Астрономи наблюдаваха експлозията на умираща звезда

20424
Астрономи наблюдаваха експлозията на умираща звезда
Снимка: W. M. Keck Observatory/Adam Makarenko

За първи път астрономите са изобразили в реално време драматичния край на живота на червен свръхгигант, наблюдавайки бързото самоунищожение на масивната звезда и нейната последна агония, преди да се превърне в свръхнова от тип II, съобщафа Phys.org.

В рамките на експеримента YSE (Young Supernova Experiment) изследователите са наблюдавали червен свръхгигант в последните му 130 дни, завършили със смъртоносна експлозия. Наблюденията са извършени с помощта на два хавайски телескопа - на Института по астрономия на Хавайския университет Pan-STARRS в Халеакала на остров Мауи, и обсерваторията Кек.

„Това е пробив в нашето разбиране за това, какво правят масивните звезди мигове преди да умрат - казва Уин Джейкъбсън-Галан от Калифорнийския университет в Бъркли, водещ автор на изследването. - Никога досега не е наблюдавана активност преди свръхнова в червена супергигантска звезда. За първи път наблюдавахме експлозия на червен свръхгигант!"

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Astrophysical Journal.

Pan-STARRS за първи път е забелязал обречената масивна звезда през лятото на 2020 г. по огромното количество светлина, излъчвана от червения свръхгигант. Няколко месеца по-късно, през есента на същата година, небето било осветено от свръхнова.

Екипът е запечатал мощното изригване и е уловил първия спектър на енергийната експлозия, наречена свръхнова 2020tlf, или SN 2020tlf, със спектрометър с ниска разделителна способност (LRIS) на обсерваторията Кек. Данните показали преки доказателства за плътен околозвезден материал, обграждащ звездата по време на експлозията, вероятно същият газ, който бил изхвърлян от червения свръхгигант по-рано през лятото и е уловен от Pan-STARRS.

Астрономи за първи път видяха какво възниква след взрив на мощна свръхнова

За първи път учените са получили изображения на компактен обект, който се появил недалеч от нашата Галактика след експлозията на свръхн...

„Кек изигра важна роля в предоставянето на преки доказателства за прехода на масивна звезда в експлозия на свръхнова - казва Рафаела Маргути, доцент по астрономия в Калифорнийския университет в Бъркли. - Това е като да гледате тиктакаща бомба със закъснител. Никога досега не сме потвърждавали такава бурна дейност в умиращ червен свръхгигант, където виждаме, че произвежда такова светлинно излъчване, а след това колапсира и изгаря."

Въз основа на данни от наблюденията астрономите са идентифицирали червената супергигантска звезда, прародителка на SN 2020tlf – тя е разположена в галактиката NGC 5731 около 120 милиона светлинни години от Земята и е 10 пъти по-масивна от Слънцето.

Откритието опровергава предишни представи за това, как червените супергиганти се развиват точно преди да се взривят. Откриването на ярко лъчение от червен свръхгигант през последната година преди експлозията предполага, че поне някои от тези звезди трябва да преживяват значителни изменения във вътрешната си структура, които след това водят до бурно изхвърляне на газ мигове преди техния колапс.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Прогноза: Опасни магнитни бури в следващите дни (ГРАФИКА)

Ето какво се случва, ако попаднете в черна дупка (ВИДЕО)

Отложиха в последния момент изстрелването на „Старлайнър“ на Boeing с екипаж на борда

Магнитни бури за седмицата 6-12 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос