Депутатите увеличиха годините за затвор за смърт на пътя

14256
Депутатите увеличиха годините за затвор за смърт на пътя
Снимка: БГНЕС

Депутатите вдигнаха наказанията за причиняване на смърт на пътя. Това се случи в късните часове на деня и след като приеха промени в Наказателния кодекс на второ четене. 

Наказанието в тези случаи ще бъде лишаване от свобода от 3 до 8 години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 5 до 12 години. 

По-високи ще са наказанията за причиняване на смърт на пътя за пияни и дрогирани шофьори, както и за тези, които отказват да бъдат тествани за алкохол или наркотици. В тази категория ще попадат шофьорите без книжка, както и тези, които превишават разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/час или ако деянието е извършено след преминаване на червено. За тези случаи най-тежкото наказание ще е 20 години затвор. ОЩЕ: "Идиоти като Семерджиев винаги ще има": Готвят законови промени, с които по-лесно да вкарват дрогираните и пияните шофьори в затвора

Депутатите отхвърлиха предложението на Марин Маринов от ГЕРБ да се въведе престъплението - пътно убийство, както и това на БСП да се отказва технически преглед на автомобил при неплатена глоба. 

С промените в Наказателния кодекс бе изменен и Закона за движение по пътищата, като се премахва синият (контролен) талон. Той служи за потвърждаване на валидността на шофьорската книжка и съдържа определен брой точки. Тяхната функция е отчитане на извършените от шофьора нарушения, като се отнемат определен брой точки - зависи от нарушението.

Дебатът

Дебатът в зала се съсредоточи върху промените, касаещи по-строги наказания за причиняване на смърт от пияни и дрогирани шофьори. 

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС смята, че паралелно с наказанията е по-добре да се промени Закона за образованието и да се въведе задължително образование от 9 до 12 клас за движение по пътиката. „Човекът, дръпнал две линии в бара и изпил 15 водки, няма да отвори Наказателния кодекс преди да се качи в колата“, смята депутатът от ГЕРБ.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ приветства идеята пътното убийство да бъде инкриминирано, което така или иначе отпадна. Той коментира и как се доказва умисъл. „Никой не сяда зад волана, за да убие, но когато седнеш пиян или дрогиран, има този елемент на умисъл“, каза Ананиев. ОЩЕ: 24 пияни и 11 дрогирани шофьори в нова акция на МВР

Георги Свиленски се включи в дебата, за да защити предложенията на БСП. „Тежките наказания няма да решат въпроса, важното е бързо да те постигне това наказание“, каза той.

Освен дебата по същество имаше и интересна размяна на реплики между председателя на парламента и Тошко Йорданов от ИТН.

Причината за размяната на реплики беше шума в залата по време на гласуването на важни текстове. Това беше повод Росен Желязков да каже, че веселието му изглежда като на студентска бригада, на което Тошко Йорданов от ИТН му се възпротиви, че депутатите до 6 часа сутринта са работили заради урпавляващите. „Оставете ни да се забавляваме“, каза Йорданов. ОЩЕ: Бюджет 2023 е факт след рекордно дълго заседание

Председателят на парламента му отговори, че забележката му е била към групата на ГЕРБ, но се радва, че Йорданов се идентифицира с нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com