Главният секретар на МВР не обелва и дума за връзката кокаин - Орлин Алексиев

20705
Главният секретар на МВР не обелва и дума за връзката кокаин - Орлин Алексиев
Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не пожела да изясни дали обискът на дома и офисите на председателя на финансовата комисия на Столичния общински съвет (СОС) Орлин Алексиев е свързан със заловения тон и половина кокаин през миналата седмица. Лазаров отговори с лаконичното "Нито потвърждавам, нито отричам" на въпрос по темата, предаде БГНЕС.

Полицай номер едно на държавата обясни, че при обиските съответните процесуални действия са одобрени със съответните протоколи от компетентните органи по съответното досъдебно производство. "Кокаинът беше заловен във Франция, във френското пристанище, където беше акостирала корабна техника. Тепърва колегите от Франция ще направят разследването си и там, където ги отведат доказателствата и с наша помощ, там ще бъде и конкретната информация", каза Лазаров.

Попитан каква е ролята на българите от Варна в случая и дали са задържани, Лазаров отговори, че Пристанище Варна не е толкова важно, а е по-важно френското пристанище, защото това е била дестинацията, през която е минал наркотикът. Той отказа да коментира дали двамата българи, които са замесени в случая са задържани. Главният секретар обясни, че много лесно може да се провери в коя прокуратура е досъдебното производство по случая.

Светлозар Лазаров заяви, че българското участие в наркоканала е било на високо ниво, като българите са били гаранти на доставката, но са отговаряли за транспорта.

Той обясни, че не знае механизми или критериите, по които се е определяло кой е кокаинов крал и кой не е, както и каква информация е имало, работено ли е по нея и докладвана ли е била на европейските партньори на МВР. "Доколкото помня "Кокаинови крале" беше операция, проведена изцяло от италианските служби", каза Лазаров.

Той заяви, че не може да коментира тезата, че свързването на Орлин Алексиев с кокаиновия канал е политическа поръчка, поради близките му отношения с ГЕРБ. "Демокрацията дава възможност всеки да си каже мнението", каза той. Лазаров обясни, че тепърва ще се правят експертизи от обиска на дома и офисите на Алексиев и, че е установен произходът на намерените изгорели документи в офисите на Алексиев. "Има документи, които са свързани с "Декар", но не искам да правя никакви внушения", заяви Лазаров.

Попитан дали се притеснява от опасност Йоско Костинбродския да последва примера на братя Галеви и да изчезне Лазаров отговори, че му е трудно да се притеснява, защото, ако се притеснявал няма да заема тази позиция. "В момента Йоско Йосифов се намира в поделение на МВР и е задържан по закона за МВР за 24 часа", заяви още той.

Лазаров присъства на церемонията по награждаването на победителите в конкурса "Пожарникар на годината 2013". По време на церемонията бяха наградени Атанас Атанасов и Николай Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com