X
 
 

Откриха невидими звезди

2504 0
Откриха невидими звезди
Снимка: Pixabay
През юли 2016г. с помощта на европейския космически телескоп Гая астрономи забелязали, че една звезда в нашата галактика се държи много необичайно, като бързо и рязко променя яркостта си. Процесът се повторил няколко седмици по-късно. Оказало се, че причината не е в самата звезда, а в нещо покрай нея - невидим обект, гравитационно въздействащ на светлината, идваща от звездата.

Така била разкрита скрита двоична звездна система, описана в списание "Astronomy&Astrophysics", цитирана от БГНЕС.

Индия изпраща в космоса "божествен" робот - жена. Вижте я (ВИДЕО)

Индийската организация за космически изследвания представи робот – хуманоид, който ще бъде изпратен на безпилотен космически поле...

"Ние изобщо не виждаме тази двоична система, а само ефектите, които тя създава, действайки като леща върху фонова звезда", са думите на Пржемек Мруз, полски астроном от Калифорнийския технологичен институт, един от авторите на изследването.

Този ефект на изкривяване на пространствено-времевия континуум под въздействието на скрит масивен обект, е описан за първи път през 1912 г. от Алберт Айнщайн. В момента телескопите "не виждат" подобни предмети, а само как силната им гравитация изкривява светлината на по-ярката близка звезда.

Лукаш Варжиковски от Варшавския университет в Полша, автор на друго сходно проучване, твърди: "След няколко седмици наблюдаваната от нас звезда отново стана по-ярка, което е много необичайно. За 500 дни наблюдения видяхме как яркостта й се увеличава и намалява пет пъти."

Учените са оптимисти, че ще успеят да намерят и други такива невидими звезди в нашата галактика. Само в Млечния път според тях има милиони неоткрити черни дупки със звездна маса и само няколко десетки от тях са идентифицирани. Откриването на черни дупки е една от основните цели на телескопа Гая.

Илън Мъск изпраща канабис на астронавтите в Космоса

SpaceX на Илън Мъск ще отнесе канабис при астронавтите на Международната космическа станция (МКС), съобщи БГНЕС. Реещите се в Космоса ...

Учените смятат, че ако успеят да открият невидими звезди, принадлежащи към класа на червените джуджета, те ще идентифицират и черни дупки, чиято долна граница на масата е около пет пъти по-голяма от масата на слънцето.

Actualno.com

Етикети: