Хората в Хитрино твърдят, че пожарникарите са закъснели

2471
Хората в Хитрино твърдят, че пожарникарите са закъснели

"Жена ми жива изгоря, кой ще ми я върне. Час и нещо чакахме да дойдат. Казвам му къде има хора, а той ми отговаря: „Не ми давай акъл“ и ме псува. Половината са пияни. Още не са изтрезнели. Кой ще върне моята жена? Ако бяха дошли навреме доста хора щяха да спасят, но те не дойдоха навреме." Това каза мъж, чиято жена е получила 90% изгаряния след взрива на цистерна на ж.п. гарата в с. Хитрино.

Друга жена от селото каза пред Нова телевизия:
"Излязохме навън към 6 часа. Може би час мина докато дойдат. Наистина бяха със закъснение."

Президентът призова гражданите да помогнат на спасителите в Хитрино

Президентът Росен Плевнелиев следи ситуацията в района край гара Хитрино, след като четирима души загинаха, а десетки други бяха ранени...

Стефан Стефанов, който заедно с пожарникарите е извадил първите хора под отломките също твърди, че ако пожарникарите са дошли по-рано е можело да бъдат спасени повече хора.

От своя страна гл. комисар Николай Николов, директор на ПБЗН, заяви, че твърдението за пожарен автомобил без вода е абсурдно, екипите са пристигнали 16 минути, след като е подаден сигналът. Сигналът за инцидента е подаден в 5:42 часа. Хората са били тук в 6:00 часа - само 16 минути след като е постъпил сигналът, допълва главен комисар Николай Николов за агенция Фокус.

Пет са вече жертвите на инцидента, а ранените са 27. Очаква се броят на загиналите да се увеличи.

Трагедията се е разиграла тази сутрин на ж.п. прелеза около 5.45 часа. По предварителна информация е дерайлирал товарен влак. Той е превозвал цистерни с горива – пропан-бутан и пропилен. Става дума за 26 цистерни, от тях 23 са били пълни и 3 - празни. Първоначалната информация за сблъсък между два влака бе опровергана от властите.

Болницата в Шумен се нуждае от кръв за пострадалите при взрива в с. Хитрино

Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари...

В резултат една от цистерните се е запалила. Експлозията и последвалият я пожар са обхванали много бързо гарата и съседните постройки – магазини и заведения.

Има около 20 разрушени сгради. 4 са загинали, но тяхната бройка може да се увеличи. 12 са извадени от спасителите изпод развалините. Общо ранените са 26 души. Те се транспортирани до болницата в Шумен, ранените са с тежки изгаряния. Един от пациентите е починал при приемане в Шуменската болница /официалните власти не са потвърдили дали с неговата смърт броят на загиналите се е увеличил до 5 души - бел.ред./, други трима са оставени в болницата в Шумен, защото са в критично състояние - на изкуствена вентилация и не могат да бъдат транспортирани към момента. Трима пострадали са транспортирани в Клиниката по изгаряния на ВМА-Варна.

Междувременно екип от болница "Св. Марина" Варна, ръководен от проф. Платиканов, вече е в болницата в Шумен. Други трима от пациентите се транспортират към болница "Св. Марина", сред които жена с тежка челюстно-лицева травма.

Вижте кадри от мястото на трагедията ТУК

Пета жертва на взрива в с. Хитрино

Пети човек е починал в болницата след взрива на цистерни на жп гарата в с. Хитрино, съобщи Нова Телевизия. Това е 18-годишно момче, съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен