20 брутални факта за крокодилите

96631
20 брутални факта за крокодилите
Снимка: Pixabay.com

Крокодилите са водни влечуги и са едни от най-хищните животни на Земята, поради техния размер, големите мощни челюсти и агресивността. Те някога са живели редом с динозаврите. Преди около 66 милиона години динозаврите са изчезнали, но крокодилите са успели да оцелеят.

Как изглеждат крокодилите

Крокодилите се считат за най-високо организираните съвременни влечуги. Имат удължено и сплеснато отгоре тяло. Главата им е плоска, с удължена напред муцуна и къса шия.

Предните им крайници завършват с по пет пръста, а задните с по четири, снабдени с плавателна ципа. Поясната област, постига пълно развитие (2-4 прешлена), като предните пояси са без ключици.

Питон погълна огромен крокодил в Австралия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Долната челюст се съединява с черепа чрез неподвижна квадратна кост. От задния край на небцето се спуска мускулеста гънка — небна завеса, която разделя устната кухина и глътката. Когато главата е под водата, ноздрите и ушите се затварят с клапи.

20 невероятни факта за крокодилите 

1. Те ​​са най-големите влечуги на Земята

Соленоводните крокодили са най-големите влечуги в света. Те могат да нараснат до 6,17 метра и да тежат повече от тон.

2. Има вид крокодил, наречен „Джудже Крокодил“

Най-малкият съществуващ крокодил е крокодилът джудже (Osteolaemus tetraspis), който е със средна дължина при възрастните 1,5 m. Максималната дължина за този вид е 1.9 m.

3. Те са широко разпространени

Те могат да бъдат намерени във всички обитавани континенти с изключение на Европа.

4. Крокодилите са тясно свързани с динозаврите и птиците

Въпреки че са класифицирани като влечуги, крокодили (и всички подобни, включително алигатори) са по-тясно свързани с динозаврите и птиците (които всъщност са птичи динозаври), отколкото с повечето животни, класифицирани като влечуги.

5. Крокодилите наистина имат сълзи

Крокодилите наистина имат сълзи. Докато се хранят, те поглъщат твърде много въздух, който влиза в слъзните жлези (жлези, които произвеждат сълзи) и принуждава сълзите да текат. Но всъщност те не плачат. Терминът „крокодилски сълзи“ се отнася до лъжлив, неискрен прояв на емоция, като лицемерие и фалшив плач. Той произлиза от древен анекдот, в който крокодили плачат, за да примамят плячката си. Тази приказка е разпространена за пръв път на английски в историите на Пътешествията на сър Джон Мандевил през 14 век и се появява в няколко пиеси на Уилям Шекспир.

6. Те могат да държат отворена челюстта си под вода

Крокодилите имат клапан в задната част на гърлото, което им позволява да отворят челюстта си под вода.

7. Те живеят дълго

Крокодилите имат среден живот от най-малко 30-40 години, а при по-големите видове средно 60-70 години. Има твърдения, че някои живеят и над 100 години, но няма категорични доказателства в подкрепа на това.

8. Техните предци са били много по-големи

Първите крокодили се появяват преди около 250 милиона години, по същото време, когато се появяват динозаврите. Праисторическите предци на крокодилите са били много по-големи от днешните.

9. Соленоводните крокодили имат най-силната захапка

Крокодилите имат най-силната захапка, измерена някога. Палеобиологът Грегъри М. Ериксън и колегите му изпробвали силите на ухапване от всички 23 вида живи крокодили. Най-силните са соленоводни крокодили,чиято захапка със затворени челюсти се развнява на 3 700 паунда на квадратен инч (psi) или 16 466 нютона сила на ухапване. За сравнение лъвът има сила на ухапване от 1314,7 нютона. Но въпреки тази огромна сила на захапката, мускулите им за отворяне на челюстта са изключително малки и слаби, че човек може да използва голите си ръце, за да държи устата на крокодил затворена.

10. Имат добро нощно виждане

Нощното им зрение е много добро и те са предимно нощни ловци.

21 интересни факта за слоновете

Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни. Традиционно са признати два живи вида слонове - Африканския слон и Индий...

11. Сърцето им е много сложно устроено

Крокодили имат най-сложното сърце в животинското царство и активно променят местоназначението на кръвта, която тече през него в зависимост от ситуациите.

12. Те носят малките си в устата 

Крокодили носят бебетата си до водата в устата си. Бебешките крокодили издават шумове в яйцата си преди да се излюпят. Майката чува гласовете им и след това изкопава яйцата от пясъка и ги отвежда във водата.

