МВР отказва да каже има ли отговор от Русия за издирването на Христо Грозев

1162
МВР отказва да каже има ли отговор от Русия за издирването на Христо Грозев
Снимка: Getty images

Министерството на вътрешните работи (МВР) отказва да отговори дали е получило информация от Русия за издирването на българския журналист Христо Грозев. В. "Сега" няколко пъти изпрати въпроси до пресцентъра на силовото ведомство, но оттам не беше получен отговор.

В края на 2022 г. руското МВР обяви Грозев за федерално издирване. Тогава по данни на източници на руските медии той е издирван по криминално дело за разпространяване на "фейкове" за руската армия. По този повод българското МВнР извика руската посланичка Елеонора Митрофанова, която заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби "няма да го търсят по целия свят". Тогава тя посъветва българското МВР да пита руското защо Грозев е издирван. Единствено адвокатът на журналиста получи писмо от Следствения комитет в Русия, че срещу него не се води разследване по наказателно дело.

Христо Грозев: Има много сериозна опасност за живота ми, но не чувствам страх

Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въ...

През юли руските спецслужби съобщиха за опит на украинското разузнаване да отвлече руски самолети. Грозев бе посочен като съучастник. Грозев заяви, че не е участвал в операцията, а Bellingcat е снимал филм как руските и украинските служби се опитват да се заблуждават една друга.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви през януари, че МВР ежедневно прави справка дали журналистът Христо Грозев е обявен за международно издирване. Той обясни, че официално Грозев не е обявен за издирване от Интерпол, а за да бъде направено това, Руската федерация трябва да посочи конкретни мотиви за това.

Bellingcat е международен разследващ проект. Екипът на Грозев разследваше кой е свалил пътническия полет MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Филмът за руския опозиционер, зад който стои и Грозев, получи Оскар за най-добър документален филм. Организацията Bellingcat бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността й - за нежелана в Руската федерация.

Последно Христо Грозев съобщи в интервю, че разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл, които включват и опити за покушение срещу него. Той не конкретизира колко опита е имало досега. В края на февруари стана известно, че Австрия го е предупредила, че се готви атентат срещу него от местна криминална групировка и че има арестувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com