Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 забранени зони за поставяне на освежител на въздуха у дома

30 май 2024, 21:44 часа

Комфортната атмосфера в дома означава хармония във всичко, включително и в качеството на въздуха. Овлажнителите се превърнаха в незаменими помощници в тази трудна задача. Особено през студения сезон или извън него, когато работещите на пълна мощност радиатори или отоплителни уреди изсушават въздуха до състояние на пустиня. А също и през лятото - когато сухотата на апартамента затруднява дишането.

Не всички обаче знаят, че неправилното разположение на овлажнителя всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. Нека разберем къде е най-добре никога да не поставяме джаджата в помещението. Това е важно да се знае, за да бъде домът ви не само уютен, но и безопасен.

В непосредствена близост до електрониката

Съвременните джаджи и домакински уреди не обичат излишната влага. Ако съчетаете овлажнител с телевизор, компютър или музикални колонки, рискувате късо съединение или скъпо оборудване. Избягвайте директния контакт на влажния въздух с електронни устройства.

В тесни ъгли и ниши

Може би си мислите, че някое кътче или ниша е идеалното място за овлажнител. Това обаче далеч не е така. В затворено пространство влажността няма да се разпределя равномерно в цялото помещение, което ще създаде локални зони на свръхвлажност. Това може да провокира появата на мухъл и гъбички, които са опасни за здравето.

11 ефективни начина да овлажните въздуха без овлажнител

В близост до отоплителни уреди

Изглежда, че мястото в близост до радиатора е идеално за овлажнител, тъй като там въздухът е особено сух. Ако обаче поставите устройството твърде близо до източници на топлина, рискувате да го прегреете. В резултат на това овлажнителят може просто да се повреди.

Освен това бързото изпаряване на водата няма да доведе до желания резултат: влагата няма да има време да се разпространи равномерно в стаята.

В банята и кухнята

Тези помещения и без това са изложени на въздействието на влагата по-често, отколкото други части на къщата. Допълнителната овлажняваща "поддръжка" може да провокира прекомерна влажност, която е изпълнена с развитие на мухъл и неприятна миризма. Погрижете се за вентилацията и изтеглянето на въздуха в тези зони.

В детска стая без надзор

Когато използвате овлажнител в стая с деца, е особено важно да се уверите, че той е поставен безопасно и правилно. Не слагайте устройството на място, достъпно за малки деца: детското любопитство може да доведе до неочаквани последици.

Освен това чистотата на водата в резервоара може да не е винаги идеална. Разбира се, възможно е и е необходимо да следите това, но изведнъж в някакъв момент ще забравите да смените течността. А ако детето иска да влезе в този развъдник на бактерии със собствените си ръце, не може да се очаква нищо добро.

Какво се случва, ако налеете чешмяна вода в овлажнителя?

На пода

Поставянето на овлажнителя директно на пода не само намалява неговата ефективност, но и създава риск от случайно преобръщане на устройството. Влагата ще се натрупва върху пода, което може да повреди подовата настилка, особено ако тя е дървена или от ламинат. Използвайте стойки или рафтове, за да поставите овлажнителя на безопасна височина.

В близост до завеси и тапицирани мебели

Текстилните повърхности бързо абсорбират влагата, като създават идеални условия за развитие на плесени и микроби. Важно е да се уверите, че овлажняващият въздушен поток не е насочен директно към завесите или ъгловия диван. Така ще запазите интериорните си решения в безупречно състояние и ще предотвратите неприятни "изненади".

Овлажняването на въздуха е изкуство, което изисква не само подходящо оборудване, но и познания как да го използвате оптимално. Като следвате тези прости правила, ще осигурите на дома си идеален микроклимат, без да рискувате здравето и безопасността на интериора си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес