Делото за конфискацията на милиарди от Цветан Василев върви много бавно

2358
Делото за конфискацията на милиарди от Цветан Василев върви много бавно
Снимка: БГНЕС

Все още пребиваващият в Сърбия банкер Цветан Василев подава десетки чрез свързани с него физически и юридически лица десетки жалби, с които не позволява фактически старт на делото за конфискация на незаконно придобито имущество, което Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) внесе срещу бившия собственик на КТБ. Имуществото, което КОНПИ иска да конфискува, е на стойност 2,2 млрд. лева, но делото още не е насрочено, показва справка на в. "Монитор" в Софийския градски съд (СГС).

„Делото срещу Цветан Василев отдавна сме го внесли в съда – на 29 февруари 2016 г., но все още не е насрочено първото съдебното заседание от съда, защото се разменят книжа. Там има 27 ответници и след като те са получили нашата искова молба имат право на отговор. Вероятно, без да имам официална информация, някои от тези ответници са поискали удължаване на срока за отговор, това е процедура, която предвижда законът, защото това наистина е изключително обемисто дело. Така че нормално е да им е необходимо повече време да се запознаят“, обясни шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. Той допълни, че по делото има и други трудности - трябва да се призовават лица от Британски Вирджински острови, от Люксембург и в други държави, което допълнително затруднява процеса.

Василев: Ликвидаторът на КТБ Пеевски и партньорът му Борисов са притеснени

Тези дни се наблюдава изключителна активност при синдиците на фалираната от действията на държавните институции Корпора...

„Веднъж трябва да им се връчи призовка, после да им се даде право на отговор, което допълнително утежнява процедурата“, разясни ситуацията Георгиев. В същото време над 20 молби са били входирани в съда с искане за вдигане на наложените от КОНПИ запори върху имането на Василев и фирмите му.

„Огромен брой жалби, които са постъпили, срещу наложените обезпечителни мерки с молби за отмяна на обезпеченията. Радостно за нас е, че всички жалби до една са отхвърлени и съдът е потвърдил всички наложени обезпечителни мерки като напълно законосъобразни и те продължават да стоят“, обясни още Георгиев. Той посочи, че Комисията е успяла да наложи реално обезпечения върху имущество за 1,1 милиарда лева.

„Отделно имаме над 400 милиона лева обезпечени вземания към различни дружества, предоставени от Василев или свързани с него лица – заеми на различни дружества, които трябва да се връщат, и това сме обезпечили, т.е. дружествата са уведомени, че тези заеми не трябва да ги връщат на Василев или свързани с него лица. Ако искът е успешен за нас, тези пари трябва да влязат в държавната хазна“, допълни шефът на КОНПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com