ЕМКО: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна, Борисов и ВКП мълчат за терористичния акт срещу 3-ма български граждани

2137
ЕМКО: Не сме изнасяли боеприпаси за Украйна, Борисов и ВКП мълчат за терористичния акт срещу 3-ма български граждани
Снимка: БГНЕС

Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.Във връзка с повишения медиен интерес, след разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република, считаме за необходимо да се заяви следното:

Това се казва в официално съобщение на ЕМКО по повод разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република.

Агенция БГНЕС публикува без съкращения пълният текст от съобщението на компанията.

1. Усилията на властите на Чешката република за защита на сигурността на държавата и на нейните граждани заслужават най-високо признание. Провежданото от тях разследване на терористичния акт на тяхна територия и резултатите от него са пример на решителни действия в тази насока.

2. Групата компании „ЕМКО“ е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа. Тя има широк кръг от партньори, с които поддържа отношения, стриктно регулирани от законодателството на ЕС и от съответните национални регулаторни режими и органи. Сред тях са и партньори от Чешката Република.

Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Върбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщ...

3. Украйна е суверенна държава с всички легитимни права да организира своята отбрана и върху доставките на военни материали за нея няма никакви ограничения. За Украйна доставят правителства и частни компании от цял свят в т.ч. от Централна и Източна Европа. На този фон, доставките от България са били пренебрежимо малки, ако въобще ги има.

4. Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. Нещо повече, ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.

5. В периода месеци преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия, ЕМКО не е извършвало, и не е планирало извършването на транспорт на имущество от въпросните складове, нито към България, нито към която и да било друга страна. Припомняме, че транспортирането на военно имущество, особено на взривни материали е сложен процес, изискващ продължителна подготовка и значителен документален обмен с органите на изпращащата и получаващата страна, като и на транзитните страни, през които би трябвало да преминат материалите. Документите в архива на ЕМКО изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт между м. април 2014 г. и м. декември 2015 г.

6. До днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса. ЕМКО отново заявява своята готовност да сътрудничи с разследващите органи на Чехия и на други съюзни държави за установяване на истината по случая. ЕМКО разбира се е готов да сътрудничи и с българските разследващи органи, ако те проявят интерес.

7. Предположенията относно мотивите и причините за взривовете трябва да бъдат изяснени от разследващите органи на Чехия. Както се вижда от направените досега публични заявления, включително от официални лица, съществуват редица противоречиви и дори взаимоизключващи се тези.

Дипломатическа война между Чехия и Русия заради взрив, свързан с български оръжеен търговец

Петима дипломати ще останат в чешкото посолство в Москва, след като Русия обяви 20 служители на дипломатическата мисия на републиката з...

8. Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби.

9. Българските власти би трябвало активно да се включат в това разследване. Основание за това са не само нашите съюзни отношения с Чехия, а и други наши съюзници по линия на НАТО и ЕС. Българските власти продължават да са длъжник в това отношение преди всичко на своите граждани.

10. Независимо от театралните разкрития на второстепенни руски агенти на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на правителството на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби. През 2018 г. правителството на Борисов остана единственото, което не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солсбъри през 2018 г., при все, че негови граждани бяха вече станали жертва на руския Новичок.

11. Правителството на Борисов и ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП) вече няколко години продължават да мълчат, да саботират и всячески да омаловажават разследването на терористичния акт срещу 3-ма свои граждани, известен още като „Българският Новичок“ през 2015 г. Те не търсят и помощта на съюзниците, както това направиха Великобритания и Чехия. Тях ги е страх от интернационализацията на този проблем. Причините за замитането на следите по това разследване вече се проясняват.

12. Припомняме също така, че само дни преди терористичния акт с Новичок срещу 3-мата български граждани в края на м. април 2015 г. в България имаше два инцидента, при които бяха взривени складови и производствени мощности на държавното предприятие ВМЗ „Сопот“. Взривовете съответно на 21 март и 15 април 2015 г. бяха характеризирани тогава от официалните власти като „саботаж“. Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com