Разкъсана луна се превърнала в пръстените на Сатурн

4479
Разкъсана луна се превърнала в пръстените на Сатурн
Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Учени са проследили дълга верига от събития, които са причинили необичайния наклон на оста въртене на Сатурн и в крайна сметка са довели до грандиозната система от пръстени на газовия гигант.

Сатурн може да се похвали с най-голямата и зрелищна система от пръстени в цялата Слънчева система. Техният произход и възраст до момента не са известни с точност. Според една от хипотезите пръстените са на няколко милиарда години, както и планетите близо до Слънцето, и са се появили от същия протопланетен облак. Други смятат, че пръстените на Сатурн са останки от луна, която се е разпаднала, когато ерата на динозаврите е била в разцвет на Земята. Повечето данни обаче сочат към втория вариант. Това се потвърждава и от ново изследване на астрофизици от Масачузетския технологичен институт (MIT), чиято статия е публикувана в списание Science.

Пръстените на Сатурн изчезват

Пръстените на Сатурн са основната "забележителност" на планетата, благодарение на която разпознаваме газовия гигант. За съжаление пръст...

Работата на Джак Уисдъм и колегите му започва с друга необичайна характеристика на Сатурн. Оста на въртене на тази планета е забележимо – с 27° – отклонена от перпендикуляра към равнината на нейната орбита. Известно е, че планетите се образуват от облак от газ и прах, който се върти около младата звезда, и запазват основните параметри на движението на този облак. Отклонението на оста на въртене, подобно на Земята, почти винаги е резултат от сблъсък. Но не е известно нито достатъчно масивно тяло, което да килне огромния Сатурн, нито каквито и да било негови останки.

Затова се предполага, че наклонът на Сатурн се дължи на уникална връзка със съседа му Нептун. Оста на Сатурн прецесира, отклонявайки се леко встрани, и тези колебания съвпадат с прецесията на орбитата на Нептун. Те са подсилени от бавната миграция на Титан – най-големия от спътниците на Сатурн, който постепенно се отдалечава от газовия гигант с около 11 см на година. Работата на Джак Уисдъм и колегите му се основава на тези хипотези. Учените използвали резултатите от измерванията на гравитационното поле на Сатурн, направени от сондата „Касини“. Когато обаче прецизирали параметрите на въртенето на планетата, се оказало, че прецесията на нейната ос вече не е „синхронизирана“ с Нептун толкова точно, сякаш е дисбалансирана от някакво външно влияние.

Астрономите провели серия симулации, пробвайки различни сценарии, свързани с миграциите на големите луни на Сатурн. Картината се подредила едва когато към известните спътници на планетата се добавил още един. Моделирането показало, че хипотетичен обект (авторите го нарекли Хризалида, Chrysalis) може да се е намирал между орбитите на Титан и Япет, третия по големина спътник на Сатурн, и да е имал приблизително същата маса като Япет. Преди около 100 – 200 милиона години хаотична гравитационна игра между многобройните луни е изхвърлила Хризалида от орбита. Това извело Сатурн от резонанс с Нептун и накарало Титан да мигрира по-далече.

Учените симулирали тези събития 390 пъти, получавайки различни възможни сценарии. В едни от тях Хризалида се сблъсква с Титан или Япет, в други е изхвърлена от системата на Сатурн. Но в някои случаи спътникът бързо пада на планетата и се разкъсва от приливните сили в мощното ѝ гравитационно поле, а останките на луната се превръщат в пръстени. За съжаление в тази красива и логична последователност от събития има нещо смущаващо: астрономите са получили такъв резултат само в 17 симулационни цикъла от всичките 390. Дали реалните събития са се развили според един от тези варианти, засега може само да се гадае.

Астрономи обясниха защо Юпитер няма пръстени

Въпреки огромния размер на Юпитер системата от неговите пръстени е много слаба и почти незабележима. Учените отдават това на разрушител...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ако орбитата на Юпитер се промени, условията на Земята ще станат по-добри

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com