13. Те могат да намерят своя дом от дълги разстояния

Крокодилите притежават страхотна ориентация. В северна Австралия три соленоводни крокодили били преместени с хеликоптер на 400 км (249 мили), но се върнали на първоначалните си места в рамките на три седмици.

15 факта за лъвовете, които трябва да знаете

Лъвът е едър хищник от семейство Коткови и един от четирите представители на род Пантери. С тегло, достигащо до 250 килограма, той се н...

14. Те са (очевидно) добри плувци

Най-високата им скорост на плуване е 15 km / h (9,3 mph).

15. Краката им са с мрежести ципи

Крокодилите имат мрежести крака, които, не се използват при плуване (прибират краката си отстрани, докато плуват и използват силата на опашките си). Опашките им позволяват да правят бързи завои и резки движения във водата.

16. Те са студенокръвни

Подобно на други влечуги, крокодили са студенокръвни. Така че, те имат много бавен метаболизъм, което им позволява да оцелеят дълги периоди без храна. Те могат да оцелеят много месеци без да ядат.

50 интересни факта за маймуните

Маймуните са таксономичен подразред, който заедно с подразред Полумаймуни образуват разред Примати. Към маймуните се отнасят Дългопетоп...

17. Те не могат да се потят

Крокодилите нямат потни жлези и отделят топлина през устата си. Те често спят с отворена уста.

18. Крокодили не дъвчат храната си

Те не дъвчат храната си. Много големи крокодили поглъщат камъни, които могат да действат като баланс, за да балансират телата си или да подпомогнат раздробяването на храната, подобно на песъчинките, погълнати от птиците.

19. Степента на детската смъртност при крокодилите е много висока

Повечето от младите крокодили (някои източници дават процент от 99%) биват изяждани през първата си година от живота - от други хищници като гущери, други крокодили, хиени и дори риби.

30 невероятни факта за конете

Конят е един от двата съвременни подвида на Дивия кон (Equus ferus). Представлява опитомен еднокопитен бозайник представител на семейст...

20. Крокодилите са земноводни

Те са амфибийни влечуги, прекарвайки част от времето си във вода, а част - на сушата. Въпреки че соленоводният крокодил и американският крокодил са в състояние да плуват в морето, нито един жив вид крокодили не може да се счита за морски.

Често срещани погрешни представи за крокодилите

Ето няколко грешни факти за тези влечуги, които се считат за истински!

- Противно на разпространения мит, крокодилската кожа (а също и алигаторската кожа) не е броня.

- „Те могат да бягат толкова бързо, колкото състезателен кон." Това е абсолютно грешно. Състезателният кон може да достигне 100км/ч, а максималната скорост на крокодила е около 19 км/ч. на сушата и то за много кратко разстояние (около 20-25 метра), когато те „бягат с корем“.

25 изумителни факта за прасетата

Прасето, или домашната свиня, е бозайник от разред чифтокопитни. Създаден е благодарение на одомашняване от хората на дивата свиня пред...

Те обикновено се движат много по-бавно от това. Докато вървят с краката си, което се нарича „високо ходене“, максималната им скорост е само 5 км/ч . Така че средно здравият човек може лесно да надмине крокодила. Те обаче ускоряват много бързо, достигайки от 0 до 15 км/ч за нула време, както при плуване, така и при бягане.

- Египетският калугер, известен още като "крокодилска птица", не почиства зъбите на крокодила. Това е чист мит. Снимките, показващи, че египетските калугери почистват зъби на крокодил са фалшиви. Адам Бритън, зоолог и експерт по биология, поведение и опазване на крокодилите в университета Чарлз Дарвин, казва: „Никой никога не е снимал или снимал това, но митът съществува и до днес“. 

- Нито крокодили, нито алигатори ядат бебетата си. Никой крокодил не прави това. Евон Хекала, главният изследовател в лабораторията Хекала на университета в Фордъм и научен сътрудник в Американския природонаучен музей, казва: „Преди много време хората наблюдавали крокодили и алигатори, които копаят гнезда и взимат бебетата в устата си, като мислили, че ги ядат." Всъщност те отвеждали бебетата си до водата. 

- Крокодили не са тъпи. Въпреки че мозъкът на крокодила е сравнително малък, той е еднно от най-умните влечуги в животинския свят.

източник: ourplnt.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com