Касини прави историческа среща с Енцелад

8614
Касини прави историческа среща с Енцелад

Сондата "Касини", която на 28 октомври ще прелети над фонтаните на Енцелад, е изпратила висококачествена снимка на този Сатурнов спътник.

Повърхността на Енцелад, състояща се от воден лед, се явява рекордна в Слънчевата система по чистота и отразява почти 100% от попадащата на нея светлина.

На ледената луна Енцелад има гореща вода

На ледената луна на Сатурн Енделад има гореща вода, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА). Откритието подкрепя вълнуващите пр...

В северната част спътникът е покрит от кратери, на юг ударни кратери се срещат доста рядко, а повърхността е покрита с пукнатини и неравности.

Учените от НАСА се надяват да разкрият загадките на водните фонтани и да определят потенциална възможност за живот на Енцелад при сближаването на "Касини" с него в сряда, казва ръководителят на мисията Кърт Нийбър.

На 28 октомври "Касини" ще премине на 48 км от повърхността на южния полюс на Енцелад в района на водните му фонтани. Това ще бъде 21-вото преминаване на апарата до планетата и както очаква НАСА, ще стане "най-грандиозното".

Учените се надяват, че в резултат на сближаването на сондата със спътника ще бъдат получени сведения за химичния състав на водните му фонтани, а също вероятно ще се реши загадката на тяхното формиране под повърхността на спътника.

Космическият апарат "Касини" успя да заснеме Уран

Докато изпълнява мисията си за изследване на Сатурн и спътници му, космическия апарат "Касини" - съвместен проект на НАСА, Европейската...

"Енцелад не просто е океански свят, това е свят, който не е изключено да съдържа живот във вида, в който го познаваме. Макар че космическият апарат "Касини" не е снабден с инструменти, необходими да бъде открит живот, той има достатъчно възможности да определи характеристиките на океана, които могат да отговорят на въпроса, възможен ли е живот там", казва Нийбър.

По думите му океанът, който изследва "Касини", покрива огромно пространство и "поради тази причина Енцелад е станал ключов пункт в търсенето на живот от НАСА".

"В сряда ние ще се "потопим" в този регион по-дълбоко от когато и да било и за първи път ще съберем данни от такъв род за океан извън пределите на Земята", отбелязва ученият и допълва, че освен спектралните данни апаратът ще предаде на Земята снимки на спътника с висока резолюция.

"Касини" е изстрелян през 1997 година и през 2005 е пристъпил към изучаването на Енцелад. Завършването на мисията е планирано за 2017 година.

Големи ледени късове образуват един от пръстените на Сатурн

Един от пръстените на Сатурн не прилича на другите, тъй като може да съдържа твърди ледени блокове, смятат учените от НАСА. Повечето о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос