Право на отговор: "Нове Холдинг" твърди, че Божков не бил екстрадиран (ДОКУМЕНТИ)

16826
Право на отговор: "Нове Холдинг" твърди, че Божков не бил екстрадиран (ДОКУМЕНТИ)
Снимка: БГНЕС

Право на отговор за информацията, която вчера се появи в медиите, поискаха от пресцентъра на компанията на Васил Божков - Нове АД Холдинг. Искането е във връзка с неофициалната информация, че Божков е върнат насила.

"Фалшива новина е, че Божков е бил екстрадиран, а не се е прибрал доброволно от ОАЕ", се казва в писмото на Нове. В правото на отговор се посочва, че съдът в ОАЕ се произнесъл и е отхвърлил искането за екстрадиция.

„Решението от 27 април 2021г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане. Българските власти в лицето на Специализираната прокуратура изпратиха общо 18 (осемнадесет) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция. Поради това най-висшият съд в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване“, посочват от Нове АД Холдинг. Още: На 4-часов разпит Божков е потвърдил, че е дал над 60 млн. лева на властта

 

„Г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната. Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни - да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си. Тези лъжи и манипулции са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест“, подчертават от Нова АД Холдинг.

Те обръщат внимание, че представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след пристигането на Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

„Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен. Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина. Властите в ОАЕ са осигурили “право на убежище” на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че г-н Божков се прибира обратно в страната, заради която той е поискал от тях защита, по своя воля и на своя отговорност. Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно. Това са фактите. Всичко останало са внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод“, се посочва още в правото на отговор. ОЩЕ: Екстрадиран, експулсиран или доброволно прибрал се: Експерти за връщането на Васил Божков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Нападнаха човек в покрайнините на Пазарджик

Еврокомисията следи изкъсо случая със заплахите към съдия Цариградска

Разчленен и обгорен: Жестоко убийство край Ботевград

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници

Хванаха напушен трафикант с две кила марихуана

Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)

Часове след тежката катастрофа: 18-годишен дрифтира в Пловдив

Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com