Съдът пусна Алексей Петров да пътува в чужбина

7837
Съдът пусна Алексей Петров да пътува в чужбина
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) разреши на подсъдимите по знаковото дело "Октопод" Алексей Петров и Марчело Джотолов да пътуват извън пределите на страната поради техни служебни задължения, преде БГНЕС.

След като се запозна с приложените доказателства, съдебният състав, председателстван от съдия Атанас Атанасов, разреши на Марчело Джотолов да пребивава зад граница за периода от 7 до 16 април 2015 г. Съдебният състав разреши и на Алексей Петров да пътува в чужбина във връзка с прояви на Международната федерация по карате. Петров трябва да присъства на тях в качеството си на председател на Българската национална федерация по карате. Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Мегаделото "Октопод" бе върнато в досъдебна фаза и разпределено на съдия-докладчика Атанас Атанасов. Това се наложи, след като съдията по делото Румяна Ченалова бе временното отстранена.

„Октопод”-ът

Делото "Октопод" започва отначало с нов съдия

Съдия Атанас Атанасов поема делото "Октопод", той е избран днес в 13.34 часа, чрез компютърната система. Така шумният процес ще тря...

Всъщност става дума за делото „Малък Октопод” – за рекет и изнудване.  На 11 септември, 2014 година спецсъдът прекрати делото “Малкия Октопод” и върна обвинението за поправка на прокуратурата заради нарушения. Това стана 4 години и половина след като при акция “Октопод” бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и още шестима души. После “Октоподът” се раздели на малък и още по-малък, докато прокуратурата образува “Малък Октопод” по подозрение за бизнес с проститутки. Според обвинението тартор на бандата бил бившият полицай Димитър Митров-Митко Полицая, а негови съучастници - други 42-ма охранители, шофьори, сводници и жени, предлагали секс услуги срещу заплащане.

На 28 февруари миналата година „Големият Октопод” беше прекратен поради изтичане на давност. По него подсъдими бяха Алексей Петров, Антон Петров с прякор Хамстера, адвокат Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година се твърдеше, че те са организирали престъпна група с цел натиск и рекет на високо ниво в държавната администрация плюс източване на „Кремиковци”, но за четири години прокуратурата така и не успя да намери достатъчно доказателства, за да вкара делото в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com