Опит, енергия и емоции – стажантската програма на Филип Морис България през очите на стажанти и ментори

2641
Опит, енергия и емоции – стажантската програма на Филип Морис България през очите на стажанти и ментори
Снимка: Филип Морис България

Да намериш отправна точка за своя професионален път може да е предизвикателно уравнение. За неговото решение, с фокус върху младите и тяхното развитие и бъдеще на пазара на труда, е създадена стажантската програма на Филип Морис България.

За поредна година тя дава възможност за старт на кариерата на млади и мотивирани таланти, които, като част от организацията, работят по бизнес проекти с реално значение за мисията на компанията, а именно да изгради бъдеще без дим в България и така натрупват практически знания и опит. Тази година, в стремежа си програмата да става все по-полезна за всички страни, Филип Морис България удължава срока й от 3 на 6 месеца и така предлага на стажантите възможност за изграждане на по-добра цялостна картина върху бизнес процесите, целите и резултатите на всеки екип.

„Сътрудничеството и откритата комуникация са основни ценности във Филип Морис България“, споделя Цветан Моллов. „Радваме се, че имаме шанса да попаднем в такава среда, където новите идеи се насърчават и различните гледни точки се зачитат“, допълва го Яна Мокренска. И двамата са част от стажантската програма за 2023 година. Те работят в синхрон със своите ментори Радослав Христов, мениджър „Корпоративни комуникации“ и Мартин Дабевски, мениджър „Бранд и съдържание“. Срещаме се с четиримата, за да поговорим за възможностите и предизвикателствата пред стажантите и техните ментори.

Мартин Дабевски, мениджър "Бранд и съдържание" и Яна Мокренска, стажант екип "Бранд и съдържание"

Защо избра стажантската програма на Филип Морис България?

Яна: Филип Морис България беше една от компаниите, за които кандидатствах, докато бях в търсене на стаж по магистърската си програма. С всеки изминал ден в екипа се убеждавам, че нямаше как да направя по-добър избор. Хората, с които работя, средата, в която се намираме заедно с останалите стажанти, оправдаха очакванията ми, а именно да придобия повече практически знания от хора, които са били дълги години в бизнеса и да работя по реални проекти, които да ми помогнат да се развия като професионалист.

Мартин, ти си менторът на Яна. Как се отнасяш към отговорността да предадеш конкретни знания на стажанта в твоя екип?

Мартин: Изключително сериозно. Когато човек работи в екип, независимо дали е със стажант или с други колеги, обмяната на опит, изслушването и приемането на различна перспектива са нещо, на което държа. Предаването на знания на даден човек, който започва своя път в дадена сфера е от голямо значение, защото правилното преживяване ще го насърчи допълнително.

От перспективата на професионалист с дълъг опит има ли предизвикателства в това да работиш с млад талант?

Мартин: Предизвикателства има, но в никакъв случай не са нещо негативно. Менторството на млад талант е изпълнено с моменти, от които и двамата се учим един от друг, за да усъвършенстваме себе си не само в професионален, но и в личен план. Когато има даден казус пред нас като екип основата за успешно решаване е ясна, открита и двустранна комуникация. В тези моменти е важно да отделим нужното внимание на младия талант, за да може да разбере не само как се изпълнява дадена задача, а и какви са тънкостите при нейното изпълнение, и най-важното - как правилното изпълнение допринася към общия успех на екипа.

Яна, а ти как преодоляваш предизвикателствата на работното място?
Яна: До този момент не бях имала възможност да се сблъскам с реалните предизвикателства, които следват маркетинг професионалиста, по начина, по който успявам тук. Вълнуващо, динамично и стимулиращо е да си част от маркетинг екипа на компания, която има мисията да изгради бъдеще без дим чрез комерсиализацията на бездимни алтернативи. Трансформацията на компанията, а и начинът, по който преобръща представите за цяла една индустрия, идват със своите предизвикателства. Разбира се, поради по-малкото опит, който имам, често се допитвам до моите колеги и търся тяхната гледна точка. Най-вече търся обратна връзка и наставления от моя ментор. Екипната работа и доверието със сигурност са универсален инструмент за успех на работното място.

Радослав Христов, мениджър „Корпоративни комуникации“ и Цветан Моллов, стажант екип „Корпоративни комуникации“

Цветан Моллов (вляво) и Радослав Христов

Сподели ни, какви са впечатленията ти от стажа до този момент?

Цветан: Вече няколко месеца имам невероятната възможност да работя, общувам и обменям идеи с талантливите професионалисти от Филип Морис България като част от екип „Корпоративни комуникации“. Стажът ми позволява да се уча от най-добрите в областта и усещам как това разширява хоризонтите ми. Като цяло, да съм част от този екип е възнаграждаващо изживяване, което поставя солидна основа в моето не само професионално, но и личностно развитие.

Трудно ли ти е да жонглираш между университета и стажа?
Цветан: Съчетаването на стаж в голяма интернационална компания с обучението в университет в чужбина определено е предизвикателство. За постигането на баланс между двете трябват желязна дисциплина и умения за управление на времето. Правилното приоритизиране на задачите и воденето на график значително улесняват така нареченото жонглиране и помагат професионалните ангажименти да не пречат на академичните такива и обратно.

Радослав, днес си в ролята на ментор, но твоят професионален път също започва като стажант. Какво си спомняш от този етап?

Радослав: Помня ясно дните си като стажант и помня хората, които ми помагаха да уча, повярваха в мен и ме подкрепяха, когато нямах никакъв опит и имах най-голяма нужда от тези вяра и подкрепа. Във всеки един етап в професионалния си път съм срещал много подкрепа и вяра във възможностите ми – от колеги, от мениджърите ми, от техните мениджъри. Стимулирали са ме, когато съм успявал, и са ме насочвали как да ставам по-добър. Примерът е най-ценният урок – старая се да предавам и споделям този пример и модел на поведение.

Какъв е подходът ти към работа с колеги, които са в началото на своя професионален път?

Радослав: Старая се винаги да подхождам с търпение и създавам среда, в която колегите да се чувстват комфортно да бъдат себе си. Като човек, който е започнал професионалния си път като стажант, знам колко важни са тези първи моменти и сблъсъци с работната среда и задължения. Когато срещаш подкрепа от по-опитните колеги и те смело споделят знания и опит с теб, помниш и си благодарен винаги.

Менторството изтощаващо ли е или носи удоволствие?

Радослав: Носи ми удовлетворение и свежа перспектива. Менторството е инвестиция в развитието на човек – както лична инвестиция на ментора, така и на компанията, която налага такава култура. Аз самият имам ментор от централата на компанията, който ми помага да ставам по-добър в това, което правя и обичам, и от когото черпя знания и опит с пълни шепи. И двете роли ме мотивират и вдъхновяват.

Как мислиш, че стажът във Филип Морис България ще помогне на кариерното ти развитие?

Цветан: Практическият опит, който придобивам във Филип Морис България е безценен за преодоляване пропастта между сухата теория и практиката от обучението ми в университета. Освен това глобалният обхват на компанията ме излага ежедневно на международната бизнес динамика, и така успявам да изградя добър поглед над правилното изграждане на репутация и имидж, когато говорим за комуникации. Гледам на стажа като трамплин, който ме изстрелва в правилната кариерна посока, а именно нагоре.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com