4 години и 8 месеца затвор за шофьор, убил на пътя мъж и бременната му приятелка

1581
4 години и 8 месеца затвор за шофьор, убил на пътя мъж и бременната му приятелка
Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд намали от 10 години и 6 месеца на 7 години присъдата на украинеца, който е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на двама души при катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Тъй като делото е било разгледано по съкратената процедура, в съответствие с предвидената от законодателя привилегия, санкцията е била намалена с 1/3, като съдът е определил окончателен размер от 4 години и 8 месеца на наказанието "лишаване от свобода".

С присъда от 10.06.19 г. Окръжен съд – Пловдив признава мъжа за виновен в това, че на 28.05.18 г. на автомагистрала „Тракия“ при управляване на моторно превозно средство (МПС) - товарен автомобил влекач „Волво“ - е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на друг човек и бременната му приятелка. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества, като случаят е особено тежък. Причинителят на катастрофата е лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години. Апелативният съд е изменил присъдата на първия съд, като е приел, че от подсъдимия е било извършено само едно нарушение на Закона за движение по пътищата, поради което не е налице и квалифициращия признак особено тежък случай, така както е приел Окръжния съд.

Катастрофа затвори прохода "Петрохан"

Движението през прохода "Петрохан" е спряно заради катрастрофа, съобщи Лъчезар Близнаков от Пътна полиция пред БНР. "Поради възникнало...

От изготвената авто-техническа експертиза и материалите по делото се установява, че товарният автомобил се е движел със 79 км/ч. при ограничение на скоростта в участъка от 90 км/ч. Поради разсейване, водачът му не е наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си и не е възприел табелите за стеснението на пътя за ремонт и не е насочил своевременно товарния автомобил в лявата лента. Въпреки ясните предупреждения за предстоящи препятствия на пътното платно, той не е забелязал паркираното там ремарке, като осъзнал опасността в момента, в който достигнал задната му част. Едва тогава навил волана рязко наляво, като маневрата насочила товарния автомобил към северното платно на магистралата. Подсъдимият напълно загубил контрол върху управлението на композицията, която разрушила разделителната мантинела и навлязла в лявата лента на северното платно на магистралата, където ударила движещия се там лек автомобил „Ауди“, в който пътували загиналите.

Апелативният съд е приел, че така описаните факти са получили непълна и противоречива интерпретация по отношение на каузалния принос на всяко едно от вменените от прокуратурата 4 нарушения на правилата за движение по пътищата, което е рефлектирало и върху неправилните изводи на първия съд за правната квалификация на обвинението като особено тежък случай. Според въззивния съд, в случая водачът е нарушил единствено правилото за движение по пътищата за непрекъснат контрол върху превозното средство, в причинна връзка с настъпилия обществено опасен резултат, поради което е следвало да бъде оправдан за останалите 3 нарушения на правилата за движение. При наличието на 1 единствено нарушение на правилата за движение в причинна връзка с настъпилия престъпен резултат, въззивният съд е оправдал подсъдимия за вменения му квалифициращ признак - особен тежък случай, съобразявайки трайната съдебна практика, че при тази квалификация високата обществена опасност следва да се отнася, както към деянието, така и към дееца. Отделно, е съобразил, че идентифицираният специфичен метаболит на наркотичното вещество в случая е бил фармокологично неактивен и количественият му анализ е нямал съдебно-токсикологична значимост.

Решението на Апелативния съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com