Над 79 млн. лв. дължи на НАП собственик на фирмата, нарочена за камиона-бомба на Кримския мост

16450
Над 79 млн. лв. дължи на НАП собственик на фирмата, нарочена за камиона-бомба на Кримския мост
Снимка: iStock

Над 79 млн. лв. дължи на НАП собственик на фирмата, нарочена от Русия за изпращач на камиона бомба в Крим – Baltex Capital S.A. (Панама) с президент и притежател на основните права Хавиер Адан Ривера Фернандес.

Контрагенти от Украйна на "Балтекс", която е сочена от руските спецслужби за изпращач на стоките за камиона-бомба на Кримския мост, са осъдени за митнически измами по четири съдебни дела. По едно от тях самият Хавиер Фернандес – жител на Сан Мигелито Лас (Панама) е привлечен към административна отговорност за нарушение на чл. 493 от Митническия кодекс на Украйна.

В съдебните документи като адрес на Baltex Capital S.A. е посочен гр. Русе, Свободна зона, бул. "Тутракан" 71.

Запитан от Actualno.com дали това дружество има нает офис в Свободна зона – Русе, изпълнителният директор Георги Стоилов каза, че нает офис има спедиторската фирма, с която те работят – "Тива Ком" ООД, а Baltex Capital имат склад.

Припомняме, че Федералната служба по безопасност на Русия замеси България във взрива на камион на Кримския мост. Според нея взривното устройство е било прикрито в ролки от строително полиетиленово фолио и е било изпратено в началото на август от морското пристанище в Одеса до българския град Русе по договор № 02/08/2022 между Baltex Capital S.A. (Русе) и Translogistics UA LLC (Киев).

Пред медии от Русе Стоилов заяви, че вчера в "Свободна зона" е имало проверка от службите за сигурност и Агенция "Митници" по този случай. Иззети са записи и документи. Изпълнителният директор обясни, че към момента "Baltex Capital" имат и стоки при тях.

Управителят на спедикорската фирма "Тива ком" Валери Илиев пред медиите в Русе тази сутрин обясни, че са обработили документите на тази фирма за стоки в запечатан контейнер, в който е имало строително фолио. Товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас, а оттам нататък не знаят какво се е случило с него. Според информация на спедитора той не е бил предназначен за Русия.

(Управителят на спедиторската фирма Валери Илиев)

ФСБ твърдят, че товарът е обмитен между 29 септември и 3 октомври в терминала на Transalliance в Ереван в съответствие с правилата на Евразийския съюз за икономическо сътрудничество и развитие. Документите били променени, след което изпращач вече е GU ARJ Group Ltd (Република Армения, Алаверди), а получател – Leader Ltd (Москва).

Справка в публичните регистри показа, че директорът на Baltex Capital Хавиер Фернандес е президент и на "АССА Инвестмънт мениджмънт" АД (Панама), която е собственик на седем фирми в България. Шест от тях са регистрирани на един адрес – гр. Разлог, ЖК "Саровица", ет. 3, ап. 8. Една е в София.

(Фирмите в България, чийто едноличен собственик е "АССА Инвестмънт мениджмънт“ АД - Панама)

Справка в сайта на НАП сочи, че "Миладинов и Ко“ има неплатени задължения на стойност 20 984 633 лв., "Промишлени суровини" е с дълг от 33 648 430 лв., "Скрапметал" е в списъка на НАП с дължими 21 678 049 лв., "Металекспорт" - 1 989 408 лв., "Рентконсулт" - 920 719 лв. Всички те са в процедура по ликвидация.

Извън списъка от фирмите, чийто едноличен собственик е "АССА Инвестмънт мениджмънт", са само "Сплавметал" – Разлог, и "Рилтрейд" ЕООД.

(Актуално ръководство на АССА - Панама, публикувано в Търговския регистър)

Собственик на апартамента, в който са регистрирани шестте фирми, е Николай Аврамов. Негови пък са други две фирми, също със задължения към НАП, но по-скромни: "Екобултрон" дължи 138 415 лв. данъци и осигуровки, а "Сами – Александър Николов" – 74 077 лв.

След проверка на службите: Камионът, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com