Планините и кратерите на Церера

5968
Планините и кратерите на Церера

НАСА показа първите снимки на Церера, направени от станцията Dawn в рамките на третия етап от изследването на планетата джудже. На изображенията се виждат нови, както и неизвестни досега детайли от релефа.

Снимките са направени на 18-19 август от разстояние 1470 километра от повърхността на планетата джудже. Всяко изображение има резолюция 140 метра на пиксел.

Dawn засне мъгла над Церера

Лека мъгла се появява от време на време в кратера на Церера, където по-рано бяха открити ярките необичайни петна от сондата Dawn, съобщ...

В рамките на четвъртия етап, който започва през декември 2015 година, станцията ще се сближи към повърхността на Церера на разстояние 375 километра.

Станцията Dawn е изпратена на 27 септември 2007 г. и след изучаването на астероида Веста пристигна при Церера на 6 март 201 Стойността на проекта е около 500 млн. долара.

Церера е открита през 1881 година от италианеца Джузепе Пиаци и е наречена в чест на древноримската богиня на плодородието. Диаметърът на космическия обект е 950 километра, което го прави най-голямото небесно тяло в пояса на астероидите между орбитите на Марс и Юпитер.

Откриха доказателство за присъствие на извънземни на Церера?

Сондата Dawn на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) е открила нови странни черти на повърхността на Церера – планетата-...

Церера около една трета се състои от лед. През 2006 г. Международният астрономически съюз взе решение да я отнесе не към астероидите, а към планетите джуджета.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос