Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

5086
Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България
Снимка: БГНЕС

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Върбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава „Дойче Веле“ заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Върбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Върбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение „Милион моменти за демокрация“ проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Върбетице, при което са загинали двама души.

Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността ръководител на Министерство...

"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка.

В официално съобщение на дружеството ЕМКО по повод разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република обаче се казва следното:

Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.Във връзка с повишения медиен интерес, след разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република.

Още: ЕМКО: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна, Борисов и ВКП мълчат за терористичния акт срещу 3-ма български граждани

Дипломатическа война между Чехия и Русия заради взрив, свързан с български оръжеен търговец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com