БХК: Стрелбата срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

6366
БХК: Стрелбата срещу Соня Павлова е основано на пола насилие
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от поредния случай на тежко посегателство над жена, извършено на 12 май на метростанция „Летище София“ в столицата. 56-годишната Соня Павлова бе простреляна от 63-годишен мъж със законно притежаваното му огнестрелно оръжие, преди той да се самоубие.

"От информацията, разкрита чрез медиите през последните дни, става ясно, че Павлова е била обект на системно следене от страна на мъжа, с когото има познанство и чието желание за връзка между двамата е отхвърлила", се посочва в съобщение на БХК до медиите.

Инцидент в метрото, вероятно с оръжие, има съобщение за ранени

За инцидент на метространцията при летище София съобщава bTV. По информация на телевизията, в един от метровлаковете има ранени хора, а...

"В българското законодателство продължават да отсъстват разпоредби относно превенцията и борбата с подобен род деяния, а именно – джендърно (полово) базирано насилие. Съгласно международноправните стандарти това е насилие срещу жена, защото тя е жена, дължащо се на предразсъдъци спрямо жертвата", смятат от БХК.

Според правозащитниците такъв състав в Наказателния кодекс е трябвало да се създаде като част от законодателните промени с оглед бъдеща ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). Подобна препоръка са отправяли към България и от други органи на ООН и на Съвета на Европа. Ратификацията на Конвенцията бе блокирана с решение на Конституционния съд. Тогава предходното правителство огласи претендиращи да я заместят мерки, които обаче не включваха превенция и бяха фокусирани единствено върху домашното насилие, но не и върхуджендърно базираното насилие.

"В резултат на тези промени към настоящия момент Наказателния кодекс предвижда редица квалифицирани състави за престъпления, извършени при условията на домашно насилие, но не и за деяния, мотивирани от пола или стереотипи за пола на жертвата", пише в съобщението.

"От огласеното от медиите в настоящия случай става ясно, че Павлова и стрелецът не са били в отношения, които Наказателният кодекс квалифицира като обуславящи „домашно насилие“. Българското законодателство не дава възможност за разследване, признаване и подходящо наказване, което да отчита специфичния дискриминационен мотив в случаи, като този на стрелбата срещу Павлова", смятат от Хелзинкския комитет.

БХК принуди главния прокурор да публикува списъка на действащите актове. Списъкът пак е непълен

От началото на миналата година адвокатите на Българския Хелзинкски комитет(БХК) срещат упоритата съпротива на главния прокурор Иван Геш...

Ето защо БХК използва случая за пореден път да призове българските власти, в българското законодателство да бъдат възприети всички необходими стандарти по отношение на борбата и на превенцията както на домашното, така и на джендърно базираното насилие.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com