Гешев до Европа и Сърбия: Над 5 години чакаме екстрадиция на Цветан Василев

5234
Гешев до Европа и Сърбия: Над 5 години чакаме екстрадиция на Цветан Василев
Снимка: Стопкадър: BiT

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цв.В., съобщиха от прокуратурата.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, се казва в писмото на главния прокурор. Гешев напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Основният свидетел на обвинението за КТБ: Не съм се ангажирал да разказвам като автомат

Главният свидетел на прокуратурата по мегаделото КТБ Бисер Лазов, който от вчера се затруднява от въпросите на защитата и отговаря с "н...

Писмото е с копие до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, във връзка с бъдещата преценка на готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагането на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цв. В. продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв. В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, пише в писмото до Сърбия.

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград.

Цветан Василев поиска да обясни пред съда какво значи "ДП" и "ДП1"

Банкерът Цветан Василев е поискал да бъде разпитан по делото "КТБ", съобщава БНР. Припомняме, че Василев все още е в Сърбия и адвокати...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com