екстремни метеорологични явления.

Българският розов домат, глобалното затопляне и климатичните промени: Какво крие бъдещето?

Промяната на климата, която не може да подмине и България, със сигурност ще повлияе и върху отглеждането на традиционни за страната ни ...

Най-драматичната промяна ще бъде в полярната зона, която е обхващала близо 8% от площта на нашата планета между 1901 и 1930 г. и вече се е свила до 6,5% с глобалното затопляне на Земята от малко под 1,2°C досега. Това е един от най-разтърсващите резултати от проучването, който показва колко много се е променила нашата планета.

"От началото на XX век Земята вече е променила климатичната си класификация на 14,77% от площта си, като най-мащабните промени се наблюдават над Северна Америка, Европа и Океания", пишат Дирмейер и колегите му.

Този резултат надгражда предишни оценки, изготвени през 2015 г. с помощта на наличните по това време климатични модели, които установяват, че до 2010 г. около 5,7 % от общата площ на Земята се е изместила към по-топли и по-сухи климатични типове в сравнение с 1950 година, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com