Пътни експерти с първи версии за изгорелия автобус на АМ "Струма" (СНИМКИ)

9316
Пътни експерти с първи версии за изгорелия автобус на АМ "Струма" (СНИМКИ)
Снимка: Принтскрийн

Удар на автобуса в бордюра може да е една от причините за жестокия инцидент, при който автобус изгоря на АМ Струма и причини смъртта на 46 души.

На някои от снимките от мястото на трагедията се вижда бордюра, в който най-вероятно се е ударил автобусът. Според пътния експерт Диана Русинова той е много висок и не може да бъде над 7,5 см на автомагистрала.

"Той буквално служи като трамплин и подхвърля превозно средство с висок център на тежестта и оттам то става неуправляемо. И като добавим мократа настилка си представете какво се е случило", каза Русинова пред bTV.

Тя посочи и място, на което се вижда, че растителността е започнала да превзема пътя, а това води до задържане на вода на пътната настилка. 

Според нея причините за инцидента може да са от техническа неизправност до спукана гума.

"Къде са контролните органи? Проверили ли са шофьора дали е ял, дали е спал? Къде са институциите, къде са хилядите сигнали, които са изпращали?" Такива поредица от въпроси отправи експертът по пътна безопасност Диана Русинова пред БНТ.

"Тук има много важен въпрос. Трябва по някакъв начин като държава да гарантираме безопасността на хората по нашите пътища, а в момента не сме в състояние", на мнение е Русинова.

"От години настояваме да се подобри пътната безопасност. Факт е, че вече е станало немислимото. Състоянието на пътищата ни е тежко и опасно“, отново повтори тя в ефира на bTV.

"Виждате колко много прах и всякакви други скални маси са свлечени върху платното за движение. Всичко това, когато завали дъжд, познайте къде отива – върху платното. След това става почти невъзможно да се спре“, поясни Русинова.

На всеки няколко часа трябва да има почивка, но не е гаранция, че шофьорът е почивал. По думите ѝ участъкът на магистралата, на който стана инцидента е в безобразно състояние, като състоянието на маркировката, знаците и мантинелите също не са в добро състояние.

Богдан Милчев: Не си взехме поука след Своге

"След Своге не си взехме поука. Ние молехме, буквално молехме, да се сформират групи и да се започне да се работи по пътната безопаснос...

Става проблем, когато се случи такава катастрофа. Контролът трябва да бъде осъществен и да бъде направен анализ на самата пътна инфраструктура. Нехайството от АПИ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ винаги води до такива инциденти. Къде е бил контролът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, недоумява Русинова.

Тя посочи, че трябва да бъдат взети спешни мерки, за да може такъв инцидент да не става и на другите пътища и магистрали.

От 6 месеца държавата отказва комуникация с неправителствения сектор. Русинова настоя веднага за две оставки – тази на директора на дирекция в АПИ, който отговаря за пътната безопасност и на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Русинова посочи, че реформата в пътната безопасност закъснява и виждаме какви са последиците за това.

Огнен ад! 46 души загинаха при пожар в автобус на магистрала "Струма"*

Най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма", според първонач...

Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност и бивш ръководител на КАТ, припомни, че в България е най-високата разрешена скорост по магистралите, а пътищата ни са в най-тежко състояние. 

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов посочи, че вероятно човешка грешка или техническа неизправност е причината за тежкия инцидент. 

Според Георги Илиев, бивш следовател от Национална следствена служба трябва да се обърне внимание на абсолютно всеки факт. "По-тежка обстановка не съм виждал", каза той пред bTV и допълни, че ще са необходими най-малко 6 месеца да се разследват причините за катастрофата

Изследване на Института за пътна безопасност (ИПБ) показва, че в периода 2017-2020 година на АМ "Струма" са загинали 22 души, а 135 са били ранени: Кои са черните пътища на България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими