Експерт поиска обучение за обикновени хора относно тероризма

6651
Експерт поиска обучение за обикновени хора относно тероризма
Снимка: БГНЕС

Унгарската полиция вероятно не е взела насериозно този случай. Ние имаме опит в България как летище Сарафово беше утъпкано, измито с маркуч от израелските служби, защото така повелявала религията. Това заяви бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пред Нова телевизия.

Според Радулов нормалната процедура е рейсът да бъде поставен на специално място, да бъде изследван и да се съберат доказателства. На мен не ми изглежда странна некомпетентността на други сили за сигурност. Изглежда Унгария не иска да раздухва случая. Да, ако полицията беше предотвратила терористичен акт, CNN и Euronews щяха да гърмят, но всъщност гражданите се спасяват сами, подчерта Радулов.

Словак или чех е поставил мощната бомба в автобуса с българи

Словак или чех е поставил бомбата в автобуса с българи, който беше спрян в Будапеща. Това заяви пред bTV управителят на фирмата превозв...

Същевременно шефът на Централна автогара в София Иван Мирославов каза, че си вървят слуховете за борба между конкуренти. Говори се, че украински фирми се мъчат да сплашват, обясни Мирославов, който е брат на застреляния преди 22 години Стефан Мирославов-Крушата. Това се счита за първото поръчково убийство на подземен бос в България. По-страшното е, че твърде лесно може да се постави бомба в автобус. Има обаче как да се направи превенция, каза Мирославов. Той обаче се съгласи, че багажът на пасажерите в автобусите и влаковете не може да се проверява всичко.

Стандартната процедура е шофьорът да следи връзката пътник – багаж и да види дали има багаж без собственик. В случая се е случило почти така, но заради миризмата т.е. заради некомфортността пътниците са се спасили, а не защото се е спазвала процедура – когато някой пътник изчезне, багажът му да се остави в най-близкия полицейски участък, каза Радулов. А Мирославов поиска чрез закон ако има съмнение спрямо някой пътник, да може служителите по сигурността на автогарата да проверят багажа му.

Очевидно е, че съвременните специални служби не могат да се справят със съвременния тероризъм, който не е пирамидален. Затова хората трябва да бъдат образовани, обучавани, какви са признаците на подготовка на терористичен акт, смята Радулов. И отделно – ако се забележат признаци за подготовка на терористичен акт, на кого ще се обадим – на 112 ли? Ами МИ-5 например си има сайт и специален телефон, на който можем да се обадим, подчерта бившият главен секретар на МВР. А Мирославов каза, че ако на Централна автогара се забележи подозрителен пакет, то се обаждаме и на ДОТИ. Но ДОТИ имат два екипа в София само и последния път дойдоха за само час, каза Мирославов. На втората минута дойдоха обаче служителите на Второ РПУ, добави той.

Припомняме, че вчера (18 май) излезе информация, че преди няколко месеца автобус на фирма "Омега груп 84" е подпален в Прага, но още не е ясно дали е умишлено. Управителят на фирмата Драгомир Петков отрече информацията.

Намериха бомба в автобус с българи в Будапеща

Бомба е била намерена в автобус с българи в Будапеща. Инцидентът е станал вчера следобед, съобщиха от фирмата превозвач „Омега Гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com