Откриха нов квазиспътник на Земята (ВИДЕО)

5621
Откриха нов квазиспътник на Земята (ВИДЕО)

Астрономите са открили нов естествен квазиспътник на Земята. Той представлява астероид, получил названието 2016 HO3, съобщава НАСА.

Размените и масата на астероида не са известни с точност. Смята се, че диаметърът му е между 40 и 100 метра. Минималната дистанция между 2016 HO3 и Земята е равна на 38 разстояния между нашата планета и Луната, а максималната е 100.

Намериха следи от най-мощния астероид, разтърсил древната Земя

Геолози откриха следи от падането на гигантски астероид с диаметър 30 километра в Западна Австралия, което е довело до серия от земетре...

Астероидът ще бъде квазиспътник на Земята в близките няколкостотин години. За първи път 2016 HO3 е фиксиран на 27 април 2016 година с хавайския автоматичен телескоп Pan-STARRS 1.

Сега Земята има четири квазиспътника, без да се брои 2016 HO3. Още четири астероида в близките 100 години ще могат да преминат в тази категория.

Астероидът 2003 YN107 е бил квазиспътник на планетата в периода 1996-2006 година. Освен Земята такива обекти има и край други планети в Слънчевата система, например Венера и Нептун.

Квазиспътник се нарича обект, който се намира в орбитален резонанс 1:1 с планета (периодите на въртене на обекта и планетата около Слънцето съвпадат). Но небесните тела имат ексцентрицитети (разтегленост на орбитата), което с течение на времето води до разминаването на обектите в пространството.

Комета мутант е роднина на Земята

Изследователи под ръководството на Карън Мийч от Института по астрономия на Хавайския университет са изяснили, че кометата-астероид C/2...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com