Космическа ядрена заплаха от Русия спрямо САЩ: Тревогата тип "Междузвездни войни" в Конгреса

7886
Космическа ядрена заплаха от Русия спрямо САЩ: Тревогата тип "Междузвездни войни" в Конгреса
Снимка: Getty Images

Сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ – снощи медиите в Съединените щати гръмнаха с такива новини, без обаче първоначално да е ясно за какво става въпрос: Конгресът на САЩ разглежда сигнал за заплаха срещу националната сигурност

В крайна сметка, CNN уточни какъв е спешният въпрос, с който конгресмените ще бъдат запознати – че Русия ще разположи система за заглушаване на сателити в Космоса, с която ще опита да спре САЩ да получават информация за руските ядрени оръжия и мощности и същевременно да се намесят в управлението и контрола на американските ядрени оръжия.

Какви противосателитни оръжия имат различните страни?

Разузнавателните данни бяха съобщени на Конгреса и ключови съюзници на САЩ и някои конгресмени казват, че са достатъчно сериозни, за да бъдат разсекретени и оповестени публично. Въпреки че американските разузнавателни служби са сериозно разтревожени, множество високопоставени членове на Конгреса казват, че тя не представлява непосредствена заплаха за САЩ или американските интереси.

Още: Пентагонът мисли все повече за защита от космическите оръжия на Русия и Китай

Лично председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, който е републиканец, коментира, че няма причина за тревога, а "спешната призовка" към конгресмени да се запознаят с информацията е за да са наясно всички със сериозната тема. Факт е, че съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан изрази изненада, че председателят на комисията по разузнавателните въпроси в Камарата на представителите Майк Търнър е оповестил с толкова силни думи за възможната заплаха и че днес, 15 февруари, е бил предвиден брифинг за избрани лидери на републиканската и демократичната групи в Конгреса: CNN: Сериозната заплаха, за която алармира Майк Търнър, е свързана с Русия

Политическият шум идва на фона на политическата битка за помощта за Украйна - известно е, че Търнър я подкрепя, а той е републиканец. Търнър вече беше в Киев съвсем скоро, като част от двупартийна визита на републиканци и демократи, с уверение за подкрепа за Украйна: "САЩ напълно подкрепят финансирането за Украйна": Конгресмени посетиха Киев (ВИДЕО). Майк Джонсън е твърдо против, като вчера имаше лична среща с американския президент Джо Байдън по въпроса и се появиха съобщения, че след нея пак е повторил, че приетият в Сената помощен пакет няма да мине в Камарата на представителите - Джонсън дори се заканва, че няма да го пусне за гласуване: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Какво се знае за руската заглушаваща сателитна система?

СНИМКА: iStock

Според три източника от разузнавателните служби на САЩ, руската система все още е в процес на разработка и не е ясно какъв е напредъкът. Категорично обаче не става въпрос за система, която включва оръжия за атака.

Антисателитно оръжие в околоземна орбита би представлявало значителна опасност за сателитите за ядрено командване и контрол на САЩ, смята Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени. САЩ разчитат на такива сателити - които той нарече "основни" - за да осигурят постоянен, безпроблемен контрол върху своя ядрен арсенал. Други държави са тествали антисателитни оръжия в миналото, но това би било ескалация, каза Кристенсен, а САЩ дадоха да се разбере, че ще реагират "много силно" на атака срещу своите ядрени командни и контролни спътници. Според Кристенсен, дори конвенционални оръжия в околоземна орбита биха представлявали значителна заплаха за САЩ.

Междувременно, Reuters и The New York Times съобщиха, че САЩ са уведомили европейските си съюзници за новото руско антисателитно оръжие и колко сериозна заплаха е то, според американската оценка.

Още: Русия работи под пълна пара по нов боен лазер в Кавказ

Източник: CNN

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com