"След утрешния ден": климатолози прогнозират замръзване на Европа

21566
"След утрешния ден": климатолози прогнозират замръзване на Европа
Снимка: 20th Century Fox

Климатолози и океанографи от университета в Утрехт в Нидерландия са установили, че Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (AMOC), отговорна за баланса на глобалния климат, бързо се приближава към колапс. Според техните прогнози това ще доведе до „климатичен апокалипсис“ след по-малко от 100 години.

ОЩЕ: Учени искат добавяне на категория 6 за ураганите

Според НАСА АМОС играе ключова роля в глобалния конвейер от океански течения, които поддържат равновесието на нивата на солена и прясна вода по целия свят на различни дълбочини, като помагат за регулиране на температурата на планетата. По-конкретно, топлината, въглеродът и хранителните вещества от тропиците се транспортират до Северния полярен кръг, където се охлаждат и се спускат в дълбокия океан. Това спомага за разпространението на енергия по цялата Земя и смекчава въздействието на глобалното затопляне.

Двигателят на този конвейер се намира край бреговете на Гренландия, където с топенето на леда поради изменението на климата все повече и повече прясна вода навлиза в Северния Атлантик, което забавя всички процеси. По-дълбоките и пресни води се насочват на юг, покрай Северна и Южна Америка, а след това – на изток, покрай Африка.

Междувременно по-солена и топла океанска вода, идваща от Тихия и Индийския океан, преминава покрай Южна Африка, завива към Флорида и продължава нагоре по източното крайбрежие на САЩ чак до Гренландия. Всичко това предполага, че AMOC вече е на път към драматична промяна, каквато според изчисленията не се е случвала повече от 10 хиляди години.

Нидерландският екип е провел изследване, публикувано в списание Science Advances, в което симулирали измененията за период от две хиляди години, използвайки компютърни модели на глобалния климат. Моделът показал, че забавянето на AMOC може да доведе до внезапен колапс за по-малко от 100 години с катастрофални последици.

Според предварителните прогнози на климатолозите морското равнище в Атлантическия океан ще се повиши с до един метър в някои региони, заливайки голяма част от крайбрежните градове. Сезонните дъждове и сушите в Амазония ще сменят местата си, което ще доведе до още по-голяма деградация на тропическите гори.

Заедно с това температурите по целия свят ще се колебаят още по-хаотично, с още по-големи амплитуди от сега. А в Северозападна Европа рязко ще застудее (температурите ще паднат с 9 – 27 градуса по Целзий) и ще има по-малко валежи. Ще бъде невъзможно да се адаптираме към това, тъй като промените ще настъпят критично бързо.

Впрочем Междуправителственият панел по климатични промени на ООН, който редовно публикува авторитетни новини за глобалното затопляне, заяви, че има средна степен на увереност, че колапс няма да настъпи преди 2100 г. и като цяло смекчава степента на трагизма на сценариите за бъдещи стихийни бедствия.

Работи с подобно съдържание за предстоящ колапс на AMOC и най-важния му компонент Гълфстрийм се появяват вече повече от две десетилетия. Всички те са обединени от две характеристики: първо, те са изцяло базирани на компютърно моделиране, и второ, напълно игнорират опита от по-топлите епохи от близкото минало, като например холоценския климатичен оптимум преди шест до осем хиляди години.

Както е известно, температурите тогава са били по-високи от сегашните и ако новото изследване беше вярно, AMOC със сигурност щеше да е спряло. На практика обаче в Европа явно не се е наблюдавал никакъв спад на температурите. Напротив, те са били високи и стабилни.

ОЩЕ: Три римски чуми са свързани с резки застудявания

Възможно е действителната климатична картина в Европа през този век да бъде близка до тази, наблюдавана през холоцена: зимите постепенно да станат почти безснежни и меки, а летните температури да се повишават много по-слабо от зимните, главно поради увеличаване на нощните температури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com