Николай Банев няма пари, за да му свалят електронната гривна

7951
Николай Банев няма пари, за да му свалят електронната гривна
Снимка: БГНЕС

Николай Банев остава окончателно вкъщи, с електронна гривна, защото няма пари да си плати гаранцията, срещу която може да махне гривната - 1 000 000 лева. Това пише в. "24 часа".

От 3 месеца насам Банев е с електронна гривна за наблюдение вкъщи. Той обжалва и тази мярка и първата инстанция - Специализираният наказателен съд, е уважила молбата му. В края на юли му е определена парична гаранция от 1 млн. лв. По време на обжалването става ясно, че Банев не може да плати толкова пари, за да му свалят гривната за наблюдение. Адвокатът му Христо Ботев посочва, че цялото имущество на клиента му е запорирано от КПКОНПИ, а Банев не е имал възможност да работи, за да спечели пари, защото е бил в ареста.

Николай Банев реши да освободи всичките си адвокати

Подсъдимият Николай Банев се отказа от всички свои защитници до момента по делото. Това той направи в началото на днешното заседание в ...

След обвиненията на Специализираната прокуратура КПКОНПИ запорира имоти, коли и парични сметки на Баневи за 140 млн. лв., за които вече има съдебни дела.

Дори и Банев да имаше 1 млн. лв. за свободата си, той нямаше да бъде освободен от домашния арест, защото втората инстанция е отменила решението на първата. Мотивът е, че все още имало опасност Банев да извърши престъпление. Престъпната група, която е ръководил, според обвинителния акт, е действала повече от 13 г. в няколко държави - България, Швейцария, Нидерландия и Панама. Съдът счита, че има риск и опасност Банев да въздейства на свидетелите по делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария. Те са общо 178 и много от тях са бивши служители във фирмите на фамилията.

Банев и съпругата му бяха арестувани на летището в Ница през октомври 2018 г. и ги екстрадираха у нас 40 дни по-късно. Те бяха обвинени за данъчни престъпления и пране на пари, а по-късно в престъпното сдружение беше включена и майката на Банев. Евгения Банева също лежа дълго в ареста, но отдавна е на свобода заради здравословни проблеми.

Николай Банев остава единственият от серията крупни бизнесмени, обвинени за тежки престъпления в последните години, които трябва да стоят заключени, макар и вкъщи. С парични гаранции на свобода вече са Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков и синът му, а преди седмица срещу 1 млн. лв. беше пуснат и Веселин Денков-Весо Брадата, сочен за близък на Васил Божков.

Николай Банев иска да излезе от затвора заради коронавируса, засега не го пускат

Николай Банев е поискал отново да бъде освободен от ареста, след като беше обявено извънредното положение заради коронавирус в България...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com